Jordi Pujol
Demà: Artur Mas
El martiri de Jordi Pujol
El 22 de maig de 1960, Jordi Pujol serà detingut i condemnat a set anys de presó per la seva relació amb els Fets del Palau de la Música i per la redacció del fullet ‘Us presentem el general Franco’
A partir d’aquell episodi i de la campanya de solidaritat que es va desfermar arreu del país, es va començar a construir el mite de Jordi Pujol
Han passat poques setmanes d’ençà de la destitució del director de La Vanguardia Luis de Galinsoga i l’oposició democràtica ho celebra com una gran victòria. El director, que també és procurador a Corts, ha estat destituït després de la pressió popular desfermada arran de la seva sortida de to a la sortida d’una missa, quan exclama que “todos los catalanes son una mierda!”. Galinsoga està molest perquè la missa s’oficia en català, però acabarà generant una campanya popular que provocarà un descens espectacular en les vendes i les subscripcions del diari. Per tal de rentar la seva imatge, el règim organitza una “Operació Catalunya”, que inclou una visita del Generalísimo, un consell de ministres i un concert d’homenatge de l’Orfeó, que provocarà un acte de reafirmació catalanista, amb El cant de la senyera davant un parell de ministres de Franco.
De forma paral·lela, comença a circular un pamflet que duu un títol atrevit i un contingut contundent, sense embuts. Es titula Us presentem el general Franco i fa un retrat descarnat del dictador. El text fa referència a la voluntat del Caudillo de visitar Barcelona i comença dient: “Com sigui que haurem de conviure amb ell, val la pena saber qui és.” La descripció posterior parteix d’una idea bàsica: “el general representa la negació de la llibertat en tots els ordres”. I, punt a punt, analitza de forma precisa el règim. Per acabar-ho d’adobar, l’escrit acaba afirmant que “l’home que aviat visitarà Barcelona, a més d’un opressor, és un corrupte” i es rebla el clau dient que “ha escollit com a instrument de govern la corrupció. Sap que un país podrit és fàcil de dominar (...)”. El pamflet ha estat redactat per Jordi Pujol i l’ha mecanografiat Marta Ferrusola. El responsable de la impressió és Francesc Pizón. El text circula profusament. Si fem cas de la sentència, se n’han imprès “uns dos mil exemplars”, si bé només mil “van ser profusament repartits uns dies abans de l’arribada del cap d’Estat”.
El dia 22 de maig la Brigada Político-Social, dirigida pel temible Vicente Juan Creix, es presenta al domicili dels Pujol. Aquell dia, la família s’ha reunit per celebrar els sis mesos de la seva filla Marta i van a dormir tard. En els darrers dies, Pujol ha parlat amb diversos amics, que li han recomanat que s’amagui, però ell ha preferit quedar-se a casa. La policia es presenta a la matinada, tal com cantarà anys després el poeta Lluís Serrahima. Una hora després, Pujol ja es troba als calabossos. L’esperen quatre hores d’interrogatoris que, tal com explicarà ell mateix en una entrevista el 1991, resulten molt poc satisfactoris per a la policia. Allò que no explicarà fins molts anys després és allò que va succeir als lúgubres calabossos de la prefectura superior de policia de la Via Laietana, el principal epicentre de la brutalitat policial.
Les tortures impunes
A les seves memòries, Jordi Pujol explica amb detall aquell episodi i defineix explícitament el tracte rebut com a “tortura” i, per donar-ne compte, la descriu així: “Em van donar una pallissa molt forta i professional. Bufetades a la cara, una darrere l’altra. Cops de puny a llocs no visibles per no deixar senyal. Només una vegada a un dels agents se li va escapar la mà i em va obrir una cella. Un company li va dir que anés amb compte. Cops amb una porra al cul i a les parts toves del cos. Cops de bastó seguits a les plantes dels peus. Cops a les empenyes, amb més càlcul perquè no volien trencar ossos. Em van fer ajupir amb les mans emmanillades per sota les cuixes. En aquesta posició (...) em pegaven i em feien caure a terra (...). Doblegat a terra, m’etzibaven coces, m’arrossegaven. De tant en tant em deixaven reposar. Després hi tornaven. Tot això de nit i en un soterrani, sabent que és inútil cridar perquè no et sentirà ningú.” Es tracta d’una cita llarga, però val la pena reproduir-la sense talls; i, al mateix temps, intentar entendre el context dramàtic en el qual es produeixen les tortures, amb una impunitat absoluta de la policia, una sensació de solitud i una angoixa indescriptibles per part del detingut i la sensació, omnipresent, que el martiri no té aturador o que, si el té, pot fer-ho de forma dramàtica. El pare de Jordi Pujol fins i tot arriba a denunciar Vicente Juan Creix per les tortures que ha rebut el seu fill; però, com ens podem imaginar, aquesta denúncia no arriba a prosperar. De fet, els maltractaments no són una excepció, un fet puntual; formen part d’un règim que només aconsegueix mantenir-se a partir de la por. Malgrat les tortures que reben ell i el seu amic Casajuana, la policia aconseguirà molt poca informació i els únics que aniran a la presó seran ell i l’impressor.
