El Parlament aprova la resolució de resposta a la sentència de l’1-O
El text tira endavant amb els vots JxCat, ERC i CUP, l’abstenció dels comuns i els vots en contra de PSC i PP
Els diputats de Cs marxen de l’hemicicle per no participar en la votació i anuncien que la portaran a la fiscalia
El Parlament ha aprovat aquest dimarts la proposta de resolució conjunta de Junts per Catalunya (JxCat), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de resposta a la sentència del Tribunal Suprem (TS) per l’1-O. El text rebutja la “censura” del TC i recupera les al·lusions a l’autodeterminació i la reprovació de la monarquia per la via d’esmenes que esmenten en forma de citació la part de la resolució que el TC va suspendre.
El text aprovat aquest dimarts a la tarda i les esmenes –que han estat presentades separadament pels tres grups independentistes per evitar un eventual bloqueig del ple– han tirat endavant per majoria amb els 68 vots a favor de JxCat, ERC i CUP. Els 8 diputats de Catalunya en Comú Podem (CatECP) s’han abstingut i els de PSC-Units i PP hi han votat en contra (21). Ciutadans (Cs) ha anunciat que no participaria en la votació i els seus 36 diputats han marxat de l’hemicicle en senyal de protesta.
Cites literals
La polèmica resolució va ser parcialment suspesa pel Tribunal Constitucional (TSC) espanyol per les seves referències al dret a l’autodeterminació i a la reprovació de la monarquia borbònica. En concret, el Constitucional va suspendre la tramitació d’una part del punt 11 de la resolució on es plantejava que el parlament “reitera i reiterarà, tantes vegades com vulguin els diputats i diputades, la reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l’autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya per decidir el seu futur polític”.
Aquest fragment a quedat fora de la proposta que s’ha votat al ple, però les esmenes de JxCat, ERC i CUP citen textualment, com a recordatori, la frase retirada pel TC i expressen el seu “rebuig” a la supressió parcial del text.
A més, els grups recorden que el Parlament ha aprovat d’ençà del 1989 “desenes de resolucions polítiques sobre el dret d’autodeterminació sense que això hagi estat objecte de persecució i censura per part de l’Estat”.
Conflicte polític
El ple rebutja així la sentència de l’1-O, exigeix la llibertat dels “presos polítics”, el “lliure retorn dels exiliats” i la “fi de la repressió”. El text considera un “escàndol democràtic” l’empresonament de l’expresidenta de la cambra Carme Forcadell per permetre que al ple “s’hi pogués parlar de tot”. La resolució insisteix en què el conflicte entre Catalunya i l’Estat és de “naturalesa política” i que no es pot resoldre als tribunals.
El Parlament també expressa a la resolució la seva “indignació” davant una sentència “injusta” que “s’emmarca en una deriva autoritària de l’Estat que afecta al conjunt de demòcrates”. A més, es referma en el caràcter “estrictament cívic i no violent” del moviment independentista i adverteix que la sentència estableix un “precedent inacceptable” a partir del qual totes les protestes “podrien convertir-se en delicte de sedició”. En aquest context, denuncia la “criminalització generalitzada de la dissidència política”.
La iniciativa insta el govern a promoure les iniciatives polítiques, socials i institucionals “necessàries” en els àmbits nacionals, estatals i internacional, per aconseguir “una solució democràtica al conflicte polític” entre Catalunya i Espanya”.