Política

JOAN COSCUBIELA

Exdiputat

“A Catalunya hi ha un risc real de decadència com a societat”

La pandèmia no és la causa dels grans desastres econòmics o socials que s’estan produint, en tot cas n’és el detonant
Veure el grau de degradació del Parlament o de la presidència de la Generalitat en els últims anys, és dramàtic

Mal­grat que Joan Cos­cu­bi­ela afirma que ja està reti­rat de la pri­mera línia de foc, ell sap que de la política activa un no n’acaba de mar­xar mai del tot. Con­ver­sa­dor agraït i pau­sat en una època on tot s’ha d’enca­bir en 280 caràcters, comen­cem par­lant jus­ta­ment d’això, de com les xar­xes soci­als s’han con­ver­tit en un ins­tru­ment, o no, de con­fron­tació.

Vostè és una per­sona dinàmica a les xar­xes soci­als. Aquesta és una manera de man­te­nir, en certa manera, un paper actiu en la política?
Cada vegada ho soc menys. Fa temps ja vaig expli­car que uti­lit­zava fona­men­tal­ment les xar­xes soci­als com un meca­nisme de conei­xe­ment, per rebre infor­mació. Segueixo un con­junt de gent que em sem­bla molt vàlida i que no necessària­ment han de tenir les meves idees, perquè els que pen­sen com jo ja sé el que diuen. I aquest és l’ús més impor­tant que en faig. Quan estava en política ins­ti­tu­ci­o­nal, sí que les feia ser­vir molt per a això que comen­tes. Una altra cosa és la per­cepció que té la gent que et segueix, perquè fun­ci­o­nen molt les famo­ses bom­bo­lles que carac­te­rit­zen les xar­xes.
Però encara que no sigui sem­pre, vostè no esquiva el debat. És per ànim i acti­tud pole­mista o és que sense con­fron­tació d’idees no hi ha política?
Jo no soc a les xar­xes per fer política, i menys ara. Una altra cosa és que quan feia política ins­ti­tu­ci­o­nal les uti­litzés. I encara que sem­bli men­tida, sí que defujo molt els debats, no tots, i sobre­tot les pro­vo­ca­ci­ons, perquè, si no, no faria res més durant el dia. A més, dar­re­ra­ment hi ha debats que em can­sen espe­ci­al­ment, i com que em sem­bla que hi ha mol­tes coses sobre les quals les xar­xes poden ser un espai útil, com ara esta­blir diàleg amb la gent, quan veig que la cosa s’embro­lla, ja no m’interessa. De tant en tant, sí que sor­geix alguna qüestió d’aques­tes coses que podem ano­me­nar polèmica. Però cada cop menys. Arriba un moment on dosi­fi­ques i on deci­dei­xes, tant a les xar­xes com a la vida, quan­tes coses merei­xen dedi­car-hi temps per dis­cu­tir.
L’enutja aquesta eti­queta que se li ha pen­jat de fus­ti­ga­dor del que alguns ano­me­nen ‘pro­ces­sisme’?
Sobre això, tant a les xar­xes com en gene­ral, he arti­cu­lat meca­nis­mes de defensa. Algun cop hi ha amics que em comen­ten “Has vist el que diuen de tu?” i la res­posta és “Doncs no”. No em pre­o­cupa espe­ci­al­ment, i si algú em segueix veurà que con­ti­nuo rei­vin­di­cant les coses que he pogut fer al llarg de la meva vida. Em sento molt a gust i con­vençut amb el que he fet, cosa que no implica que no tin­gui dub­tes. I en tinc molts, perquè soc una per­sona que dubto molt. No pots pre­ten­dre que tot­hom t’estimi, i més si tens un per­fil públic. Perquè si tot­hom t’estima ningú et res­pecta.
Entre els debats que asse­gura que el can­sen, o el fati­guen, hi ha el procés?
