Política

Sant Jaume acomboia Torra i pressiona ERC

El president destituït va sortir del Palau ovacionat pels centenars de persones concentrades davant la Generalitat

Girona, Tarragona i Lleida encapçalen les concentracions de rebuig arreu del país

La plaça de Sant Jaume de Barcelona va viure ahir al vespre una jornada de multituds en temps de distanciament social en què l’independentisme mobilitzat va aplaudir i acomboiar el ja expresident de la Generalitat Quim Torra i la seva dona mentre sortien del Palau, i alhora va llançar crits per demanar “unitat” i “lleialtat” a Esquerra Republicana.

Sant Jaume va ser l’epicentre d’un seguit de mobilitzacions convocades ahir al vespre per les entitats sobiranistes ANC i Òmnium arreu de Catalunya, amb un seguiment desigual que, de tota manera, fa de mal valorar quan la cautela del distanciament social és la premissa bàsica d’aquests temps estranys. Sigui com sigui, moltes places on es va convocar la mobilització eren plenes i, en tot cas, el distanciament va semblar que venia pel costat de les valoracions que van fer de la inhabilitació de Torra els líders de l’Assemblea i d’Òmnium.

En acabar-se la concentració, Marcel Mauri i Elisenda Paluzie van parlar davant els mitjans de comunicació. El primer ho va fer reproduint el missatge que aquests dies ha llançat Oriol Junqueras des de la presó de Lledoners per demanar que es treballi des de la unitat per “l’amnistia i l’exercici del dret a l’autodeterminació”. En canvi, Elisenda Paluzie va pronunciar un missatge gairebé idèntic al que ahir va difondre Quim Torra, que va posar sobre la taula que el problema de l’impasse que viu el moviment independentista és l’acceptació de l’estat de les autonomies. “Hem de deixar de tenir presidents de la Generalitat autonòmics”, va dir Paluzie.

Escoltant el discurs

L’ambient a la plaça de Sant Jaume no es va començar a escalfar fins a les sis de la tarda. Al migdia, quan ja es coneixia la sentència d’inhabilitació, davant de la Generalitat es van plantar nou membres de l’ANC amb dues grans pancartes de suport a Torra, però en aquell moment hi havia més periodistes, expectants pel que podria passar, que ciutadans concentrats en suport del president represaliat.

No va ser fins a les sis de la tarda, coincidint amb el discurs que Torra va llegir a la galeria gòtica del Palau, que la plaça es va començar a omplir de persones que cridaven consignes a favor del president Torra i demanaven la desobediència de les institucions a la sentència del Suprem. Les persones concentrades van seguir la intervenció presidencial a través dels seus dispositius mòbils i, en acabar, va créixer l’expectativa per si Torra sortiria a saludar la gent, com així va acabar passant.

Sempre al costat de Carola Miró, la seva esposa, Torra va sortir a la plaça sostenint la pancarta amb el mateix lema que va causar la seva inhabilitació, Llibertat presos polítics i exiliats, amb el llaç groc en un extrem, i el mateix lema escrit en llengua anglesa. Acompanyaven Torra el president del Parlament, líders sobiranistes i el govern en ple, amb Pere Aragonès en un costat, i va ser en aquest moment que, entre els aplaudiments i els crits d’ànim al president inhabilitat, es van sentir crits insistents d’unitat i lleialtat, proclames dirigides a Esquerra Republicana.

La concentració dels polítics es va dissoldre quan Torra i la seva dona, envoltats d’un cordó de seguretat i d’una cohort de càmeres i fotògrafs, es van posar a caminar per la plaça, obrint-se pas entre la gent que els aplaudia. La parella va enfilar, primer, direcció a Ferran, per girar després a l’esquerra i travessar la plaça fins a enfilar el carrer Jaume I. De tant en tant, Torra s’anava aturant per saludar la gent que tenia a un costat i a l’altre, sempre amb el braç dret damunt l’espatlla de la seva dona, mentre que la mà esquerra l’anava movent, ara per fer el senyal de victòria, ara per alçar el puny amb força.

