JxSí i CUP tiren endavant els comptes en un ple tumultuós
Forcadell denega l'intent de l'oposició d'aturar la votació després d'un avís d'última hora dels lletrats
La disposició del referèndum s'aprova amb doble text de la CUP i CSQEP, i la mesa decidirà
Ha costat sang, suor i llàgrimes, però la Generalitat ja té pressupost aprovat per al 2017, llei de mesures inclosa. Amb els vots de JxSí i dos diputats de la CUP –a més de l'abstenció dels altres vuit–, el Parlament va donar llum verd ahir als primers i en principi últims comptes de l'actual govern, els de la “postautonomia i la preindependència”, segons insistia a batejar-los el president, Carles Puigdemont; això sí, després d'un ple aspre que va tornar a palesar que la divisió entre grups independentistes i unionistes va in crescendo, i que va obrir la porta a una nova causa al TSJC, que seria ja la tercera, contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.
La sessió, que ja es preveia tensa, es va enverinar del tot quan Forcadell va llegir una nota, just abans d'afrontar la votació de les esmenes i el cos del pressupost, que al matí mateix li van fer arribar el secretari general, Xavier Muro, i el lletrat major, Antoni Bayona. Els juristes l'advertien que, al seu entendre, “la votació i eventual aprovació” de la disposició addicional 31a, que insta el govern a reservar recursos per al procés referendari i que el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries ja va considerar inconstitucional, “comportaria ignorar” la interlocutòria del TC, que dictava el deure d'impedir qualsevol acció que contravingués la sentència de nul·litat de la declaració del 9-N, que va iniciar simbòlicament el procés. L'escrit censurava igualment l'esmena de la CUP, i a més assegurava que l'eventual aprovació de la de Catalunya Sí que es Pot o la de Junts pel Sí –que de fet ja havien retirat abans del ple per votar la dels de la confluència, de contingut similar– tampoc canviaria la situació per molt que matisessin la disposició inicial.
Després d'un petit recés dictat per Forcadell, l'oposició en bloc va sortir a reclamar una reunió urgent de la mesa i un nou informe jurídic per reconsiderar l'acceptació de la votació d'aquestes esmenes, que s'havia acordat tramitar dijous passat amb un informe favorable sobre la taula d'un tercer lletrat del Parlament, segons va al·legar el president de JxSí, Jordi Turull, que també subratllava la inviolabilitat dels diputats per prendre decisions. En aquesta línia, Forcadell refusava la petició de l'oposició recordant que el ple és “l'òrgan suprem”, i tampoc acceptava convocar tot seguit la junta de portaveus, com se li reclamaria llavors per motius similars, perquè ja havia cridat a votació.
A l'hora de la veritat, JxSí va votar per un costat substituir la disposició 31a per un text de la CUP que elimina la referència a fer el referèndum “en el marc de la legislació vigent en el moment de la seva convocatòria”. Per cert, amb el vot a favor també de la diputada de Podem Àngels Martínez, contra qui el grup podria estudiar ara si actua. Això sí, JxSí també va votar una esmena teòricament de modificació de CSQEP, que reclama que el referèndum s'atengui el dictamen del Consell de Garanties (és a dir, que no sigui unilateral) en una votació en què, com l'anterior, l'oposició va decidir no participar, a excepció, per error, de tres diputats que van votar no (dos de C's i un del PSC), entre els quals la cap de l'oposició, Inés Arrimadas. Junts pel Sí va justificar el seu vot a favor pel fet que així queden incloses les dues vies del “referèndum o referèndum”, i no hi veu incompatibilitats. Ara, si algun grup considera que sí i ho denuncia en la propera mesa, aquesta podrà demanar un informe “d'harmonització” als lletrats, el resultat del qual hauria de tornar a ser votat en ple. La mesa, això sí, també podria desestimar la petició, amb la qual cosa el text de CSQEP seria en la pràctica d'addició al de la CUP.
En una sessió molt més tranquil·la, el ple va aprovar a la tarda la llei d'acompanyament, en què l'oposició va retreure falta de diàleg i que no s'hagi abordat una reforma fiscal.
Manifest contrari dins de la CUP
Abans de la votació es va fer públic un manifest signat per una setantena de militants de la CUP crític amb el suport a uns pressupostos que veuen “neoliberals”. El text alerta que la decisió, presa sense un “debat profund“, de cedir al “xantatge” i renunciar “no només a punts centrals del programa” sinó a la seva “raó de ser”, a canvi d'un “referèndum sense garanties”, pot suposar la “subordinació” de la lluita per la transformació social a la d'alliberament nacional. Per a diversos sectors de la CUP, avisen, això pot ser un “greu pas enrere” i un “punt de no-retorn” en el projecte polític, per la qual cosa reclamen “redreçar les prioritats”.