Política

la crònica

Ernest Lluch: l’home del diàleg ple

Joaquim Nadal no hauria volgut mai presentar la biografia d’Ernest Lluch: “Voldria dir que estaria aquí i sabríem què pensaria del que ens està passant ara.” Nadal va recordar la nit que van assassinar Lluch amb un relat sense intenció de “fer concessions al sentimentalisme”, però que va emocionar els assistents que atapeïen la llibreria 22. “La nit que van matar l’Ernest em va trucar en Ramon Rovira des de Washington; el xoc va continuar l’endemà a l’alcaldia quan va entrar la Isabel Salamaña: ens vam fondre en una abraçada i vam plorar.” Nadal va dir que havia tornat a plorar enllestint la lectura de les últimes 60 pàgines de la biografia escrita per l’historiador Joan Esculies, guanyadora del 17è premi Gaziel de biografies i memòries.

Una biografia “apassionant, interessant i molt encertada, del tot necessària”, va remarcar Nadal, d’un Lluch “polièdric i polifacètic” i en què Joan Esculies segueix com a fil conductor les geografies importants en la vida de Lluch: Barcelona, Girona, Madrid, València, el País Basc. Esculies també ha parlat amb els que el van conèixer a través de 62 entrevistes.

De la visió dels “experts”, “dels que en saben”, a les vivències d’aquells de qui “l’intel·lectual agitador” era el pare. La cineasta Mireia Lluch es va imaginar la pel·lícula, l’adaptació de la biografia llegida, tot posant-hi de protagonistes Anthony Perkins, de jove, i Walter Matthau, de gran, i una mare amb les faccions de Claudia Cardinale. Va evocar la felicitat de les nits de Reis a ca l’Ayats a Maià de Montcal i de les nits electorals, a la seu del partit al carrer Minali. “Les tres nenes Lluch, potser sí que érem una mica raretes, ho preguntàvem tot, però sempre vam tenir resposta”, va recordar. Un dia va demanar: “Per què a l’URSS no hi ha eleccions? Perquè si en fessin les perdrien.”

A banda del seu assassinat, Ernest Lluch mereixia una biografia, va manifestar el seu autor, Joan Esculies. I, reprenent el fil de Nadal, va subratllar que “no podem saber què pensaria del que està passant”. L’aprenentatge de l’’Ernest Lluch, va dir, és el “del diàleg ple”. I va cloure: “Autocorregir-se no és anar enrere, sinó que és tirar endavant.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Kamala Harris guanya punts per ser la candidata demòcrata a la Casa Blanca

barcelona
regne unit

El ‘pla Ruanda’ dels conservadors va costar 830 milions d’euros

barcelona
política

Maragall deixa ERC per prendre “distància crítica” de l’afer dels cartells

barcelona
guerra a europa

Hongria parla d’un “atac histèric i coordinat” contra la “missió de pau” d’Orbán

barcelona
estats units

El Servei Secret reconeix errors en l’atemptat a Trump

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu agraeix el suport de Biden abans d’iniciar el viatge a Washington

barcelona
estat espanyol

El jutge cita Sánchez com a testimoni en la investigació de la seva esposa

barcelona
Patrimoni

Barcelona i l’Arquebisbat acorden rehabilitar la Capella dels Segadors

Barcelona
política

Amnistiats els encausats pel tall a les vies de l’AVE el primer aniversari de l’1-O

girona