El 13 de juny es convoca el consell de guerra. La sala de justícia del govern militar és plena de gom a gom. El públic està format majoritàriament per militars, tal com succeeix amb Lluís Companys vint anys abans. Però també hi ha algun periodista, com Joan Anton Benach, diversos sacerdots i l’escriptor Baltasar Porcel. El règim se sent doblement molest. No es tracta només d’un opositor, sinó també d’un catòlic. El consell de guerra, que s’ha donat a conèixer recentment, és la típica farsa de la dictadura, sense cap mena de garantia jurídica per a l’acusat. Per acabar-ho de complicar, Pujol és alferes de complement a la reserva, un fet que pot contribuir a agreujar la pena. Malgrat la predictibilitat de tot el procés, el consell de guerra tindrà un final inesperat, que desconcertarà les autoritats franquistes. Jordi Pujol és conscient que té les de perdre; però lluny d’arronsar-se, converteix la darrera intervenció en un al·legat catalanista i democràtic. L’acusat no s’adreça al jutge, sinó a l’auditori o, encara més, a la resta del país. En la part final, diu: “La meva posició no és ‘anti’, no és la negació, sinó que em refermo en la meva profunda catalanitat, i em refermo en el fet que soc partidari d’una llibertat més gran, d’una llibertat política més gran, i d’una autèntica llibertat sindical, i d’una llibertat cultural més gran.”
En menys d’un mes es dona a conèixer la sentència, a través de la qual és condemnat “com a autor responsable del delicte de rebel·lió” i sentenciat a “set anys de presó, amb l’accessòria comuna de suspensió de tot càrrec públic, professió o ofici i dret de sufragi durant el temps de la condemna, a més a més de l’específica separació de servei”. Per la seva banda, l’impressor serà condemnat a tres anys de presó. La condemna genera una intensa campanya de solidaritat, en la qual hi participen tots els grups de l’oposició. Els comunistes seran un dels més actius i ompliran les parets del país amb una frase tan telegràfica com fàcil d’identificar: “JP, llibertat”. Les accions de solidaritat també es fan a cara descoberta, amb un manifest contra la tortura en el qual, per primera vegada, personalitats del món cultural i social donen la cara contra la dictadura. Pujol romandrà a la presó dos anys i mig, fins al novembre de 1962, però en sortirà com un autèntic mite.
Per saber-ne més
Jordi Pujol i Soley (Barcelona, 1930) va néixer a Barcelona en el si d’una família de la petita burgesia. El seu pare, simpatitzant d’ERC, li va transmetre l’ideari catalanista, mentre que la seva mare, una persona devota, li va imbuir l’esperit catòlic. Tot i llicenciar-se en medicina, no arribarà a exercir mai; i, des de molt jove, s’abocarà a fer carrera política, la seva gran obsessió. És prou coneguda l’escena gairebé èpica des del capdamunt del Tagamanent, quan va contemplar el paisatge devastat per la guerra en companyia del seu oncle Narcís i va exclamar una sentència gairebé profètica: “Que en passaran d’anys abans no haurem pogut reconstruir tot això. Abans no haurem pogut reconstruir el país.” Aquest va ser el punt de partença físic i espiritual d’una vida que, a partir d’aleshores, s’abocaria de ple a “fer país”, primerament des de l’oposició al franquisme i el teixit social i, ja a partir del 1980, des de l’autonomisme i les institucions pròpies.
El seu recorregut vital només s’entén des d’aquesta vocació. Després de participar en campanyes i activitats del grup de Pere Figueres i la gent de CC, el 1974, quan ja s’albirava la mort del dictador, va impulsar la creació de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), que va començar funcionant com a moviment i, dos anys després, va fer-ho com a partit. El 15 de juny de 1977, arran de les primeres eleccions democràtiques després de la República, Jordi Pujol va ser elegit diputat al Congrés, el seu primer càrrec institucional. Amb el restabliment de la Generalitat, Josep Tarradellas va situar-lo com a conseller sense cartera i, tres anys després, arran de les primeres eleccions autonòmiques, va donar la sorpresa i es va convertir en el president de la Generalitat, un càrrec que va mantenir fins al 2003, les tres primeres legislatures amb majoria absoluta i les tres darreres amb minoria. Una vegada deixà la Generalitat, Pujol va obtenir el càrrec honorífic de president fundador de CDC i va crear el Centre d’Estudis Jordi Pujol.
Un episodi recuperat
La bibliografia sobre Jordi Pujol és copiosa; i també hi ha alguns llibres que se centren o inclouen força informació del seu activisme durant el franquisme i de la repressió que va partir. Si volem anar a les fonts de primera mà, podem consultar el primer volum de les seves memòries, en les quals parla del consell de guerra i de les tortures que va rebre a la comissaria. Una altra font primària és el llibre editat per la Generalitat fa només tres anys i que incorpora tota la documentació oficial del consell de guerra.
Pel que fa a estudis, disposem del llibre ja clàssic de l’historiador Joan Creixell, Els fets del Palau i el consell de guerra a Jordi Pujol (Edicions de la Magrana, 1982). En tot cas, el millor llibre per conèixer a fons aquell episodi és el que signa el periodista Enric Canals (Pòrtic, 2013). No només inclou un excel·lent estudi, sinó també una entrevista amb Jordi Pujol i un munt de documents, des de les declaracions policials fins als documents judicials, sense oblidar els fulls clandestins que van originar la polèmica.
El rècord del programa ‘Sense ficció’
Fa quatre anys, TV3 va oferir el reportatge Pujol/Catalunya. El consell de guerra, construït a base d’entrevistes als protagonistes d’aquell episodi i alguns documents inèdits, com ara el sumari del cas i fins a 70 informes policials. El documental va batre el rècord del Sense ficció, amb 748.000 espectadors i un 21,6% de quota de pantalla.