Política

municipal

crisi a l'Ajuntament

ERC fa fora el PDECat i relliga un nou govern de consens a Canet

Els republicans l'acusen de deslleialtat i de posar pals a les rodes

Canetencs Independents, SOM Canet i el PSC s'afegeixen a l'equip i assumiran responsabilitats de gestió

ERC manté que les converses amb l'oposició “fa temps” que duren
Encara s'està negociant el nou pacte, les carteres i el PAM

“Ho hem intentat tot, per activa i per passiva, però havíem arribat a un cul-de-sac. Calia prendre una decisió per poder tirar endavant i seguir treballant pel poble de Canet.” L'alcaldessa de Canet, Blanca Arbell (ERC), va ser ahir l'encarregada d'explicar en roda de premsa els motius que han dut al trencament del pacte amb el PDECat signat a principis de mandat. No hi va anar sola. Al seu costat hi havia els portaveus de les diferents forces que han de conformar un nou govern: Canetencs Independents, SOM Canet i el PSC. En una sala de plens amb força públic, l'acte es va centrar a argumentar els motius que han portat a expulsar els quatre membres del PDECat, als quals se'ls va comunicar personalment ahir al matí, poc abans que es pengés al web un comunicat oficial. L'escrit recull com a motius principals de la decisió “el desgast sistemàtic i el qüestionament permanent de la feina de govern, que no permeten desencallar temes indispensables per al correcte funcionament municipal”. Arguments que es van repetir en l'acte obert al públic. “Arran d'una primera crisi al febrer vinculada amb la gestió de la policia, es va intentar reconduir la relació, però no ha estat possible”, va dir Arbell, que hi va afegir que tots els membres de l'oposició eren “perfectament coneixedors de la situació”. La cap del govern de Canet va apuntar que el trencament de l'acord amb el PDECat “té unes causes estrictament locals” i en cap cas el va vincular amb l'episodi recent d'expulsió dels republicans del Consell Comarcal. Una vinculació que els seus ja antics socis donen per segura.

Nous aliats

L'alcaldessa també va assegurar que les converses per teixir un nou govern “d'ampli consens” –que no de concentració, perquè Blanca Arbell va respondre amb un contundent no a una futura entrada del PP– feia temps que s'havien iniciat, però que l'acord final d'encetar un projecte conjunt tot just s'havia ratificat feia pocs dies. Tant és així que ahir es va visualitzar la precipitació en organitzar l'acte quan no es va notificar ni el repartiment de carteres –“encara s'està negociant”–, ni els termes del nou acord ni si hi haurà canvis destacats en el pla d'acció municipal (PAM), “en el qual hi ha coincidències en els principals eixos”. Per la seva banda, el portaveu de Canetencs Independents, Pere Xirau, va confirmar que hi havia hagut converses amb el PDECat a partir de la crisi del febrer per valorar la possibilitat de fer un nou govern. “No ens tocava a nosaltres fer el pas de negociar”, va precisar. Tant Raquel Serra (SOM Canet) com Sílvia Tamayo (PSC) van valorar positivament l'oferiment d'ERC en tant que els possibilita “sumar més representació dels canetencs en el govern i treballar pel poble”. En el proper ple està previst que ja es distribueixin les responsabilitats als nous membres. El govern a quatre l'integraran deu regidors d'un total de disset.

Reaccions comarcals

El PDECat de Canet va voler deixar ahir en mans del president comarcal, Carles Bosch, les declaracions sobre la seva expulsió del govern. Bosch va admetre que “feia temps que es veia a venir el trencament”. “La decisió de no votar a favor d'uns pressupostos que considerem que endeutaran Canet de manera excessiva ha acabat precipitant que ens fessin fora”, apunta el president comarcal. Carles Bosch, però, destaca que el nou trencament entre ERC i el PDECat “té una claríssima relació amb la marxa dels republicans del govern comarcal”. “Resulta d'un gran cinisme polític que en el ple del Consell la presidenta d'ERC parlés de revenja del PDECat i del PSC i només un dia després els seus expulsessin els nostres companys del govern de Canet”, va assenyalar.

Per la seva banda, la presidenta comarcal republicana, Mònica Palacín, va lloar la feina feta pel seu grup a Canet i va afirmar que el trencament respon “a una situació exclusivament local”. “Qui hi vulgui veure una segona lectura està equivocat i demostra una baixesa política important”, va dir, i va recordar que, “com ERC ha repetit moltes vegades, el Consell Comarcal no és cap moneda de canvi”.

Hi va haver converses amb el PDECat per fer pactes, però no ens tocava a nosaltres negociar
Pere Xirau
canetencs independents

LES FRASES

No hem aconseguit mantenir el pacte i a fe de Déu que ho hem intentat. Hem arribat a un cul-de-sac
Blanca Arbell (ERC)
alcaldessa de canet
ERC ens va oferir entrar en un govern progressista amb més representació dels canetencs
Raquel Serra
portaveu de som canet
Entrem amb la voluntat de sumar i de tirar endavant nous projectes pel municipi
Sílvia Tamayo
portaveu del psc

Els pactes que encara aguanten

Teresa Márquez

Malgrat els darrers episodis convulsos en l'àmbit polític entre ERC i el PDECat, quatre Ajuntaments del Maresme mantenen encara els pactes de govern entre les dues forces signats en les darreres eleccions municipals. El Masnou i Teià, amb alcalde republicà, tenen el suport dels socis de l'antiga Convergència, i a Premià de Dalt i Cabrera de Mar el batlle amb sigles del PDECat continua amb la confiança dels regidors republicans. Els quatre alcaldes consultats ahir confirmen que les relacions amb l'altra força de govern són, ara com ara, “bones” o “molt bones”. Tots ells destaquen el treball en harmonia entre les dues formacions i defensen l'autonomia local a l'hora de prendre decisions que puguin afectar els seus governs. A més, assenyalen que no es plantegen que les tenses relacions entre els dos partits puguin afectar la feina a escala local. Es dóna el cas que en el ple de dimarts celebrat al Consell Comarcal, la portaveu i presidenta d'ERC, Mònica Palacín, va tenir paraules molt dures contra els representants del PDECat per haver orquestrat l'expulsió del seu grup de l'administració comarcal i el va vincular als moviments realitzats pels republicans en ajuntaments com Arenys de Mar i Caldes d'Estrac, on ERC va encapçalar mocions de censura i, en el cas de Caldes, va prendre l'alcaldia al PDECat. Montserrat Garrido, portaveu de la formació, li va respondre que hi ha un pacte no escrit entre les dues forces per respectar la formació més votada que ERC no va respectar en els casos de Vilassar de Mar i de Montgat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia