Política

Acompanyar-se en el vot

Els partits favorables al vot fan una crida a sortir al carrer ben de matí i a quedar-se als col·legis per acompanyar tots els electors

Gabriel avisa que l’Estat ha situat l’1-O en un escenari que el converteix en un dia clau per al país

L’ordre de la fiscalia superior de justícia als Mossos perquè precintin els locals de votació abans del dissabte 30 i impedeixin la constitució de les meses l’1-O va planar sobre el col·loqui organitzat ahir per Òmnium al barri barceloní del Poblenou amb el president de l’entitat, Jordi Cuixart, Teresa Forcades i els diputats Anna Gabriel i Albano Dante Fachin.

La diputada de la CUP va afirmar que l’Estat ha situat la votació de diumenge en un escenari que converteix l’1-O en un dia clau i fa una crida a la ciutadania a fer tots els esforços perquè “hi hagi” esforços proporcionals als que l’Estat realitza per deslegitimar-lo. Fer la votació “era important com a poble”; però, després que sigui un referèndum intervingut per l’Estat, anar a votar és, per Gabriel, una qüestió de “dignitat democràtica”.

Per Cuixart, diumenge es vota per dignitat i legitimitat davant la “suma de despropòsits” de l’Estat i, sobre l’ordre de la fiscalia de precintar escoles, va advertir que “és impossible precintar la veu d’un poble”. Pel diputat Albano Dante Fachin, el fet que “cada hora que passa canvien a pitjor les coses” obliga a plantejar-se com s’organitzen els electors per fer front “a aquestes agressions”. El líder de Podem qualifica l’1-O de regal que Catalunya fa als pobles del món perquè mostra la determinació de decidir per si mateix. En aquest sentit, per Teresa Forcades “és l’Arenys de Munt del món” i hi va afegir que, mentre a molts països d’Europa l’autoafirmació es decanta cap a l’extrema dreta, a Catalunya val recordar que la ultradretana Plataforma per Catalunya s’ha dissolt. Fachin admet que “forces enormes tenen com a objectiu que no votem però la voluntat de votar és molt important”.

Per la seva banda, Cuixart admet que es tracta d’una situació incerta perquè “teníem seriosos dubtes que acabessin fent un massiu desplegament gairebé militar”, però demana confiança. Així, indica que “des de fora de Catalunya i també des d’aquí ens diuen que no ho fareu, que no ho podreu fer, des de fa temps”; però, en canvi, recorda que els darrers cinc anys s’han aconseguit superar tots els obstacles del procés. En darrer terme deixa clar que “culminar-ho ara ja només depèn de nosaltres i de la nostra capacitat de mobilització”.

Gabriel va afirmar que, després d’haver intervingut la Generalitat, empreses i entitats, “diumenge és el dia que els falta per intervenir la gent” i adverteix que el fiscal no és una autoritat independent, no dona garanties democràtiques ni és a qui li correspon ordenar que es precintin les escoles, una decisió que adverteix que correspondria a jutges de cada partit judicial. Va adverteix l’Estat que l’ús de la força armada no és una mesura proporcional al fet de voler votar i va instar-lo a no “ultrapassar les seves funcions” . La diputada va fer una crida a organitzar-se, a no votar sols perquè, aquest cop, es tracta “d’acompanyar els drets de tot un poble” i, per això, va demanar quedar-se als llocs de votació “per si cal acompanyar la resta” de ciutadans. Per Cuixart, és un dia per sortir al carrer i “si ens hi podem posar a les sis del matí, millor”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.