Setge al procés sobiranista
Més escorcolls de la Guàrdia Civil buscant les paperetes
Escorcollen el setmanari ‘El Vallenc’ de Valls durant cinc hores i fan una altra inspecció policial a la impremta de Constantí
L’actuació policial té lloc sota la pressió de protesta de centenars de veïns al carrer
Una desena d’agents de la Guàrdia Civil van escorcollar ahir la redacció el setmanari El Vallenc de Valls durant cinc hores mentre al carrer es van concentrar unes 300 persones denunciant l’assetjament a empreses i mitjans de comunicació per part de l’Estat en una estratègia de voler fer por per la convocatòria del referèndum.
Els agents, que van sortir de la publicació enmig de les escridassades de la gent, es van endur l’ordinador personal del director, Francesc Fàbregas; es van fer còpies de documents i correus electrònics i es van endur documents de l’empresa, segons va explicar el mateix Fàbregas. Tot i l’escàs “botí” de la Guàrdia Civil, van citar a declarar el director del setmanari a la comissaria de la Guàrdia Civil de Tarragona. Mentre els agents marxaven, van haver de sentir que una multitud els cantava: “Passi-ho bé i fins l’any que ve.” La concentració de suport al director de la publicació es va traslladar al vespre a la comissaria de Tarragona amb desenes de persones.
Tot i el secret de sumari decretat pel jutjat de guàrdia de Tarragona, a instàncies de la fiscalia es buscava una suposada relació d’El Vallenc amb la impressió de les paperetes o altre material vinculat al referèndum. Segons diverses informacions, el setmanari hauria pogut fer l’encàrrec de material de la consulta a la impremta Indugraf de Constantí, que també és on s’imprimeix el setmanari. El director de la publicació, però, va desmentir-ho i va dir que “no han trobat cap papereta i no hem comès cap delicte”. Hi va afegir que no hi havia dret a ser objecte d’aquest escorcoll. Està sent investigat per col·laborar en delictes de malversació de cabals públics, desobediència i prevaricació.
Altres informacions insinuen que hauria estat l’Ajuntament de Valls qui estaria darrere de l’operació, usant el setmanari com a pantalla per a l’encàrrec. L’alcalde Albert Batet, però, ho va negar amb rotunditat i va afirmar que tota l’operació policial era “esperpèntica i còmica”. “Organitzar el referèndum és competència del govern i no dels ajuntaments, i en aquest cas no hi ha de res de res”, va dir, tot convidant la Guàrdia Civil a inspeccionar l’Ajuntament de Valls.
Mentre escorcollaven El Vallenc, la Guàrdia Civil tornava a inspeccionar la impremta de Constantí per aprofundir en la documentació de l’empresa i el despatx del gerent que divendres no van poder mirar. Al cap de sis hores la comitiva policial va marxar amb un parell de bosses, aparentment força buides.
El rebuig a aquest assetjament es va traduir amb nombroses mostres de suport a El Vallenc i crítiques a l’estratègia de la por de l’Estat. El president, Carles Puigdemont, va dir que “l’operació no cerca paperetes, cerca brega” i hi va afegir: “Poden intervenir impremtes o assetjar un mitjà amb guàrdies civils, però dilluns, amb la Diada els desbordarem democràticament i pacíficament, i l’1 d’octubre, amb les urnes”.
El Col·legi de Periodistes va condemnar els “escorcolls a les redaccions” tot recordant que la informació i el periodisme són “un dret fonamental per a la democràcia”. L’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) també el va qualificar d’“incomprensible”. El grup Barnils veu “intolerables pressions als mitjans per frenar el referèndum de l’1-O”. Entitats i partits també van donar suport a El Vallenc.
Turull recomana imprimir la butlleta de l’1-O
El conseller de Presidència i portaveu de la Generalitat, Jordi Turull, va fer una crida perquè els ciutadans s’imprimeixin el “material oficial” del referèndum de l’1 d’octubre, disponible en la versió digital del Diari Oficial de la Generalitat. Pel Twitter, Turull va reaccionar així al registre al setmanari El Vallenc.
El conseller ha adjuntat l’enllaç al document del DOGC per accedir a aquest material per a la consulta i en què inclou, per exemple, la papereta de la votació del referèndum de l’1 d’octubre. La mateixa que s’envia als catalans que viuen a l’estranger. Turull hi afegia: “Entreu i, on posa imprimir, premeu i ja el tindreu en paper. Qui posa portes al camp en ple segle XXI?”, es preguntava.
D’altra banda, ja hi ha més de 30.000 inscrits com a col·laboradors electorals per a l’1-O, gairebé el doble dels de dijous. A aquesta quantitat, que encara es preveu que augmenti, cal afegir-hi els 700 ajuntaments adherits.