Assange podria tenir la nacionalitat equatoriana i deixar la legació a Londres
El fundador de Wikileaks podria abandonar l’ambaixada de l’Equador a la capital britànica després de prop de sis anys
Quito volia mediació exterior
Gir inesperat per al futur de Julian Assange. El fundador de Wikileaks podria haver obtingut la nacionalitat equatoriana segons un document oficial al qual hauria tingut accés el diari El Universo. El mateix Assange va publicar ahir una foto al seu compte de Twitter vestit amb la samarreta de la selecció de de l’Equador. Després de gairebé sis anys reclòs a l’ambaixada del país sud-americà a Londres com a exiliat, Assange podria sortir de la legació diplomàtica ja que perdria la condició d’exiliat en ser equatorià però conservaria la protecció que l’Equador li ha donat en els últims anys. Segons El Universo, el fundador de Wikileaks fins i tot ja tindria un passaport expedit per Quito.
La notícia de la nova nacionalitat de Julian Assange, d’origen australià, té lloc l’endemà que la ministra d’Afers Estrangers equatoriana, María Fernanda Espinosa, qualifiqués el confinament d’“insostenible”. El fundador de Wikileaks està tancat en una habitació pel temor de ser extradit als EUA per la filtració de centenars de milers de cables diplomàtics confidencials del Pentàgon sobre l’Iraq i l’Afganistan l’octubre del 2010.
Espinosa va demanar la figura d’un mediador (un tercer país o un individu) per buscar una solució. Un panel d’ONU havia conclòs que Assange està sota “detenció arbitrària”.
Un dels advocats d’Assange va desafiar el govern britànic: “Si el Regne Unit es vol mostrar com una nació que respecta els drets humans i les obligacions i compromisos amb les Nacions Unides, és hora que permeti a Assange gaudir del seu dret a la llibertat.” La resposta de Downing Street va ser contundent: “El govern de l’Equador sap que l’única manera de resoldre aquest afer és que Julian Assange deixi l’ambaixada i s’enfronti a la justícia.”
Assange va ser acusat per la fiscalia sueca per assetjament sexual, coacció i violació de dues dones a Estocolm el desembre del 2010. L’any següent va ser detingut i posat en llibertat sota fiança a Londres. El jutge britànic va autoritzar-ne l’extradició a Suècia i l’activista va acabar refugiant-se a l’ambaixada de l’Equador el juny del 2012. L’any passat la fiscalia sueca va retirar tots els càrrecs però la justícia britànica seguia reclamant-lo per haver trencat la llibertat condicional. El fiscal general nord-americà, Jeff Sessions, va dir que l’extradició d’Assange era una “prioritat”. Ell temia que el govern britànic l’entregués als EUA, on podria ser processat per traïció i espionatge per les filtracions de Wikileaks.
Espinosa va al·legar raons de salut per solucionar-ho, però al darrere hi ha el malestar provocat per declaracions i accions, que comprometen diplomàticament l’Equador. Durant la campanya electoral dels EUA, l’ambaixada li va tallar la connexió a internet després que Wikileaks publiqués correus personals de la candidata Hillary Clinton.