la crònica

Irresponsabilitats

«Tant des de l'òptica pronuclear con des de l'antinuclear és evident que el magatzem en qüestió és necessari. Si no s'havia fet abans és perquè tenim una classe política poruga en aquest tema»

L'espec­ta­cle polític a l'entorn del magat­zem tem­po­ral cen­tra­lit­zat de resi­dus nucle­ars fa fere­dat. Després que les grans admi­nis­tra­ci­ons i, per tant, els grans par­tits, hagues­sin deci­dit dei­xar la pilota a les mans dels més febles, que són els ajun­ta­ments, alcal­des i regi­dors fan els deu­res, supor­ten el tem­po­ral i després resulta que els par­tits, que no havien fet els deu­res, per comp­tes de mal­dar per apa­gar el foc, es dedi­quen a llançar-hi més lle­nya. Quanta hipo­cre­sia!

Tant des de l'òptica pro­nu­clear com des de l'anti­nu­clear és evi­dent que el magat­zem en qüestió és neces­sari. Si no s'havia fet abans és perquè tenim una classe política poruga en aquest tema. No es tracta ara de pren­dre una opció en el debat de fons de l'ener­gia nuclear. Les cen­trals hi són perquè es van pla­ni­fi­car durant el fran­quisme. Inde­pen­dent­ment del que es deci­deixi en relació amb el seu futur, els resi­dus han de ser trac­tats i l'opció de l'MTC sem­bla ara com ara la més ade­quada. Altra cosa és el debat ter­ri­to­rial: la rea­li­tat és que la paraula nuclear està estig­ma­tit­zada i negar que des del punt de vista d'imatge i d'opci­ons de futur, el tenir al terme una ins­tal·lació d'aques­tes carac­terísti­ques, marca. La prova és el mateix Ascó, on la presència de la cen­tral es dóna com a causa prin­ci­pal de la nul·la inversió que hi ha hagut al poble, al marge de la mateixa cen­tral. L'opció de l'Ajun­ta­ment par­teix de la con­si­de­ració que el poble ha de garan­tir el seu futur, avui basat en una indústria que té temps limi­tat i sense que ningú li hagi ofert alter­na­ti­ves. En el cas d'Ascó, la decisió muni­ci­pal arriba en el con­text d'un ter­ri­tori que se sent al marge de mol­tes coses, d'unes comar­ques que només són tin­gu­des en compte quan cal que donin, però que no comp­ten a l'hora de rebre. Són el sud del sud.

I en aquest con­text, la classe política d'aquest país fa la sen­sació que es pensa que la gent és xim­ple. Al Congrés dels Dipu­tats, tots van votar a favor de l'encàrrec del magat­zem. Però, és clar, estem en període pre­e­lec­to­ral i cap estratègia de màrque­ting polític pot supor­tar mani­fes­ta­ci­ons en con­tra davant la seu del propi par­tit dels qui legítima­ment cre­uen que anar en con­tra del magat­zem és afa­vo­rir el ter­ri­tori que defen­sen. A Cata­lu­nya, els par­tits recor­den el que va pas­sar a l'Ebre quan es va plan­te­jar el pla hidrològic. CiU hi va per­dre bous i esque­lles, i no volen ni pen­sar en el risc que pot supo­sar que es repe­teixi la història. El PSC, amb el seu pre­si­dent impul­sor del pro­jecte de magat­zem quan era minis­tre, no vol ni pen­sar que Ascó posi en risc el final de la legis­la­tura. ERC fa el mateix que CiU, però al revés, és a dir, recor­den com els va anar de bé la guerra de l'aigua a les Ter­res de l'Ebre. I Ini­ci­a­tiva per Cata­lu­nya, clara­ment anti­nu­clear, diu que sí, que cal el magat­zem, però que no aquí. I es fan molt visi­bles a tot arreu on es pro­testa con­tra Ascó, pot­ser per allò que men­tre es parli d'Ascó no es parla d'Horta de Sant Joan. Només el PPC s'ha mani­fes­tat ober­ta­ment favo­ra­ble a les pre­ten­si­ons muni­ci­pals d'Ascó, després de l'espec­ta­cle de con­tra­dic­ci­ons donat pel par­tit a Cas­te­lla… Els par­tits trac­ten en ter­mes de tàctica política pre­e­lec­to­ral un tema tan impor­tant com aquest. I d'això se'n diu irres­pon­sa­bi­li­tat. S'hi pot estar d'acord o no, però per ara l'únic que ha par­lat clar ha estat l'Ajun­ta­ment d'Ascó. I això, en els temps que cor­ren, té molt de mèrit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.