Política

Setge al procés sobiranista

El Suprem ajorna la declaració de Forcadell fins al 9-N

Dona més temps a la presidenta i als cinc membres de la mesa per preparar la defensa

Tindran un control policial

“No esteu sols!” Amb aquest crit de suport van ser rebuts els membres de la mesa del Parlament Anna Simó (ERC) i Joan Josep Nuet (CSQP) ahir a la tarda en arribar en tren a l’estació de Sants, després d’un dia intens al Tribunal Suprem, a Madrid. El magistrat Pablo Llarena, encarregat d’investigar la querella per rebel·lió de la fiscalia contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els cinc membre de la mesa (Lluís Corominas i Ramona Barrufet, i Lluís Guinó, a més de Simó i Nuet), va acceptar la petició dels advocats d’ajornar la seva declaració prevista per ahir i avui per tal de poder-se-la preparar. Va fixar la nova data de la declaració per dijous vinent, 9 de novembre. Com a mesura cautelar, el magistrat va imposar-los un control policial. El penalista Xavier Melero, defensor dels membres del PDeCAT a la mesa del Parlament, va precisar que es tracta d’un control mitjançant trucades al seu mòbil per saber on són.

La predisposició del magistrat del Suprem contrasta amb la de la magistrada de l’Audiencia Nacional Carmen Lamela, que, segons el penalista Andreu van den Eynde —defensor dels diputats d’ERC—, no va acceptar pas l’ajornament de les declaracions de nou consellers del govern català. Els advocats van denunciar que no han tingut ni un dia hàbil per preparar les declaracions, motiu pel qual alguns experts van exposar que acabades les vies judicials espanyoles es pot denunciar davant del Tribunal d’Estrasburg de Drets Humans aquesta indefinició al dret de defensa. Per contra, el president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, que ahir va tornar a Barcelona, va qualificar de “normal” la rapidesa en la citació dels querellats, si “els fets són tant greus”.

Amb aquest ajornament, les defenses esperen que el Suprem sigui més garantista que l’Audiencia Nacional i no imposi la presó provisional a Forcadells ni als cinc diputats. Precisament, el Suprem ja ha obert la porta perquè se’ls acusi del delicte de conspiració a la rebel·lió, castigat amb penes inferiors, tot i que poden ser de fins a 15 anys de presó, la meitat que les de rebel·lió.

Nuet destacarà els errors de la querella

Juan Moreno, l’advocat del diputat Joan Josep Nuet (CSQP), va assegurar ahir que el seu client es presentarà sempre que sigui citat davant l’autoritat judicial. També va avançar que dijous que ve, quan el magistrat del Suprem l’interrogui, posaran en relleu “els errors” que recull la querella de la fiscalia contra ell. Segons el fiscal, Nuet va votar a favor de tramitar la llei de transitorietat jurídica i va votar a favor de la independència, quan el cert és que en la primera es va abstenir i en la segona va votar en contra. Nuet sempre ha defensat el debat parlamentari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Els demòcrates canvien el reglament per confirmar Harris a primers d’agost

barcelona
estats units

Biden “passa el relleu” a Harris per “unir el país” i “salvar la democràcia”

barcelona
política

Jové descarta plantejar prejudicials al TSJE sobre la Llei d’Amnistia

barcelona
POLÍTICA

Demanen que un espai públic de Calella porti el nom de Montserrat Candini

Calella
Janina Cornellà
Cap de l’oposició a Castellfollit de la roca (Junts)

“Castellfollit de la Roca no té cap model de poble”

Castellfollit de la Roca
Ahmed Alnaouq
Periodista palestí

“No ens esperàvem aquest genocidi d’Israel a Gaza”

Beirut
política

La Moncloa s’imposa esgotar la legislatura tot i el cop de Junts

madrid
estats units

Netanyahu irromp a la campanya per demanar més armes a Washington

barcelona
Política

L’adeu de Manel Alcalà Bagué, batlle de Flaçà de 1991 a 1998