Política

municipal

Sant Miquel de Balenyà diu sí a independitzar-se de Seva

Hi voten a favor 461 persones (83%) del total de les 557 que hi van acabar participant durant cinc dies i que representen el 53% del cens

El resultat es durà al Parlament perquè faci una llei per constituir-lo en municipi

L'alcalde de Seva reitera que l'Ajuntament no s'hi oposarà

Fins a 461 veïns de les 1.058 persones majors de 16 anys de Sant Miquel de Balenyà volen independitzar-se de Seva, fet que representa el 83% del vots emesos en la consulta no vinculant de cinc dies que es va organitzar en aquest nucli que des de fa dos anys funciona com una entitat municipal descentralitzada (EMD). En total va acabar votant el 53% de la població i, d'aquesta manera, s'assoleix l'objectiu de superar la meitat del cens que tenia dret a vot en aquesta consulta que s'havia marcat el Consell de Participació en arrencar aquest procés participatiu. En contra hi van acabar votant 83 persones (15%), mentre que es van registrar 13 vots en blanc (2,3%) i cap de nul.

Amb els resultats a la mà, i com van explicar tant Josep Antoni Vallbona com Lluís Luengo, membres del Consell de Participació, el resultat es portarà al Parlament de Catalunya, probablement per via de la formació de Junts pel Sí, perquè totes les formacions polítiques puguin debatre si “fan una llei expressa perquè aquesta població pugui ser municipi”.

El president de l'EMD, que també va ser alcalde de Seva, Èric Vila, va remarcar com a important haver superat el 50% perquè “ens legitima i ens dona més força” en un procés que “també és volgut pel municipi” de Seva, que va aprovar amb dues mocions que entomarien el resultat que sortís. Vila espera que la reivindicació històrica sigui ben rebuda al Parlament “acompanyada d'una llei expressa” que atorgui la independència a Sant Miquel i va establir el paral·lelisme amb el procés de referèndum que reclama el país.

Sobre les traves previstes a la llei actual per complir la distància mínima de 3 quilòmetres entre poblacions o de tenir menys de 2.000 habitants, tant Vila com els membres voluntaris del Consell de Participació van recordar els casos de la Canonja (Tarragonès) o Medinyà (Gironès), que van ser declarats municipis sense complir els requisits. Vallbona va reblar que aquest cas ha de ser més senzill que el de la independència de Medinyà de Sant Julià de Ramis, ja que no va ser EMD abans, no tenia número d'identificació fiscal (NIF) i en ser reconegut només municipi a Catalunya, però no a l'Estat, “té dificultats per cobrar tributs”. Sobre la dimensió del nucli de població, Vila hi va afegir: “A Catalunya hi ha 600 municipis més petits que Sant Miquel i som dels 400 pobles més grans, fet que ens legitima prou per poder ser municipi.”

Seva no decidirà

Menys contundent era l'actual alcalde republicà de Seva, Xavier Rierola, que també és veí de Sant Miquel, en admetre que la participació podria “haver estat millor” i que la llei de consultes no era gaire explícita en l'apartat de participació. Va admetre que des de Seva fins ara tota aquesta qüestió no se seguia amb gaire interès i va recordar que el compromís de l'Ajuntament serà tramitar el resultat un cop els el faci arribar oficialment l'EMD, però que en cap cas no decidiran, sinó que seran “altres ens els que hauran de fer-ho”.

Luengo va reiterar ahir els avantatges d'esdevenir municipi, ja que suposarà poder modificar el pla d'ordenació, recaptar els propis impostos, gestionar totes les qüestions relacionades amb el padró i el cens municipals i poder aspirar a certes subvencions de Catalunya.

LA XIFRA

557
persones
d'un total de 1.058 van votar, fet què representa el 53%. El primer dia hi van participar 265 persones.

LA FRASE

A Catalunya hi ha 600 municipi més petits que Sant Miquel de Balenyà i això ens legitima
Èric Vila
Alcalde-President de L'EMD de Sant Miquel de Balenyà

Una victòria del sí històric i sentimental

Tot i la campanya informativa que el Consell de Participació ha fet durant els dies previs a la consulta per explicar avantatges i inconvenients de la independència, la majoria de veïns van acabar fent el seu vot per motius “històrics i sentimentals”. Ho van admetre Raquel Blancafort i David Canet, que van anar al debat que es va organitzar amb el dubte si constituir-se en municipi significaria un augment de les despeses en organització del consistori, però un cop resolt el dubte van assegurar: “Hem votat pel sí pel sentiment de pertinença.” Pablo Veiga, que hi viu des de fa 15 anys, hi va votar a favor, però tampoc hi veia gaires més avantatges del que suposarà “ser més autosuficients”, argument compartit per Lluís Capdevila. D'altres van admetre pocs lligams amb Seva a diferència d'altres poblacions veïnes com Tona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.