Política

La Generalitat planifica el desconfinament per torns

Es plantegen franges per fer esport a primera hora i al vespre

L’executiu proposa que la gent gran surti de nou a onze del matí

Sánchez ho estudia i Colau acusa el govern de generar confusió

La Generalitat va concretar ahir la seva proposta de desconfinament per franges horàries. És només un marc, una recomanació general, en espera que el govern espanyol ho validi, però l’executiu vol ordenar la sortida progressiva al carrer vist que la dels nens no va ser acotada per edats i van poder sortir de nou del matí a nou del vespre. El comitè tècnic del pla Procicat va aprovar la planificació, que s’aplicaria “quan l’evolució de la pandèmia ho permeti” i ja l’ha fet arribar a La Moncloa. El president espanyol, Pedro Sánchez, va assegurar en roda de premsa que hi ha governs autonòmics que també ho han plantejat per franges i altres que no, que ho estudia i que “en els pròxims dies” donarà una resposta més concreta.

A primera hora, de sis a vuit, podrien sortir les persones que vulguin practicar esport en espais naturals, parcs o carrers amb les voreres de més de cinc metres d’amplada, sense límit de distància respecte al domicili, però sense utilitzar el vehicle privat i de manera individual. Es podria, això sí, anar amb bicicleta, però no fer ús d’instal·lacions esportives.

A continuació es reservaria la franja de vuit a nou per als que s’han de desplaçar per anar a treballar, ja que es tracta d’una hora punta de mobilitat laboral. De nou a onze seria el torn de la gent gran (a partir de 65 anys), de les persones amb dependència i discapacitat, que podrien anar acompanyades, de manera que tindrien prioritat als espais de compra i no haurien de fer cues.

D’onze a una els tocaria als nens de fins a cinc anys acompanyats d’un únic adult a càrrec (reagrupant germans o menors del mateix domicili d’altres franges horàries). A partir de la una i durant tres hores es procediria a la neteja i desinfecció. El govern reserva també aquest horari com a comodí per si necessita dedicar-lo a algun altre col·lectiu.

A les set, hora punta

De quatre a sis de la tarda es permetria passejar als menors d’entre sis i tretze anys, igualment acompanyats per un adult a càrrec i amb la possibilitat que s’hi afegeixin els germans. Tot seguit s’esbargirien els adolescents, d’entre 14 i 17 anys, que no necessiten ningú que els acompanyi, i podrien sortir també els adults que fan teletreball, que estan a l’atur o els qui han estat objecte d’expedients de regulació temporal d’ocupació. Tots plegats coincidirien durant una hora amb els esportistes, que podrien tornar a sortir de set a nou del vespre. Així, de set a vuit de la tarda seria l’hora de més moviment.

El conseller de l’Interior, Miquel Buch, va precisar que no es tracta d’un “plantejament únic i en bloc” perquè es posi en marxa el mateix dia a tot arreu, sinó que s’esglaonarà en funció de l’evolució de la lluita contra el coronavirus.

El govern planteja que el desconfinament es pugui territorialitzar de manera que als municipis petits, menys densament poblats, no calgui classificar les sortides al llarg del dia. En canvi, la consellera de Salut, Alba Vergés, va esmentar Barcelona i una part del Vallès i del Baix Llobregat com les zones d’especial incidència de la Covid-19 a Catalunya: “Per això, en el desconfiament gradual o progressiu s’ha de tenir molt en compte no només el quan, sinó el qui, l’on i el com, i el com pot ser diferent a cada lloc, les franges que haguem de posar a les ciutats potser no tenen tant sentit en pobles petits.”

En aquest sentit, Vergés va explicar que en alguns territoris la incidència és molt baixa i no estan reportant casos nous. “Podríem dir que l’epidèmia hi està molt controlada”, va afirmar.

“Pot ser bo”

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va sortir de seguida a criticar que el govern comuniqui decisions sense tenir plena competència per prendre-les –l’executiu del PSOE i Podem les va centralitzar amb l’estat d’alarma– i va acusar la Generalitat de generar confusió. Tanmateix, va admetre, en una entrevista a TV3, que el pla horari “pot ser bo”, tot i que podria comportar una “rigidesa excessiva”.

“No intentem causar confusió ni tampoc fem viratges en les decisions, no decidim una cosa una hora i al cap d’unes quantes hores rectifiquem i desmentim. Donem eines a la ciutadania i als municipis per poder respondre dubtes”, va defensar Vergés, tot recordant les anades i vingudes del govern espanyol pel que fa a la sortida dels nens al carrer. “El que em sap greu és que no es respecti la feina i les decisions que es prenen des d’aquí”, va resumir la consellera.

LES FRASES

No fem viratges en les decisions, no decidim una cosa una hora i al cap d’unes hores rectifiquem i desmentim
El que em sap greu és que no es respecti la feina i les decisions que es prenen des d’aquí
Alba Vergés
Consellera de Salut
Catalunya vol aquest repartiment horari, hi ha altres territoris que no, estem estudiant totes les possibilitats
Pedro Sánchez
President del govern espanyol

El govern aixeca la suspensió d’obres en algunes vies

El govern ha decidit aixecar la suspensió de l’execució d’obres de carretera situades, principalment, a les demarcacions de Lleida, l’Alt Pirineu i l’Aran i el Camp de Tarragona, i ha autoritzat al Departament d’Ensenyament i Infraestructures.cat a continuar o iniciar la tramitació de contractes d’assistència tècnica i d’obres menors de reforma, adequació i millora d’escoles i instituts de secundària per posar els centres escolars a punt. D’altra banda, les famílies nombroses i els aturats de llarga durada de més de 55 anys podran compatibilitzar la prestació de la renda garantida de ciutadania amb una feina a temps parcial, tal com ja podien fer fins ara les famílies monoparentals. L’executiu va aprovar ahir el decret que estableix el reglament de la renda com un nou dret subjectiu “amb la finalitat d’assegurar els mínims d’una vida digna a les persones i les unitats familiars que es troben en situació de pobresa, per tal de promoure la seva autonomia i participació activa en la societat”, va explicar la consellera de la Presidència, Meritxell Budó. També va tirar endavant un decret llei amb més mesures per pal·liar els efectes de la pandèmia, sobretot de l’àmbit social i tributari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel mata trenta persones en un hospital situat en una escola

barcelona
estat francès

Millora la circulació de trens l’endemà del sabotatge ferroviari

barcelona
política

Entre la presó provisional del Suprem i l’acceleració al TC

madrid
Política

Puigdemont reitera que serà al debat d’investidura al Parlament

barcelona
política

El PSC de la demarcació tanca el curs amb una trobada municipalista

palamós
Política

Puigdemont aclareix el seu retorn en un acte de Junts a Catalunya Nord

barcelona
guerra a gaza

Reunió de mediació a Roma per a un alto el foc a la Franja

barcelona
Política

Més de 1.500 socis financen el nou local als baixos de la seu d’Òmnium

barcelona
estats units

Trump demana el vot de cristians i portadors d’armes per tornar a la Casa Blanca

barcelona