Política

parlament

JxSí i la CUP debaten ajornar la presentació de la llei de desconnexió

El PDeCAT defensa que es faci després de l’estiu, i ERC i la CUP pressionen per fer-la pública dilluns com a molt tard

Registraran dilluns la del referèndum

JxSí i la CUP renegocien la presentació de la llei de transitorietat jurídica, que havien acordat fer pública aquesta setmana. La llei del referèndum, en canvi, es registrarà dilluns a la cambra, segons diverses fonts consultades per aquest diari. Enmig de l’ofensiva de la Guàrdia Civil per prendre declaració a membres de l’executiu i al coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum, i després de l’aprovació dimecres de la reforma del reglament del Parlament, contra la qual previsiblement recorrerà avui el Consell de Ministres, el PDeCAT defensava ajornar la presentació pública de la llei, mentre que ERC i la CUP pressionaven perquè es fes avui o dilluns com s’havia previst inicialment.

Entre les raons que se sospesen, hi ha l’oportunitat mediàtica de fer-ho i les possibles conseqüències que pugui generar la presentació, tenint en compte que fer el pas comprometria els grups a registrar formalment la norma al Parlament després del parèntesi estival, per iniciar-ne la tramitació. La norma implica l’execució pràctica de la desconnexió del règim jurídic espanyol i l’establiment d’un de propi fins que es culmini el procés constituent amb l’aprovació de la constitució catalana. Una de les possibilitats que se sospesen, segons fonts de la negociació, és fer-la pública a mitjan agost, tenint en compte que la reforma del reglament de la cambra dona inici al període de sessions el dia 15. Un punt, el del termini del curs parlamentari, en què el Consell d’Estat no entra en el seu informe sobre la reforma del reglament aprovada dimecres i contra el qual, en principi, no recorreria el Consell de Ministres.

En el rerefons del debat, es manté la divergència d’ERC i la CUP amb el PDeCAT sobre el moment en què s’hauria d’aprovar aquesta llei. Mentre que cupaires i republicans són partidaris que es faci abans de l’1-O, amb una entrada en vigor condicionada al triomf del sí en el referèndum, els neoconvergents defensen que es faci després de la votació. Els primers al·leguen que l’aprovació de la llei de transitorietat abans de l’1-O propiciaria que la ciutadania estigués ben informada del que passarà en cas que s’hi imposin els independentistes. A més, ERC i la CUP al·leguen que, si bé la llei del referèndum i la de transitorietat es tramitaran per separat i l’una precedirà l’altra, ho han de fer prou en paral·lel perquè es puguin aprovar totes dues abans de l’1-O. Si la presentació de la segona llei es fes a mitjan agost, encara hi hauria temps perquè fos així, segons fonts coneixedores de les converses. Els negociadors han intensificat els contactes en els darrers dies.

El registre de la llei del referèndum, que s’executarà dilluns, simbolitza l’inici de la ruptura amb el marc jurídic espanyol, però l’entrada a registre no tindrà efectes pràctics fins que la Mesa de la cambra no accepti la norma a tràmit. Fonts parlamentàries asseguren que l’acceptació de la iniciativa per part de la Mesa es podria produir el 22 d’agost. La CUP assenyalava ahir que la llei del referèndum es podria aprovar la primera setmana de setembre, tot i que la majoria independentista no ha concretat el procediment amb què es farà. Així ho va assegurar la diputada Anna Gabriel en una entrevista a Catalunya Ràdio. “Aprovarem la llei del referèndum al setembre, malgrat les amenaces”, va assegurar.

JxSí i la CUP consideren, de fet, que l’article 81 del reglament de la cambra els empara per aprovar la norma per una via ultraexprés, encara més ràpida que la prevista en la reforma del reglament del Parlament. En canvi, quedaria descartada la possibilitat que sigui el govern el que assumeixi l’articulat del referèndum com a projecte de llei, i com a tal el presenti al ple perquè s’aprovi en lectura única (una possibilitat que ja era vigent i que, per tant, no quedaria suspesa si el TC suspengués la reforma del reglament). Els diversos mecanismes previs de tramitació interna i la necessitat d’informes preceptius previs per part d’òrgans del govern com ara la Comissió Jurídica Assessora fan que per calendari ja no s’hi arribi, a més que així s’hi haurien d’involucrar funcionaris i càrrecs interns a qui no es vol exposar.

LA FRASE

Aprovarem la llei del referèndum al setembre, malgrat les amenaces
Anna Gabriel
DIPUTADA DE JXSÍ


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un atac massiu rus sobre ciutats ucraïneses deixa almenys vint morts

barcelona
guerra a europa

Orbán viatja per sorpresa a la Xina després de la polèmica visita a Rússia

barcelona
ESTAT FRANCÈS

La ultradreta de Le Pen i Bardella s'estavella contra el dic republicà

BARCELONA
REGNE UNIT

“Millori la nostra vida, Sir Keir”

Londres
Joan Tardà i Coma
Exportaveu al Congrés i conseller nacional d’ERC

“Cap dimissió pot emmascarar que cal conèixer la veritat”

Barcelona
Arnau Barangé
Cap de l’oposició d’Arenys de Mar (ERC)

“Posaran la reforma del mercat al calaix”

Arenys de Mar
Estanis Fors
Alcalde d’Arenys de Mar (Junts per Arenys)

“Ens fa por cobrir el Bareu amb un caixó massa estret”

Arenys de Mar
estat francès

Reagrupament Nacional manté el seu domini a la Catalunya del Nord

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra guanya i relega la ultradreta de Le Pen al tercer lloc

BARCELONA