Política

L’Iran amenaça amb la mort

Les autoritats adverteixen els manifestants que se’ls acusarà de delictes castigats amb la pena capital

El nombre de morts ja puja a vint

Khamenei en culpa els “enemics” de la República

Les autoritats de la República Islàmica de l’Iran han radicalitzat les seves amenaces i ahir van advertir els manifestants, que des de fa dies protesten arreu del país contra el govern, que se’ls acusarà de diversos delictes, alguns dels quals castigats amb la pena de mort. “Cada dia que passi i a mesura que es vagin detenint persones, augmentarà el crim i el càstig que se’ls imputi, i nosaltres ja no els considerarem manifestants amb drets, sinó persones que volen perjudicar el règim”, va afirmar ahir el president del Tribunal Revolucionari de Teheran, Musa Ghazanfarabadí, segons l’agència iraniana de notícies Tasnim. Els detinguts seran declarats culpables de diversos delictes, entre els quals hi ha “atemptar contra la seguretat nacional” i “enemistat amb Déu” (moharebeh), tots dos penats amb la condemna a mort, segons va aclarir Ghazanfarabadí.

Contra la corrupció

Almenys vint persones ja han mort fins ara arran dels enfrontaments entre la policia i els manifestants antigovernamentals contra la corrupció i la carestia de la vida, unes protestes que van començar el 28 de desembre passat a la conservadora i santa ciutat de Maixad, al nord-est del país, i que es van escampar per un gran nombre de localitats. Les nou últimes víctimes mortals es van produir la nit de dilluns a la província iraniana d’Isfahan, a uns 350 quilòmetres al sud de Teheran. Només a la capital, almenys 450 persones també han estat detingudes per aquests fets.

“Els que han estat presents al capdavant dels disturbis seran acusats, entre altres delictes, d’enemistat amb Déu, ja que estan relacionats amb els serveis d’intel·ligència estrangers i apliquen els seus programes”, va anticipar. A més, els detinguts podrien ser reconeguts culpables de “destrucció de béns públics i destrucció de béns personals de la gent”, entre d’altres, va explicar Ghazanfarabadí.

Així mateix, va aconsellar a les famílies que estiguin atentes als seus fills, perquè, si es mostren vídeos de les confessions dels acusats, “aleshores ni el penediment ni les demandes de perdó seran útils”, va advertir.

“Enemics” exteriors

El líder suprem iranià, Ali Khamenei, va culpar ahir els “enemics de la República Islàmica de l’Iran” d’estar al darrere d’aquestes manifestacions i de voler perjudicar el país, en la seva primera reacció arran d’aquests esdeveniments. “L’enemic sempre ha estat esperant l’oportunitat i la bretxa per penetrar i colpejar la nació iraniana”, va manifestar Khamenei durant la seva reunió setmanal amb alguns familiars dels màrtirs de l’Iran.

En els esdeveniments que s’han produït “en els últims dies, els enemics de l’Iran es van aliar per crear problemes al sistema islàmic amb les diverses eines de què disposen, com ara diners, armes i els serveis d’intel·ligència”, va assenyalar el líder suprem del país, que va anunciar que en els pròxims dies es dirigirà al poble iranià.

D’altra banda, el govern sirià va condemnar la posició que han adoptat els Estats Units i Israel envers les protestes a l’Iran, i va considerar la seva resposta un intent de “desestabilitzar” el govern del país. El Ministeri d’Afers Estrangers de Síria va dir que “confirmen el paper destructiu” d’aquests països, que “desestabilitzen la seguretat” a la regió per tal de “controlar-la”. El president dels Estats Units, Donald Trump, va mostrar dissabte passat el seu suport als milers de sirians que s’han manifestat contra el govern de Hassan Rouhani i va advertir que “el món està observant”. De la mateixa manera, el cap del govern israelià, Benjamin Netanyahu, dilluns va qualificar els manifestants de “valents” i va elogiar les seves exigències de “llibertat” i “justícia”. També es va referir al “cruel règim iranià”, que destina “milions de dòlars a sembrar l’odi” en lloc de construir escoles i hospitals per als ciutadans.

Així mateix, Turquia va instar ahir les autoritats iranianes a evitar qualsevol provocació i mostra de violència, i alhora va fer una crida a la resta del món perquè ningú intervingui des de fora malgrat les turbulències i les protestes al carrer.

LES FRASES

Els que han estat presents al capdavant dels disturbis seran acusats d’enemistat amb Déu
Musa Ghazanfarabadí
president del Tribunal Revolucionari de Teheran
Els enemics de l’Iran s’han aliat per crear problemes al sistema islàmic
Ali Khamenei
Líder suprem de l’Iran

“Que s’ocupi de la fam als EUA”

L’Iran va recomanar ahir al president nord-americà, Donald Trump, que s’ocupi dels problemes interns i de la fam i la pobresa al seu país en lloc d’intervenir en els afers de l’Iran i altres estats. És millor que Trump “s’ocupi dels temes interns del seu país com ara l’assassinat diari de desenes de persones en conflictes armats, els tirotejos en diversos estats i l’existència de milions de persones sense llar i famolenques”, va indicar el portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers, Bahram Qasemi, en un comunicat de reacció a l’última piulada de Trump. En el seu compte a la xarxa, el president es va referir un altre cop a les protestes a l’Iran i va destacar: “El poble té poc menjar, una gran inflació i cap dret humà. Els Estats Units estan vigilant!” “El poble de l’Iran per fi actua contra el brutal i corrupte règim iranià”, hi afegia. Trump fa dies que tuiteja sobre aquest tema i dilluns afirmava que “és hora d’un canvi” al país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Miquel Reverter
Alcalde de Castellfollit de la Roca (+Castellfollit-AM)

“El cingle és viu i l’Ajuntament no el pot controlar tot sol”

Castellfollit de la Roca
guerra a gaza

Trump vol que Netanyahu acabi “ràpid” la guerra perquè danya la imatge d’Israel

barcelona
àfrica

Algèria critica el suport de França al pla del Marroc per al Sàhara Occidental

barcelona
política

El Parlament aprova el vot telemàtic i amplia els supòsits per a la delegació

barcelona
tribunals

L’AN retira les mesures cautelars als encausats en ‘l’Operació Judes’

barcelona
unió europea

Ultimàtum de la CE al Regne Unit per les lleis de circulació de ciutadans

barcelona
estats units

Trump acusa el Partit Demòcrata d’haver donat “un cop d’estat” contra Biden

barcelona
estats units

El director de l’FBI no té clar que Trump rebés l’impacte d’una bala

barcelona
guerra a europa

Drons russos tornen a caure en territori de l’OTAN fronterer amb Ucraïna

barcelona