Municipal
Més inspeccions a Terrassa per millorar la neteja
El govern incorporarà 14 agents que obriran expedients amb multes que poden arribar als 6.000 euros a qui embruti o no faci bé el reciclatge
Paral·lelament posa nou agents informadors als barris
Un cop admès l'error d' infrainversió durant vuit anys a l'empresa municipal Eco-equip, que fa la neteja i la recollida de residus a Terrassa, el govern municipal comença a injectar-hi diners i també a tenir una actitud més activa a l'hora de demanar la corresponsabilitat a la ciutadania per millorar la neteja a la ciutat. Fa uns dies, l'alcalde, Jordi Ballart, i el tinent d'alcalde de Territori, Marc Armengol, van explicar que aquest any s'incorporaran 14 inspectors provinents d'altres serveis exclusivament per reforçar els quatre que hi havia per a la detecció d'infractors que no facin bé la separació de residus o deixin mobles o estris on no toca.
Ballart va recordar que no només ho faran a empreses o comerços, sinó que també vigilaran particulars que embrutin, facin abocaments de mobles o de materials, o no facin la recollida selectiva correctament. Les sancions oscil·len entre els 400 i els 6.000 euros, tot i que els inspectors només poden obrir expedient. A més, els responsables municipals també van advertir que s'incrementaran els controls policials per l'abandonament de residus.
La iniciativa s'acompanya d'una campanya de sensibilització i informació perquè es faci correctament el reciclatge, s'utilitzin les deixalleries o el telèfon de recollida de mobles, entre altres qüestions. La iniciativa s'acompanyarà de la incorporació de nou agents que passaran pels habitatges als diferents barris. El consistori en dos anys haurà invertit 5,2 milions en la millora de la neteja i incrementarà aquest any la plantilla en 15 persones, però Armengol assegurava que només amb inversió no se'n sortiran si la ciutadania “no aporta el seu granet d'arena”.
LA XIFRA
Més reciclatge per evitar apujar la taxa
Actualment els nivells de reciclatge estan només al 33% quan s'hauria d'estar al 60%. Aquest fet repercuteix en un major cost per portar les deixalles que no s'hagin seleccionat –les del contenidor de la fracció resta o rebuig– a l'abocador. La Generalitat va augmentant el cànon del cost d'aquest servei, que “anirà a més”, va advertir el regidor Armengol, i les úniques opcions són “apujar la taxa, que ara cobreix un 70% del cost del servei, o reciclar millor i portar menys residus a l'abocador”.