Em fatiga, sobre­tot, la super­fi­ci­a­li­tat amb què es plan­teja la qüestió i em fatiga, també, que mal­grat el temps que ha pas­sat encara hi hagi gent que uti­litzi la ficció i l’astúcia al res­pecte. I també em fatiga el fet que no només estem empan­ta­ne­gats, sinó que dar­re­ra­ment estem absorts, ficats dins el nos­tre espai. Ensi­mis­ma­dos, que diuen els cas­te­llans. I, a més de can­sat, estic pre­o­cu­pat. Aquesta bar­reja d’estar empan­ta­ne­gats i de tan­car-nos en nosal­tres matei­xos, que es dona aquí però també al con­junt de l’Estat, ens porta cap a un risc, que ja és real, de decadència com a soci­e­tat.
Decadència política i ins­ti­tu­ci­o­nal, o glo­bal? Par­lem d’un país en declivi?
És un país en declivi tal com el va defi­nir el Vicens Vives a Notícia de Cata­lu­nya. En la mesura que el món està vivint un veri­ta­ble canvi d’època, una crisi de civi­lit­zació per la insos­te­ni­bi­li­tat del nos­tre model soci­o­e­conòmic, nosal­tres el que fem és que­dar-nos tan­cats en el nos­tre úter. I això ens fa per­dre pis­to­nada. Per ater­rar-ho en una cosa con­creta: sobre els fons de recons­trucció euro­peus, hi ha un grau de dina­misme i debat social a d’altres llocs de l’Estat que a Cata­lu­nya no exis­teix. Algu­nes vega­des fa fere­dat veure a què dedi­quem el temps de debat. Quan un lle­geix els titu­lars del matí de l’opinió publi­cada, el que fa és depri­mir-se. Amb el que ens ha cos­tat recu­pe­rar les ins­ti­tu­ci­ons d’auto­go­vern, veure el grau de degra­dació del Par­la­ment o la pre­sidència de la Gene­ra­li­tat en els últims anys, és dramàtic. I encara ho és més veure que aquesta degra­dació no és només impu­ta­ble a agres­si­ons exter­nes, que és el que alguns expli­quen, sinó que en molts casos és fruit d’una auto­lesió. Avui, a Cata­lu­nya, hi ha molt més naci­o­na­lisme i menys nació. Perquè la nació és la comu­ni­tat on una part molt impor­tant dels seus mem­bres com­par­tei­xen un esce­nari, sen­ti­ments o objec­tius comuns. I avui som infi­ni­ta­ment menys nació que fa deu anys. I quan parlo de decadència no parlo només en l’àmbit polític. La manera com alguna gent s’està plan­te­jant el con­trol de les ins­ti­tu­ci­ons soci­als, com la Cam­bra de Comerç o les patro­nals i els sin­di­cats, posa de mani­fest la pobresa de la seva con­cepció de la soci­e­tat.
I no hi ha un altre risc, com és que el con­flicte es con­ver­teixi en crònic i tin­guem un país divi­dit per un empat tècnic que es pot allar­gar fins ves a saber quan?
Aquest enquis­ta­ment no és fruit d’ara, sinó que s’arros­sega de fa temps. De tota manera, no crec que això es doni només entre dues posi­ci­ons, sinó que hi ha molta més diver­si­tat dins de cadas­cun dels blocs –per enten­dre’ns, el d’inde­pendència sí i el d’inde­pendència no– de la que es pugui plan­te­jar d’entrada. Però sí, un dels ris­cos de decadència té a veure amb això. L’inde­pen­den­tisme va inten­tar doble­gar l’Estat, cosa que era d’una ingenuïtat increïble, i no ho ha acon­se­guit, i una part de les for­ces polítiques i soci­als espa­nyo­les pre­te­nen que l’inde­pen­den­tisme es doble­gui, cosa que tam­poc han acon­se­guit. I això dona un empat infi­nit d’impotències mútues, que és una de les expli­ca­ci­ons del perquè podem anar cap a una situ­ació de decadència. Perquè, men­tres­tant, estan pas­sant coses pròpies d’una crisi de civi­lit­zació i nosal­tres ens estem mirant el melic. I nosal­tres vol dir tots. Perquè és massa sen­zill ana­lit­zar tot això en ter­mes de bons i dolents. Això ho dei­xem per a Zara­tus­tra.
