Política

Les dones prenen el Parlament per denunciar la desigualtat i demanar quotes

Es tracta d’una iniciativa conjunta del Parlament i el Consell nacional de les Dones de Catalunya

L’hemicicle, la Mesa i la tribuna de convidats del Parlament han estat aquest dilluns excepcionalment ocupats únicament per dones, una imatge contra la desigualtat carregada de simbolisme que ha anat acompanyada d’una declaració no vinculant en la que reclamaven quotes en els llocs de decisió.

El Parlament de les dones, la iniciativa per la qual el ple de la cambra catalana ha estat ocupat per un dia únicament per diputades i representants d’entitats feministes, ha advocat per “un sistema de quotes que garanteixi almenys un 50% d’alts càrrecs” a l’esfera pública i privada.

La declaració, aprovada per àmplia majoria a mà alçada i que ja havia estat prèviament consensuada, aborda també altres assumptes com l’educació, la violència masclista, l’accés a la salut reproductiva o la bretxa salarial.

El text reclama mesures per superar el “sostre de vidre” al qual s’enfronten les dones i la “regulació del compliment efectiu” de mecanismes que tendeixen a la paritat, com les llistes cremallera en les candidatures polítiques.

Sobre la salut sexual i reproductiva, es demana “accés universal i gratuït” a l’avortament, l’anticoncepció i els serveis de fertilitat.

Pel que fa a l’educació, s’advoca perquè el sistema no sigui “un mer transmissor” de la “societat patriarcal” i es lamenta que quan es parli de cultura i educació “l’androcentrisme segueixi sent dominant en tots els àmbits del saber”.

D’altra banda, la violència contra les dones és el capítol més extens de la declaració, que exigeix la modificació de la llei del 2008 sobre violència masclista per incloure la “violència institucional”.

El document assenyala que les dones víctimes de violència masclista no haurien d’haver d’esperar per llei a ser ateses més de quinze o vint dies, amb serveis especialitzats, i amb especial atenció a les menors i també a les dones immigrants.

Una de les intervencions més aplaudides ha estat la de la diputada d’ERC Jenn Díaz, que ha tingut unes paraules per a la víctima de violació del conegut cas de “La Manada”: “Nosaltres et crèiem des del primer moment”.

La iniciativa d’aquest dilluns a la cambra catalana, del president del Parlament, Roger Torrent, s’inspira en sessions que ja van tenir lloc abans a Montenegro, Portugal o Sud-àfrica, i coincideix amb el vint-i-cinquè aniversari de la IV Conferència Mundial sobre les dones de Pequín.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Biden, un adeu que sacseja

Los Angeles

El sisè PIB per càpita més alt

Parets del Vallès
Francesc Juzgado i Mollá
Alcalde de Parets del Vallès (PSC)

“Parets del Vallès és el que és gràcies a la indústria que té”

Parets del Vallès
Jordi Seguer i Romero
Cap de l’oposició a Parets del Vallès (Ara Parets-ERC)

“L’alcalde no té lideratge ni un projecte de futur per a Parets”

Parets del Vallès
Estats Units

Trump carrega contra Biden i afirma que mai ha estat “apte” per al càrrec

Estats Units

Harris confirma que aspira a la Casa Blanca i agraeix el suport de Biden

Barcelona
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona