Política

la crònica

“Això acabarà bé”

Lluís Llach va participar ahir al vespre en la concentració setmanal de Girona Vota

Gràcies per venir. En finalitzar la concentració que cada dilluns convoca Girona Vota, una de les assistents va agrair a Lluís Llach la seva presència a la plaça per després afegir-hi: “El meu pare és de Porrera.” “De quina casa?”, va demanar el de Verges. Moltes fotos li requerien a qui ha estat referent de molts catalans. Centenars de persones s’havien aplegat com cada setmana en un acte breu, que no arriba a la mitja hora, i que té la seva pròpia litúrgia. El cant dels ocells, a càrrec del clarinetista Marc Blasco, forma part d’aquest ritual que amb el pas de les setmanes –ahir era el 73è dilluns– ha incorporat una lletra pròpia que el públic canta cerimoniosament. “Em meravella aquesta creativitat social que hi ha des de fa sis anys; és un miracle col·lectiu”, va assenyalar Llach.

En el seu parlament va recordar quina és la “causa profunda” de tot plegat: “Un dia vam decidir deixar de ser súbdits per ser ciutadans i això no ho suporta l’Estat.” En la memòria sempre els presos i exiliats –“ens han escapçat la classe política”–, però un missatge encoratjador final. “Si vosaltres continueu així, no hi ha malparits que ho puguin acabar perquè això acabarà bé”, va assenyalar Llach fent referència a la iniciativa ciutadana que ha impulsat tot el procés. De fet, la concentració dels dilluns és un exemple d’aquesta mobilització permanent al carrer que és criminalitzada als tribunals. Així, Carla Costa, una de les activistes de La Forja Gironès, va explicar la campanya 21raons que s’ha endegat per la citació dels encausats per l’aniversari de l’1-O. El 14 de març hi haurà una manifestació a les 19 h a la plaça del Vi i l’endemà al matí una concentració davant dels jutjats.

Accions individuals pensant en col·lectiu o com “convertir la feblesa en fortalesa per la República” és el “viatge reivindicatiu” que l’històric militant independentista Jordi Puig va iniciar al desembre. Amb cadira de rodes, arribarà a Girona el 20 de març, tal com va explicar Alba Puig als concentrats. Albert Parareda , “un dels savis de la plaça”, va reflexionar sobre els insults arran de les declaracions de Duran i Lleida: “La guerra la guanyarem amb arguments.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Moya declara que no va autoritzar el cartell contra els Maragall

barcelona
estats units

El consell editorial del NYT demana als demòcrates que abandonin Biden

barcelona
guerra a gaza

Israel negocia construir a la frontera amb Gaza una barrera subterrània

barcelona
Rússia

Un tribunal rus ordena l’arrest en absència de Iúlia Navàlnaia

Barcelona
estat espanyol

El TS rebutja suspendre l’acord de la JEC contra el CIS per la seva ‘enquesta flaix’

barcelona
política

La CUP defensaria un ple d’investidura de Puigdemont però no hi ha parlat per votar-lo

barcelona
guerra a gaza

Israel exigeix a Hezbol·là retirar les seves milícies de la frontera

barcelona
rússia

Modi afirma que “la guerra no és una solució” durant la seva visita a Moscou

barcelona
ESTAT FRANCÈS

El líder del PS francès, Olivier Faure, es postula com a primer ministre

BARCELONA