JOAQUIM SABRIÀ

ALCALDE DE PARLAVÀ

«Al poble la gent participa»

Sabrià es mostra content de la implicació de la població per tirar el municipi endavant, i destaca les prioritats de la llar d'infants, el giratori i la depuradora d'aigües brutes

Joaquim Sabrià va presentar-se per primer cop com a alcaldable en les eleccions del 2007 per Esquerra i va aconseguir l'alcaldia pactant amb els independents. En aquest temps, el poble ha anat i va canviant. Ara convertiran la cruïlla amb semàfors en un giratori.

–Ja era hora, no?
–«Sí. Crec que és una obra molt important per al poble i també per a la comarca. Teníem moltes ganes que es fes, i des del primer dia hem estat treballant perquè es fes.»
–I la variant?
–«Nosaltres sempre hem anat prioritzant. El més important, primer, era treure els semàfors de la cruïlla, ja que això donarà seguretat i fluïdesa. A més, aprofitarem per soterrar tots els fils que pengen, canviant així una mica la imatge del poble. I l'altra prioritat és l'eixamplament de la carretera de Torroella a la Pera. És bàsic, ja que és una carretera molt transitada i molt perillosa. I la variant? Ja en parlarem quan tinguem tot això.»
–Serà l'únic poble per on passaran cotxes quan es faci la variant de Verges.
–«No sé com acabarà la variant de Verges. Però si es fa cap a l'enllaç d'Ullà i Gualta, ens traurà cap a un 70% del trànsit.»
–Així pensa que ja no faria falta la variant a Parlavà?
–«Nosaltres tampoc ens posem en contra de la variant. Mirem-ho amb tranquil·litat.El que estava clar que no ens agradava són els projectes que havíem vist fins ara; una variant amb alçada, amb ponts, partint Parlavà de Fonolleres...»
Aposteu per una variant a nivell, amb giratori a les cruïlles amb altres carreteres?
«Es pot aixecar un metre perquè no s'inundi, però no amb aquestes alçades i ponts.»–
Com està el pla general?
–«Nosaltres vam trobar-lo a mig fer. I se'n va haver de tornar a fer l'aprovació provisional perquè no s'havien fet bé uns processos. I ja tenim gairebé tota la documentació acabada. I en breu, en un parell de mesos, en podrem fer l'aprovació inicial.Mentrestant, la Generalitat ha aprovat unes normes, que s'han fet amb el mateix material del pla general. I així podrem solucionar el tema de joves del poble que es podran quedar a viure aquí. Respecte al planejament, la nostra aposta ha sigut anar a consolidar el que ja hi ha, un creixement concentrat. Hi ha un 40% buit, per tant no té sentit anar-nos a escampar més.»
–Finalment, aquest any, la depuradora.
–«L'any 2010, eh? De petit pensava com seria Parlavà el 2000. I resulta que el 2010 encara estem abocant les aigües brutes a la riera. Era una aposta de sentit comú.»
–La gran aposta del seu govern ha estat potser la llar d'infants?
–«La llar d'infants és una aposta per fer poble, per donar vida. Per donar vida tots els dies de la setmana. Està bé que vingui gent els caps de setmana, però a l'Empordà cal tenir vida dia a dia, i per tenir-la cal que hi hagi serveis, activitat, mainada.»
Que hi ha molta segona residència?
«Parlavà encara manté molt la primera residència, tot i que n'hi ha de segona. I a Fonolleres sí que hi ha gran part de segona residència. Tothom és benvingut. Però si volem que la gent es quedi hem de donar serveis. A més, avui dia, en època de crisi, una llar d'infants és una cosa que la gent mira. I ara mirarem d'agafar els nens a partir de 4 mesos, quan s'acaba la baixa maternal. Avui en dia no pots quedar-te sense feina.»–
Parlant de feina, se n'esperava tanta com a alcalde?
–«N'hi ha molta, però també estic agraït, content del grup de treball de l'equip de govern. I el que t'incentiva molt a lluitar i mirar endavant és la participació de la gent. En tot el que anem fent, la gent hi ha anat participant. Un bon exemple ha estat el fet de fer portar els Reis Mags. És un poble on la gent participa.»
–Una bona prova ha estat el temporal de neu.
–«Ens hem hagut d'espavilar. Però aquí, no tenim ni policia municipal ni res. Ho hem hagut de fer gairebé nosaltres sols, sobretot les primeres 24 hores. Ens havíem quedat sense telèfon, sense mòbil... I ens hem espavilat. A Parlavà, a més, encara es manté la mentalitat de poble... molts pagesos van sortir amb tractors a estirar cotxes, a obrir vies... En situacions d'aquestes t'adones dels veïns que tens, d'on estàs, d'on vius. En un poble tothom es coneix. Això s'ha de potenciar. És molt trist viure en un bloc de pisos i no conèixer els veïns.»

–Això a Parlavà no passa.
–«I crec que no passarà. Molta de la gent que ha vingut a viure aquí ha captat la idea i ha valorat el que és això.»
–I la seva idea és tornar-se a presentar com a alcalde?
–«La veritat és que tenim molts projectes començats, el temps ha passat molt de pressa. No ho sé, no n'hem parlat mai amb el grup, ni amb casa meva, on hi ha dos nens petits que marcaran. Quan arribi el moment ja ens ho plantejarem.»
–Hi ha algun projecte que cregui que s'ha de fer abans que acabi el mandat?
–«Volíem fer un centre per a la gent gran. Però ens hem trobat amb molts problemes de sanejament. Per això, destinen els diners a canviar el clavegueram, la xarxa d'aigua potable...»

Hem hagut de canviar aquesta prioritat per millorar els serveis i la pavimentació del nucli antic. El nucli el tenim molt malament. I fer-ho sense provocar cap endeutament al municipi.»

– Difícil, no?
– «Crec que si volem donar serveis a la gent, i més en pobles petits, hem de començar a mancomunar serveis amb pobles dels voltants de la nostra mateixa tipologia. No pot ser que cada poble tingui un pavelló, una piscina... És inviable


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.