Política

Setge al procés sobiranista

El Suprem impedeix un lideratge normal del govern

JxCat i ERC insisteixen en les garanties d’exercici polític per als electes després que el tribunal tanqui la porta a Junqueras

No es descarten renúncies d’electes per salvar la majoria sobiranista

Amb la decisió del Suprem de mantenir empresonat el vicepresident del govern català, Oriol Junqueras, s’aclareixen força les condicions totalment anormals en què s’haurà de constituir el Parlament, investir el president i nomenar un nou govern. Ni Puigdemont ni Junqueras podran coliderar amb normalitat i plenitud el govern català com fins ara. Si la perspectiva per a Puigdemont és una difícil gestió de la presidència des de Brussel·les en cas de ser investit, encara pitjor ho tindrà el vicepresident des de la presó després que ahir els jutges es neguessin a deixar-lo en llibertat i tanquessin la porta a la possibilitat que pugui exercir les seves funcions amb normalitat en el futur govern català.

En vista d’aquest difícil panorama per als dos candidats a liderar el nou govern català, ahir ERC feia pinya amb Puigdemont i amb Junts per Catalunya amb vista a la constitució del Parlament i a la investidura del president. Avui no hi ha cap altre pla que investir Puigdemont com a president de la Generalitat perquè “és el guanyador de les eleccions”, ratificava ahir el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, en una entrevista a Radio Euskadi, mentre que el diputat al Congrés Joan Tardà ho reafirmava: “El nostre president es diu Puigdemont i el nostre vicepresident es diu Junqueras.” El diputat republicà defensava en declaracions a Cuatro que l’objectiu de JxCat i ERC és “salvaguardar fins on sigui possible el govern legítim de la Generalitat”.

L’estratègia és resoldre la constitució de la mesa del Parlament assegurant la majoria independentista i continuar exigint al govern espanyol que garanteixi l’exercici ple de les seves funcions polítiques als vuit diputats empresonats o establerts a Brussel·les per defugir una ordre avui segura de presó. En aquest sentit, té especial importància el futur com a diputats electes dels quatre consellers que acompanyen Puigdemont a Brussel·les. Tenint en compte que el dia 17 JxCat, ERC i la CUP han de fer valer la seva majoria a la mesa del Parlament i en la tria del president de la cambra, és imprescindible garantir el vot de com a mínim 68 dels 70 diputats que han revalidat els independentistes. Tant Puigdemont i Junqueras com els també diputats empresonats Joaquim Forn i Jordi Sànchez mantindran l’acta de diputats.

En el cas de Puigdemont perquè és obligatori que el president electe sigui diputat i en la resta perquè es manté la confiança que el jutge del Suprem els donarà permís per prendre possessió de l’acta i exercir el seu dret de vot a la cambra. El fiscal del Suprem ha deixat oberta la porta a permisos puntuals als tres empresonats perquè puguin exercir el seu càrrec d’electes tot i que la decisió final serà del jutge Llarena.

Això posa la màxima pressió sobre els quatre consellers de Brussel·les. Clara Ponsatí i Lluís Puig, de Junts per Catalunya, i Antoni Comín i Meritxell Serret, d’ERC, no poden tornar a Catalunya sense ser detinguts i empresonats per la justícia espanyola al mateix temps que la majoria independentista perilla si no assisteixen al ple per prendre possessió de l’acta.

Per això, Junts per Catalunya i ERC no descarten que, com a mínim, dos d’ells acabin renunciant a l’acta de diputat perquè que puguin ocupar el seu lloc els següents candidats a les llistes. Fonts consultades indiquen que “si cal renunciar a l’acta” per salvaguardar la majoria parlamentària s’haurà de fer, però també recorden que aquesta és una decisió que els afectats han de prendre personalment. Junts per Catalunya ratifica que el seu compromís és que Ponsatí i Puig repeteixin com a consellers del govern de Puigdemont.

LES FRASES

Només hi ha un pla. Puigdemont és el guanyador de les eleccions
Sergi Sabrià
portaveu d’erc
Hi haurà acord i govern. Són més importants els objectius que les persones
Joan Tardà
diputat d’erc al congrés

ERC fa pinya amb Puigdemont per assolir un acord

La constitució de la nova mesa del Parlament està pendent que la presidenta, Carme Forcadell, aclareixi si repetirà, un anunci que no farà fins la setmana vinent. Aclarida la composició de la cambra, caldrà abordar l’acord per investir el president del govern. Després que el jutge mantingui Junqueras a la presó, ERC fa pinya amb Junts per Catalunya i Puigdemont com a candidat a la investidura i també amb l’estratègia política fins a esgotar el termini. Junts per Catalunya no preveu cap més escenari que no sigui que Puigdemont torni a presidir el govern, encara que sembla evident que ho haurà de fer des de l’estranger si no vol ser empresonat. Per això la seva formació insisteix en un diàleg i un acord amb el govern espanyol per permetre que ell, Junqueras i els altres consellers empresonats o a Brussel·les puguin exercir les funcions de govern per a les quals van ser escollits el 21-D. ERC fa pinya amb aquesta estratègia i espera que es pugui fer efectiu el trasllat de Junqueras a una presó catalana per benefici de la seva família però també per facilitar l’exercici dels seus drets polítics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Trump acusa el Partit Demòcrata d’haver donat “un cop d’estat” contra Biden

barcelona
estats units

El director de l’FBI no té clar que Trump rebés l’impacte d’una bala

barcelona
guerra a europa

Drons russos tornen a caure en territori de l’OTAN fronterer amb Ucraïna

barcelona
política

L’independentisme civil recupera la unitat per a la mobilització de la Diada

barcelona
estat espanyol

Els nous vocals del CGP juren el càrrec

barcelona
POLÍTICA

«Girona pel Canvi» demana un canvi real i que Sílvia Paneque sigui alcaldessa

GIRONA
judicial

Amnistiats els independentistes encausats pel sabotatge a la Vuelta a Solsona

barcelona
estats units

Els demòcrates canvien el reglament per confirmar Harris a primers d’agost

barcelona
estats units

Biden “passa el relleu” a Harris per “unir el país” i “salvar la democràcia”

barcelona