Trump prepara una resposta “contundent” a Síria
La Casa Blanca va contactar amb Macron i May per coordinar una acció conjunta
El president nord-americà va cancel·lar una gira per l’Amèrica Llatina per supervisar l’actuació
El president dels EUA, Donald Trump, va prometre una resposta “contundent” al presumpte atac químic a la localitat siriana de Duma, del qual va culpabilitzar directament “l’animal” del president sirià, Baixar al-Assad. “Pagarà un preu alt”, va advertir el mandatari nord-americà.
Fa dies que Trump juga amb els terminis per a la resposta a Síria, que ningú dubta que serà de caràcter militar. “És una atrocitat, un acte bàrbar, no ho podem consentir”, va dir el mandatari nord-americà. “No podem deixar que actes així passin al món, i menys quan els EUA són capaços d’aturar-los”, va afegir-hi, alhora que prometia una solució “molt aviat”.
Tampoc és clar què implicarà la decisió “contundent” que Trump ha promès. Fa un any, en un atac similar, va decidir bombardejar una base aèria siriana amb una seixantena de míssils, una acció que va rebre elogis. És probable que, com aleshores, no s’informi de l’acció fins que tingui lloc.
La Casa Blanca està en contacte permanent amb París i Londres i tot fa pensar que serà una acció conjunta. El president francès, Emmanuel Macron, va dir que “anunciarà les decisions els pròxims dies”, perquè s’ha travessat “una línia vermella” i “per tant hi haurà resposta”.
De moment, la partida es juga amb declaracions i insinuacions entre líders, amb moviments en paral·lel sobre el tauler del Consell de Seguretat de Nacions Unides. A l’ONU, l’intercanvi d’amenaces i retrets està en nivells màxims i fa palès l’enfrontament entre els EUA i Rússia en l’afer sirià.
De nou serà impossible una resposta unitària, i les dues potències s’han vetat resolucions al màxim òrgan multilateral sobre mecanismes per investigar atacs amb armes químiques. Els EUA han advertit que, amb el suport de l’ONU o sense, actuaran.
Els exèrcits, preparats
El missatge des de Moscou és inequívoc: qualsevol acció a Síria podria despertar un enfrontament militar directe entre Rússia i els EUA. L’exèrcit rus està preparat per qualsevol represàlia si els nord-americans o els seus aliats fan un pas que el Kremlin considera inoportú.
En paral·lel, l’Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ) va anunciar que està enviant un equip a Síria “per investigar el suposat atac químic a Duma”. El desplegament d’aquest equip podria endarrerir el possible atac nord-americà.
La situació a Síria ha fet que Trump cancel·lés la gira a l’Amèrica llatina que tenia prevista per aquesta setmana, on havia de visitar Perú i Colòmbia. “El president es quedarà als EUA per supervisar la resposta nord-americana a Síria i vigilar els esdeveniments globals”, segons la Casa Blanca. Al seu lloc hi anirà el vicepresident, Mike Pence. També ha suspès els seus plans de viatge d’aquesta setmana el cap del Pentàgon, James Mattis, qui ha de liderar els esforços militars nord-americans a Síria.
Nova dimissió en l’equip assessor
Els canvis en l’equip assessor en seguretat de Donald Trump no acaben mai. Ahir va acomiadar-se Tom Bossert, conseller en seguretat nacional del president. Bossert havia estat la cara visible de les respostes federals a les catàstrofes naturals de l’any passat i liderava els esforços contra els ciberatacs.
El nou canvi de personal és l’enèsima prova que Trump està disposat a envoltar-se de falcons de l’ala dura que estiguin plenament en sintonia amb el seu caràcter més bel·licista i radical.
Des de dilluns, el controvertit John Bolton és el cap d’assessors en seguretat, i la seva actuació ha començat amb una purga de les figures més moderades.