Però, si par­lem de degra­dació, no ho és més la d’un Estat que uti­litza les seves cla­ve­gue­res per doble­gar rivals polítics?
Són coses no necessària­ment dife­rents però que tenen per­fils que sí que ho són. Això que plan­te­ges forma part d’una crisi que és molt més àmplia, i que és la crisi de la democràcia com a forma d’orga­nit­zació social arreu del món. Aquesta set­mana hem vist un pre­si­dent dels Estats Units que està dient que al seu país es pot fer frau democràtic. I això és una expressió de la degra­dació de la democràcia arreu del món. I a Cata­lu­nya també es dona. En el nos­tre cas, això té un per­fil propi i que l’agreuja. I l’Estat espa­nyol té expres­si­ons d’aquesta crisi, i que jo vaig inten­tar com­ba­tre al Congrés, com ara intents de limi­tar les lli­ber­tats o una volun­tat de con­trol per part de l’exe­cu­tiu sobre la resta de poders de l’Estat. I això exis­teix. Ara bé, la meva per­cepció és que la degra­dació ins­ti­tu­ci­o­nal entre un lloc i un altre no és com­pa­ra­ble. Jo he estat al Congrés dels Dipu­tats i allà hi ha un debat polític en pro­fun­di­tat, men­tre que al Par­la­ment el debat és cada vegada més al marge dels pro­ble­mes de la gent. Un pot dir el que vul­gui sobre el govern espa­nyol, però el seu pre­si­dent no ha patit una degra­dació com en el cas del de la Gene­ra­li­tat en els últims anys. I, insis­teixo, això en alguns casos es pot expli­car en ter­mes d’agressió externa, però en d’altres no, com tota l’absur­di­tat que ha rode­jat la deso­bediència de cartó pedra del pre­si­dent Torra.
L’esquerra esta­tal fins a quin punt té la res­pon­sa­bi­li­tat del que està pas­sant per la seva inca­pa­ci­tat d’arti­cu­lar una idea dife­rent d’Espa­nya que no sigui una còpia edul­co­rada de la de la dreta?
L’Estat espa­nyol, des del seu nai­xe­ment, és un estat feble, que amaga aquesta feblesa amb brots auto­ri­ta­ris. A més, ha estat incapaç d’esta­blir un vin­cle emo­ci­o­nal amb la seva ciu­ta­da­nia, perquè, entre altres fac­tors, però no pas l’únic, no ha reco­ne­gut el caràcter plu­ri­na­ci­o­nal de l’Estat. Però també ha estat un Estat al ser­vei de la desi­gual­tat social, i això marca molt. A la Tran­sició hi va haver avenços sig­ni­fi­ca­tius, però hi va haver un punt d’inflexió bru­tal, que va ser l’arri­bada d’Aznar al govern i la seva poste­rior majo­ria abso­luta. Allò va fer que Aznar, amb el suport pri­mer de Pujol, posés en marxa el seu con­cepte d’Espa­nya impe­rial i radial amb totes les estruc­tu­res. I aquesta ofen­siva tan bru­tal de la dreta, acom­pa­nyada de la crisi de l’estat autonòmic i de la feblesa ideològica de l’esquerra, porta que no hi hagi un pro­jecte social i polític sòlid que sigui alter­na­tiu a aquest pro­jecte impe­rial i radial. És així, I això forma part del pro­blema, sens dubte, encara avui.
Entén que ja es comenci a per­ce­bre una reacció social de rebuig, o ira, a les limi­ta­ci­ons que ha impo­sat la pandèmia?
Hem pas­sat del des­con­cert, la per­ple­xi­tat i l’exigència de cer­te­ses, que ni la ciència ni la política poden garan­tir, a la ràbia i la ira. El fac­tor deter­mi­nant en aquest esclat de des­con­ten­ta­ment és la bru­tal desi­gual­tat que tenim i un impacte econòmic i social que no és fruit de la pandèmia, sinó de la soci­e­tat prèvia a aquesta. La pandèmia no és la causa dels grans des­as­tres que s’estan pro­duint, en tot cas és el deto­nant. És un mirall on es reflec­teix el tipus de soci­e­tat que ja teníem, i que era pro­fun­da­ment desi­gual. Però, alhora, la pandèmia també actua com a lupa que amplia els nos­tres grans defec­tes com a soci­e­tat. Al prin­cipi, es deia que això no dis­tin­gia clas­ses soci­als. El virus no ho fa, però les diferències bru­tals que hi ha entre clas­ses sí que fa que l’impacte de la pandèmia sigui claríssi­ma­ment desi­gual.