Es vol una resposta

A mesura que Torra s’anava desplaçant per la plaça, al seu darrere es va formar un seguici de persones que el van acomboiar amb crits i aplaudiments fins a la meitat del carrer Jaume I, i que van formar una petita i improvisada manifestació. En aquest punt, el president inhabilitat va pujar al cotxe oficial que l’esperava, que es va obrir pas carrer avall.

Amb Torra ja fora de la plaça, el líder d’Òmnium, Marcel Mauri, i la de l’ANC, Elisenda Paluzie, es van dirigir als mitjans. Mauri va demanar “una resposta a l’altura de les institucions”, i Paluzie va deixar clar que a l’Assemblea no estan “contents amb la reacció institucional i política”. “Seguim sense tenir un projecte polític per assolir la independència”, hi afegia.

Protesta generalitzada

La solidaritat amb el president inhabilitat es va reproduir a la mateixa hora en moltes places de municipis d’arreu del país. La plaça del Vi de Girona en va ser una. De fet, cada dilluns s’hi concentren desenes de persones en suport dels presos polítics, però ahir la protesta va prendre una gran força, amb més de 1.500 persones. En els parlaments, hi va intervenir, entre d’altres, l’alcaldessa, Marta Madrenas, que va manifestar que “no és una inhabilitació, sinó un enderrocament”, i que calia preparar-se per a un nou “embat independentista”. Unes 500 persones van participar inicialment en la concentració, a la qual, més tard, es van afegir el miler de manifestants de la convocatòria del CDR Gironès.

A Figueres, la concentració amb el lema Mai no podran inhabilitar el poble; donem suport al MH president Torra va omplir la plaça de l’Ajuntament. Durant l’acte, amb més de 200 persones, es van llegir dos manifestos; el primer, en nom de les entitats i els partits independentistes figuerencs, que va llegir Xavier Valentí, activista cultural i organitzador del Festival Còmic de Figueres, mentre que l’alcaldessa, Agnès Lladó, va llegir el manifest de l’AMI.

A Tarragona, unes 600 persones es van reunir a la plaça de la Font en defensa de les institucions catalanes i contra la inhabilitació del president per part del Tribunal Suprem. Convocats també per Òmnium i l’ANC, els manifestants, amb mascaretes i respectant distàncies, van escoltar el manifest unitari, que va definir la inhabilitació com “l’enèsim atac” a la sobirania dels catalans. L’alcalde, Pau Ricomà (ERC), va qualificar la resolució judicial d’inacceptable i d’“atropellament als drets i llibertats”. L’acte es va cloure amb el cant d’Els segadors i crits d’independència per part dels manifestants, que van abandonar la plaça sense incidents.

Lleida s’hi afegeix

A aquella mateixa hora del vespre, unes 300 persones, segons la Guàrdia Urbana, es van concentrar al davant de la subdelegació del govern espanyol a Lleida. La mobilització havia estat convocada per la Taula de la Democràcia. Poc abans, hi havia hagut una altra concentració a la plaça de la Paeria, que va aplegar unes 200 persones seguint la crida d’Òmnium i l’ANC. En aquesta protesta es van cridar consignes contra la justícia espanyola i a favor del president inhabilitat. Un fort desplegament policial dels Mossos d’Esquadra va custodiar l’edifici de la subdelegació, el perímetre del qual va estar protegit per tanques de seguretat.

Finalment, en la mateixa línia que desenes de ciutats i pobles del territori, un centenar de persones es va reunir a la plaça dels Oms de la Seu d’Urgell, davant del consistori de la capital de l’Alt Urgell, per mostrar el seu suport al president Torra. En el transcurs de l’acte, es van exhibir pancartes amb el lema Llibertat presos polítics i es va qualificar d’atac a la sobirania de Catalunya la sentència de l’alt tribunal, “orquestrada”, van dir, per “impedir el lliure exercici dels drets i llibertats fonamentals”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.