MÒNICA BONSOMS
ALCALDESSA DE VILALLONGA DE TER
“No volem créixer, sinó ordenar el que tenim”
L’alcaldessa diu que aborden la revisió urbanística per ordenar els creixements futurs
Afirma que han de cobrir la pista poliesportiva
Mònica Bonsoms (Vilallonga, 1986) ha treballat en un laboratori i ara ha obert un bar al poble. És el seu segon mandat a l’alcaldia. És independent per Junts per Catalunya.
Mònica Bonsoms repeteix a l’alcaldia i valora molt positivament el suport rebut tot i ser llista única. En aquesta entrevista desgrana els principals objectius d’aquest mandat.
Quina valoració fa dels resultats de les passades eleccions municipals?
Molt positiva, perquè, tot i ser llista única, hi va haver més del seixanta per cent de participació, amb molt pocs vots blancs i nuls. A les eleccions anteriors, es va repetir la mateixa situació i també hi va haver molta participació, amb encara menys vots blanc i nuls. Per tant, després del desgast de quatre anys de govern, hem mantingut el suport. A més, vam fer una campanya de porta a porta per demanar el vot i per saber si la gent ens hi continuava volent o no. Amb una llista única saps que sortiràs elegit, però és bo saber si tens el suport de molta gent i fer una valoració global, ja que tenim quatre nuclis de població.
Amb quina llista va concórrer a les eleccions?
Vam presentar la llista amb la meitat dels membres renovats. Alguns dels que van plegar ara continuen com a col·laboradors, n’hi ha que s’han jubilat…
El projecte de poble és de continuïtat, és clar...
Sí, teníem projectes que vam haver de deixar per fer o a mig fer a les portes de l’acabament del mandat anterior i que ara reprenem. És el cas del nou enllumenat públic de Tregurà. El preteníem fer l’hivern passat, però no vam poder obtenir una subvenció de la Diputació per sufragar-lo. Ara, la tornarem a demanar per acabar aquesta obra, després d’haver renovat els enllumenats de Vilallonga, Abella i la Roca.
Quins són els projectes del futur immediat, a part d’aquest de l’enllumenat públic?
Després d’enllestir la millora de l’entrada nord de Vilallonga, on no teníem cap símbol identificatiu, amb una roca amb un petit salt d’aigua, tenim al cim de la taula cobrir la pista poliesportiva. Sembla que la Generalitat està a punt d’obrir un nou Pla Únic d’Obres i Serveis (Puosc) i ens hi acollirem per poder fer realitat aquesta obra. És molt important per al poble, perquè no tenim una sala pública tancada per celebrar actes i activitats. Si no s’obre un nou Puosc, recorrerem al romanent.
En què més volen treballar?
En el manteniment de pistes forestals. Tenim molts quilòmetres d’aquest tipus de vies i, en alguns casos, en molt males condicions, com la de Tregurà cap a Tres Pics. El nostre problema és que les arreglem i costa fer el manteniment. Per això ara farem manteniment cada dos anys. Aquestes pistes forestals són importants per poder netejar els boscos i fer biomassa per vendre, per temes de seguretat... També estem actuant en el catàleg de masies i això ens permetrà evitar que per una petita obra en un habitatge catalogat com a tal s’hagi de passar per Urbanisme. La tramitació serà més àgil i ajudarà a frenar el despoblament.
Aquest catàleg es fa en el marc d’un nou pla urbanístic general?
No, tot i això, ens estem movent, perquè encara tenim normes subsidiàries de final de la dècada dels vuitanta o principi de la dels noranta.
Un document fonamental per dibuixar el futur del poble. Com el preveuen?
Hi ha nuclis de creixement a Abella i en una part del poble de Vilallonga i els volem consolidar, però no pretenem créixer més, sinó ordenar-ho una mica. A la Roca no hi ha problema, perquè és un nucli catalogat i tot ha de passar pel Departament de Cultura. A Abella, on s’estan rehabilitant cabanes, i a Tregurà les normes són una mica massa subjectives. El nou POUM ha de preveure el tancament al trànsit rodat del nucli antic i la creació d’una xarxa viària alternativa, i hi ha alguns polígons o unitats d’actuació per definir bé.
L’objectiu és fixar la població?
Sí, tenim una població molt envellida. Ara, tenim molts veïns d’origen romanès i això ens ha ajudat a incrementar la població i a donar vida al poble, a mantenir l’escola…
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.