Però, jus­ta­ment, al prin­cipi d’aquesta crisi alguns deien que era una “opor­tu­ni­tat” per repen­sar-nos com a soci­e­tat, etcètera. I, al final, res de res, i el gran debat és quan tor­nen a obrir els bars.
Estan can­vi­ant moltíssi­mes coses. Aquesta idea ini­cial, una mica il·lusòria, que la pandèmia ens per­me­tria millo­rar tan­tes coses, tenia molt a veure amb la reacció de soli­da­ri­tat que hi va haver d’entrada. Com els aplau­di­ments als sani­ta­ris. Però a mesura que la pandèmia ha anat cau­sant estralls, això s’ha anat modu­lant. També hi ha aju­dat un con­cepte deter­mi­nista de la història, que pro­pugna que les pandèmies, les guer­res, han estat moments històrics igua­li­ta­ris. I no és pas veri­tat. I, per tant, el resul­tat final de la pandèmia no serà deter­mi­nista. No està escrit. També hi ha un pro­blema afe­git, i és que la gent creu que la política i la ciència poden amb tot. I no. Els ciu­ta­dans exi­gim cer­te­ses per damunt de les nos­tres pos­si­bi­li­tats.
Pot­ser hi ha qui veu, o creu, que com a ciu­tadà està fent uns sacri­fi­cis per­so­nals i que la res­posta de les ins­ti­tu­ci­ons no està a l’altura del seu esforç?
El pro­blema és que la capa­ci­tat des­truc­tiva de la pandèmia és infi­ni­ta­ment més gran que la capa­ci­tat política de l’Estat i la seva mus­cu­la­tura fis­cal. El coro­na­vi­rus, a nosal­tres, ens ha aga­fat sent un dels estats fis­cal­ment més febles de la Unió Euro­pea. I això s’acaba pagant. I també ens ha pas­sat fac­tura no tenir ben estruc­tu­rat un estat de les auto­no­mies amb cul­tura de coo­pe­ració fede­ral. Per valo­rar en la seva dimensió el que s’està fent convé com­pa­rar-ho amb la resta el món. Tant a Cata­lu­nya com a la resta de l’Estat tenim un nivell d’auto­es­tima molt baix. Som molt auto­des­truc­tius. No em vull ni ima­gi­nar què diríem si tinguéssim aquí l’embo­lic del recompte dels vots als Estats Units. Fa un mes i mig, la per­cepció aquí era de des­as­tre res­pecte a la gestió de la pandèmia perquè sem­blava que hi havia coses que només ens pas­sa­ven a nosal­tres. Però això no és així. Només cal mirar Bèlgica, França, el Regne Unit o fins i tot la mateixa Ale­ma­nya.

Ànima sindicalista

Nascut el 1954 a la Barceloneta, en el seu compte de Twitter es descriu com un “xava agraït i tastaolletes”. Llicenciat en dret, la trajectòria vital de Joan Coscubiela està estretament lligada al sindicalisme. Després de col·laborar-hi inicialment com a advocat, el 1985 es va convertir en secretari general de Comissions Obreres a Catalunya, càrrec que va ocupar fins al 2008. El salt a la política institucional pura i dura va venir tres anys més tard, quan va obtenir escó al Congrés dels Diputats amb la candidatura d’ICV-EUiA. El pas següent seria el Parlament, on amb Catalunya Sí Que es Pot viuria des de la primera línia els anys més avalotats del procés sobiranista. Col·laborador en alguns mitjans de comunicació i autor també de diversos llibres, actualment és director de l’Escola de Treball de CCOO.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia