Política

diada de l'onze de setembre

Berga, el batec de l'interior

El passeig de la Pau bategarà just després de Lleida, que obrirà l'acte central de la Diada, en la mobilització més gran de la història del municipi

Berga no ha aplegat mai 60.000 persones. Ni 60.00 ni 30.000. La capital del Berguedà té en aquests moments uns 16.200 habitants, segons les últimes dades oficials, i és, de llarg, el municipi més gran de la comarca pel que fa a la seva població. Les grans aglomeracions d'aquesta petita ciutat es produeixen únicament i exclusivament per la Patum, però el nombre de forans presents a la festa difícilment arriba als 5.000.

Alguns consideren Berga una petita ciutat. D'altres opten per referir-s'hi com un poble gran. El cas és que, si entenem Berga com una ciutat, no ho hem de fer imaginant-nos els carrers amples i les avingudes de les grans ciutats de l'àrea metropolitana. Berga té un espai limitat tant pel que fa al seu interior, amb carrers estrets, com pel que fa als accessos, rodejat de muntanyes que impedeixen l'entrada al municipi per diversos punts de la part del nord. “Berga és el punt més complex de la mobilització pel que fa a la mobilitat”, reconeixia Manel Escobet, de l'ANC.

Per contrarestar-ho, l'ANC va estimar que es necessitava la col·laboració d'uns 400 voluntaris. De moment, n'hi ha 300 de reclutats que provenen de diferents comarques. En tot cas, l'ANC té la convicció que s'arribarà a la xifra desitjada abans de diumenge.

Sigui com sigui, des del moment que es va conèixer la notícia Berga va assumir que s'havia de fer el possible per ser l'esponja que absorbís desenes de milers de persones durant un dia, la Diada de l'Onze de Setembre.

D'entrada, per propiciar una arribada i una sortida del municipi esglaonades, l'ANC i Òmnium han dissenyat un cap de setmana ple d'activitats que puguin atraure el públic, anticipant l'arribada i endarrerint la sortida d'una part important dels manifestants.

Berga és l'únic dels cinc punts de mobilització que no és o no està a prop d'una gran ciutat. Barcelona, Tarragona i Lleida ho són, mentre que Salt està enganxada a un dels grans nuclis urbans de Catalunya com és Girona. Aquesta és la realitat de la qual parteixen els cossos de seguretat del municipi a l'hora de preparar l'entramat per reunir les prop de 60.000 persones que s'hi esperen.

El municipi berguedà és probablement el més peculiar de tots cinc. Com que no està acostumat a rebre tanta gent, ha d'aprofitar els municipis i els camps que el rodegen per habilitar zones d'aparcament excepcionals. En aquest sentit, l'ANC de Berga fa setmanes que treballa per garantir que tots els vehicles que vindran al municipi tindran lloc per ser aparcats.

Per anar bé, tots haurien d'estar estacionats a les 17.14 h, moment en el qual l'acte central començarà a Lleida. A aquella hora, Catalunya bategarà per primera vegada a la llera del riu Segre per després fer-ho al passeig de la Pau de Berga. Acte seguit, els punts rodons s'alçaran a Salt, Tarragona i Barcelona, per aquest ordre. Per tant, Berga serà el segon batec. Un batec que, sobre el paper, protagonitzaran els catalans de les comarques del Berguedà, el Bages, Osona, l'Anoia, l'Alt Urgell, el Solsonès, el Lluçanès, el Ripollès, la Cerdanya i el Moianès.

Aquest dimarts, l'ANC va tancar les inscripcions als deu trams que hi ha a Berga, de l'11 al 20, perquè ja estaven plens. És el primer dels punts de la mobilització que s'omple, però també val a dir que és el més petit.


A punt


per a la Diada

LES DADES

400
voluntaris
són els que necessita l'ANC per a la mobilització de Berga. De moment, només en té 300.
60.000
persones
són les que l'ANC de Berga preveu que seran a la manifestació del passeig de la Pau.
17.14
és l'hora
en què el batec començarà a Lleida. Berga bategarà just després, en segon lloc.

La Catalunya Central bull d'activitats amb motiu de la Diada

redacció

Berga serà el gran punt de trobada de la Catalunya Central aquest diumenge; però, en la prèvia de l'acte principal, la majoria de pobles i ciutats del territori organitzen esdeveniments per commemorar la Diada de Catalunya. Entre els més destacats trobem els que es faran a les diverses capitals de comarca i, entre totes aquestes, Igualada serà una de les més matineres, amb el primer acte aquest vespre mateix. A 2/4 de 8 del vespre, al Teatre Municipal l'Ateneu es farà el diàleg Som el somni entre el parlamentari Lluís Llach i el periodista igualadí Joan Maria Morros. A l'Anoia també destaca la marxa de torxes fins a dalt del castell, que es farà a Calaf aquest dissabte. Precisament les marxes de torxes seran les grans protagonistes a Vic i Manresa. A la capital d'Osona, aquest any la Marxa dels Vigatans es farà demà. Les diverses columnes sortiran caminant des dels pobles de la comarca fins a Vic i el moment culminant es viurà a 2/4 de 10 del vespre, quan s'intentarà el repte d'il·luminar tota la plaça major amb torxes i varetes de llum. A Manresa, la marxa de torxes serà dissabte i començarà a 2/4 de 9 del vespre des de la plaça de Crist Rei. Al final del recorregut es llegirà un manifest i l'economista Elisenda Paluzie farà un parlament. Pel que fa a Moià, lloc de naixement d'un dels grans protagonistes de l'11 de setembre del 1714 com és Rafael Casanova, també hi ha actes previstos pel mateix dia 11. En concret, es farà una caminada fins al cim del Grony, on a les 10 del matí s'alçarà una estelada. A 2/4 d'1 del migdia, a la plaça de l'Hospital de Moià, davant del monument a Rafael Casanova, es farà una ofrena floral.

El dia 11, a partir del migdia, està previst que comencin a sortir autobusos des dels diversos pobles i ciutats de la Catalunya Central en direcció a Berga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.