L'equip de govern de l'Ajuntament de Montserrat renega de l'ús del valencià

El plenari de l'Ajuntament de Montserrat celebrat el dijous 29 d'octubre ha estat marcat per les reclamacions lingüístiques per part l'oposició. Si fa un mes ja van demanar explicacions de la raó per la qual s'estava ignorant el valencià a l'administració pública, en el plenari d'octubre s'han tornat a fer aquestes demandes atès que l'ús del valencià en aquest àmbit no ha millorat.

Així doncs, el grup polític Gent d'Esquerres ha exigit que es restablisca el missatge en català de la centraleta telefònica i que s'aposte vertaderament pel valencià a l'administració local.

Per la seua banda, Joan Garcia Perales (AIGUA), integrant de l'equip de govern, ha dit que si el poble és bilingüe caldrà que el missatge siga bilingüe en castellà i català. No es descarta, doncs, després de la celebració d'aquesta sessió plenària, que es bilingüitze també l'àmbit administratiu local.

El bilingüisme com a excusa

F. CAMPOS

Efectivament: el bilingüisme és l'excusa. El senyor Joan Garcia Perales ha dit que si el poble és bilingüe caldrà que l'administració siga bilingüe. Però, senyor Perales, n'està segur? On està escrit que a Montserrat es parle valencià i castellà? El nostre poble ha parlat tota la vida en valencià i tothom ens hem entés. I, sent sincers senyor Perales, no creu vostè que al municipi es parlen més llengües?

La població nouvinguda, en efecte, ha arribat de molts llocs diversos: romanesos, xinesos, marroquins, anglesos... amb la qual cosa, també es parla romanès, xinès, àrab, anglès... El nostre poble, doncs, ja és multilingüe; no bilingüe. Supose que estarem d'acord en el fet que som un poble acollidor. No creu que la manera d'integrar-los en la nostra societat és ensenyar-los la nostra cultura, les nostres tradicions i, el més important, la nostra llengua?

Això és un acte de futur, per una banda, i un acte de solidaritat, de l'altra. De futur per la situació sociolingüística de la nostra llengua i de solidaritat perquè els mostrem el nostre bé més preat: ni més ni menys que la nostra manera de comunicar-nos.

Hem de tenir clar que si nosaltres, el valencians, no difonem la nostra llengua entre els nouvinguts no ho farà cap altra persona. Què esperem, que a Madrid parlen valencià? En definitiva, hem d'apostar pel futur amb l'ús exclusiu del valencià i impulsar polítiques lingüístiques vertaderament favorables. Això, precisament, és el que diu el Reglament d'Ús del Valencià del nostre municipi.

Per això li pregunte públicament: on han quedat totes eixes intervencions en els plenaris defensant el català, llegint poemes d'autors valencians i mostrant sempre la seua sensibilitat per la llengua? No està d'acord amb normalitzar l'ús del valencià al País Valencià (!) i que aquesta siga, simplement, la nostra llengua?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Janina Cornellà
Cap de l’oposició a Castellfollit de la roca (Junts)

“Castellfollit de la Roca no té cap model de poble”

Castellfollit de la Roca
Ahmed Alnaouq
Periodista palestí

“No ens esperàvem aquest genocidi d’Israel a Gaza”

Beirut
política

La Moncloa s’imposa esgotar la legislatura tot i el cop de Junts

madrid
estats units

Netanyahu irromp a la campanya per demanar més armes a Washington

barcelona
Política

L’adeu de Manel Alcalà Bagué, batlle de Flaçà de 1991 a 1998

rússia

Detingut a Turquia el presumpte autor de l’atemptat a Moscou

barcelona
politica

Guanyem Badalona denuncia la pancarta d’Albiol a la plaça de la Vila per incomplir l’Ordenança de Publicitat

Barcelona
estat francès

L’esquerra càrrega contra Macron per negar-los el govern

barcelona
política

L’IMV, l’ajut contra la pobresa extrema que cobren prop de 200.000 persones a Catalunya

barcelona