La comunitat educativa fa front comú contra la “criminalització” i la “instrumentalització” de l’escola catalana
Sindicats, AMPAs i entitats del sector educatiu convoquen una manifestació unitària el 10 de juny a Barcelona
Volen preservar l’escola com un espai de “convivència i cohesió”
El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), que agrupa AMPAs, sindicats i entitats del sector educatiu, han volgut mostrar aquest dimecres el seu suport als professors i docents encausats i assenyalats de Sant Andreu de la Barca i la Seu d’Urgell fent un front comú contra el què consideren una ’’criminalització’’ de l’escola catalana i una ’’instrumentalització i ús partidista’’ de l’activitat educativa. Amb el lema ’’Deixeu l’educació en pau. Volem educar en llibertat’’, el MUCE ha demanat preservar l’escola com un espai de ’’convivència i cohesió’’ i ha denunciat situacions d’autocensura a les escoles per part de docents que volen evitar possibles conflictes. La comunitat educativa ha organitzat també diverses mobilitzacions, com ara concentracions el 23 de maig a les delegacions del govern espanyol, un acte a Sant Andreu de la Barca el 3 de juny, i una manifestació unitària a Barcelona, el 10 de juny.
Amb el calendari de mobilitzacions, el MUCE vol donar suport a tota la professió docent del país però en especial als casos judicialitzats de Sant Andreu de la Barca i la Seu d’Urgell, i als 500 docents i altres professionals de l’educació ’’amenaçats’’ pel delegat del govern espanyol Enric Millo, uns suports que comencen a arribar, segons han explicat aquest dimecres, d’arreu de l’estat espanyol, tan d’entitats com de particulars.
Així, el MUCE ha consensuat un manifest on es demana que es deixi ’’l’educació en pau’’ i es reclama ’’llibertat’’ per educar. Per això, les entitats signants del text volem posar en valor la tasca educativa desenvolupada pels docents en un context social i polític de gran complexitat. Defensen que a l’escola ’’s’ha de poder parlar de tot ’’ i ’’s’ha de parlar de tot’’, sempre que es preservi el respecte a tots els alumnes.
Per això, des del MUCE denuncien ’’la instrumentalització política iús partidista’’ del cas, i alerta que aquesta situació ha posat en risc la preservació de la convivència i la cohesió de l’escola. En aquest sentit, Maria Vinuesa, de l’associació de mestres Rosa Sensat, ha demanat treballar per preservar aquesta funció de l’escola. Vinuesa ha recalcat que les acusacions d’adoctrinament posaven ’’en perill’ aquesta cohesió social i només servien ’’per a fer patir persones concretes’’, a la vegada que es podia trencar la confiança i la complicitat necessària per a realitzar la tasca educativa sempre complexa.
El MUCE també ha volgut fer una crítica a la instrumentalització mediàtica de la situació, i ha posat d’exemple la publicació dels noms i les imatges dels professors denunciats de Sant Andreu de la Barca, perquè són factors que ’’no contribueixen a normalitzar la situació’’.
Per últim, la comunitat educativa demana centrar els esforços en resoldre els ’’problemes reals’’ de l’educació, com pot ser el que consideren un ’’infrafinançament’’, el tancament de grups, la planificació del Departament pel que fa a les plantilles de professorat, o l’increment de les taxes universitàries.