Absolen els dotze acusats en la causa oberta contra l’independentisme gallec
Militen en entitats de promoció cultural i antirepressives
Els acusaven d’enaltir el terrorisme i la fiscalia de l’Audiencia Nacional demanava en total 102 anys de presó
Nova macrocausa de la justícia espanyola contra l’independentisme que s’esmicola. En aquest cas contra l’independentisme gallec, l’anomenada operació Jaro. La sala penal de l’Audiencia Nacional ha absolt els dotze independentistes gallecs –nou membres de l’organització Causa Galiza, de promoció de la cultura gallega, i tres del moviment antirepressiu Ceivar– jutjats l’octubre passat i per als quals la fiscalia demanava penes d’entre quatre i dotze anys de presó per pertinença a organització criminal i enaltiment del terrorisme.
En la sentència, feta pública ahir, els magistrats de la secció tercera de la sala penal de l’Audiencia Nacional Alfonso Guevara, María Teresa García i Ana María Rubio absolen els dotze independentistes gallecs de totes les acusacions i rebutgen la dissolució de Causa Galiza i Ceivar que havia sol·licitat la fiscalia. La sentència posa fi així a un procés que s’ha allargat cinc anys i que va amenaçar les dues entitats amb la il·legalització.
El tribunal considera que, “en absència d’un moviment violent de caràcter terrorista efectiu” quan van tenir lloc les suposades actuacions d’enaltiment atribuïdes a Causa Galiza i Ceivar, i en “no acreditar-se l’existència d’una crida a la violència” per part d’aquestes dues entitats, no es pot concloure que hi hagués una “finalitat delictiva”. També dictamina que no s’ha acreditat que Causa Galiza tingués relació personal o institucional amb el grup Resistência Galega, alguns membres del qual han estat condemnats per activitats terroristes, ni que en les seves finalitats hi hagi enaltir o justificar les seves accions.
Respecte a Ceivar, que es va crear per donar suport als presos condemnats per la seva militància independentista, tampoc considera provat el vincle amb Resistência Galega.
Dissolució rebutjada
Els magistrats rebutgen el relat fiscal. Afirmen que tot i l’informe presentat per la fiscalia per fonamentar la seva pretensió de condemnar els acusats per enaltiment, Causa Galiza i Ceivar “no tenien aquesta finalitat com a objectiu social sinó els definits en els seus respectius estatuts”, motiu pel qual rebutgen la dissolució de les dues entitats. Recorden que Causa Galiza es va constituir “per promoure la cultura i fonamentalment la llengua gallega, la defensa del patrimoni natural, social i cultural de Galícia”, i que no es pot acreditar que la seva participació en actes com el del Día da Galiza Combatente o Día da Patria Galega tingui res a veure amb el terrorisme. El tribunal considera també que l’orientació política de Causa Galiza és mereixedora de protecció constitucional, perquè l’actuació que se li imputa de recordar o rebre determinats militants independentistes que o bé van morir en una acció terrorista o bé van complir condemnes “no es pot considerar com a integradora d’una finalitat d’enaltiment del terrorisme”.