Política

La participació final en la consulta de Sabadell queda en el 13,87% però ni tan sols arriba al 2% a la zona nord

Un cop finalitzat l'escrutini i la validació de tots els vots de persones que no havien aportat cap document per acreditar la residència, Consulta Sabadell ha fet públics els resultats definitius del referèndum sobre l'autodeterminació del 30-M. Sabadell és la ciutat on han votat més persones en termes absoluts fins ara, amb 24.061 vots que representen un 13,87% dels 173.426 sabadellencs empadronats majors de 16 anys amb possibilitat de participar. El percentatge és lleugerament inferior al 14,05% que haurien registrat si tots els vots pendents haguessin estat vàlids.

El «sí» ha confirmat l'àmplia victòria amb 22.323 vots (92,78%), mentre que l'opció del «no» n'ha obtingut 1.275 (5,30%) i hi ha hagut 427 persones que van votar en blanc (1,77%). Pel que fa als vots nuls, només s'han recomptat 36 sufragis (0,15%).

La plataforma ha fet notar que l'ús d'un cens ampliat no ha beneficiat els resultats. Si s'extrapolessin les dades al cens electoral habitual –sense comptar-hi immigrats ni majors de 16 anys–, entre els 147.410 electors en van votar 22.608, de manera que l'assistència a les urnes pujaria al 15,34%. L'organització ha conclòs que, sobretot, no van mobilitzar prou menors de 18 anys.

Els contrastos, als barris

La plataforma també insisteix en el «biaix» que té considerar les dades de participació de les urnes repartides pels barris, ja que el dispositiu permetia votar en qualsevol punt de la ciutat i el centre, suposadament, podia atreure vots de veïns de la perifèria.

Malgrat això, de les dades per districtes –on no es compten els vots anticipats– s'infereix que a l'extraradi el grau de mobilització va ser notablement inferior. A la zona nord, que aplega barris com ara Can Deu, Ca n'Oriac, la Roureda, Sant Julià o la Plana del Pintor, van votar 455 persones d'un cens aproximat de 20.500, amb un percentatge inferior lleugerament a l'1,8%. Al districte setè, on hi havia les meses electorals de Torre-romeu i el Poble Nou, van recollir 131 vots en tota la jornada (sobre el 2,25% de participació); i als barris del sud es va mobilitzar al voltant d'un 3,6% del cens. D'altra banda, les urnes situades al districte primer van recollir 6.472 sufragis durant tota la jornada (16,9%).

De l'anàlisi de les estadístiques, també destaca el suport al «no» a Torre-romeu i el Poble Nou, que va superar el 23% dels vots. El percentatge més elevat del «sí», per contra, es va registrar al districte cinquè –Gràcia i Can Feu–, amb un 94,30%; i al primer –que abasta el Centre, Covadonga, l'Eixample i l'àmbit de Sol i Padrís–, amb el 94,28%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Ferran Rodero
Alcalde de Quart (Gent de Quart-Compromís Municipal)

“Compartíem l’objectiu amb el PSC i va ser fàcil trobar-nos”

Quart
política

La sobirania fiscal neix el 2025 però no té data final

barcelona
política

Eufòria de Sánchez i PSOE tot i obviar ‘concert’ i no tenir vots per a la Lofca

madrid
política

Els comuns i el PSC ultimen un pacte per a la investidura d’Illa

barcelona
política

Junts, contra un preacord que “assumeix el marc polític del PSC”

barcelona
guerra a gaza

Israel bombardeja objectius a Beirut en resposta a l'atac al Golan

barcelona
EUROPA

Lukaixenko indulta a l’alemany condemnat a pena de mort a Bielorússia

barcelona
política

El PSC es farà seu gran part del programa de govern d’ERC si s’aprova el preacord

barcelona
política

El TSJC diu com PP i Vox que l’independentisme només es pot aturar penalment

barcelona