Capacitat intacta
Els mitjans internacionals destaquen de la Diada que, malgrat la repressió després de l’1-0, els presos i els exiliats, no s’ha frenat la mobilització ciutadana
‘The New York Times’ explica que hi ha divisió dins el moviment independentista
El nou èxit de mobilització aquesta Diada no va tornar a deixar indiferents els mitjans de comunicació internacionals, que van destacar, majoritàriament, que aquesta capacitat dels catalans ha quedat intacta malgrat la repressió del govern i la justícia espanyola des del referèndum de l’1-0. L’aplicació del 155, l’existència de presos polítics i d’exiliats no van frenar l’onada ciutadana dimarts. “Catalunya recorda a Espanya que molts encara volen la independència”, escrivia la corresponsal de The Wall Street Journal, Jennette Neumann, tot i que datava la crònica a Madrid. La periodista explica que, malgrat el “canvi de to” de Pedro Sánchez respecte del govern de Mariano Rajoy, “continua l’enfrontament entre Espanya i la seva regió més inquieta”.
A The New York Times, el periodista Raphael Minder assegurava que la Diada es va convertir en la “major demostració de força des del nyap” del 27-O del moviment independentista i, com en totes les cròniques viscudes in situ amb testimonis de participants –i no agafades d’agències de comunicació– també en va destacar el seu caràcter pacífic. Minder explica com alguns dels manifestants reconeixien que “el camí cap a la independència semblava un camí llarg i sinuós”. A la crònica qualifica de febles les posicions tant de Sánchez com de Torra i diu que la manifestació també va mostrar “divisions” dins de l’independentisme entre partidaris “de la línia dura de Torra, perquè té el risc d’acabar amb un altre xoc amb Madrid” i “un nou moviment cap a la secessió els pot portar davant del Tribunal Suprem, on s’unirien a alguns dels seus companys que ja són a presó”. La seva companya del The Wall Street Journal’ hi afegia el matís que “davant d’aquestes divisions, els separatistes s’han centrat els darrers mesos en el que els uneix: la seva ràbia per la presó de nou dels seus líders que estan tancats mentre esperen el judici”. I Joseph Wilson, de la cadena Fox News, advertia en el títol de la seva crònica que “els separatistes inicien una tardor calenta el dia de Catalunya”.
Elise Gazengel, de la francesa RFI, també destacava la capacitat de mobilització intacta dels catalans, però també hi afegia que “pocs tenen il·lusions sobre canvis polítics reals”. A Le Monde posaven l’accent en la divisió de l’independentisme destacant com a moderats ERC, que “vol abandonar el camí unilateral i el més radical”. Matthieu de Taillac, de Le Figaro, destacava que “un any més, els partidaris de la secessió han demostrat la seva capacitat d’organitzar una de les manifestacions més massives d’Europa, sense incidents ni tensions particulars”.
L’agencia Reuters, per mitjà del corresponsal Sam Edwards, també recull diversos testimonis i explica l’entrada de tractors amb banderes provinents de “zones rurals i separatistes” per”impulsar la independència que ha deixat profundes divisions gairebé un any després d’haver portat Espanya a una crisi constitucional”. La RTP de Portugal posava l’accent en el fet que els “independentistes exigeixen l’alliberament dels polítics encara detinguts” i l’Spiegel en línia destacava el fet que hi havia “tantes persones com l’any anterior”. Una força, la de la gent, que Russia Today també constatava com una primera marxa per la independència “a prop de l’aniversari del referèndum”.
Aquests són només petits exemples d’alguns mitjans que per mitjà dels més de 700 periodistes acreditats se’n van fer ressò. El món no és indiferent al que passa a la Diada