Sánchez demana respecte per les decisions judicials
El president espanyol va insistir que el diàleg és l“única via”
Des de l’oposició celebraven la detenció de Puigdemont i reclamaven al cap de l’executiu que doni suport a la justícia espanyola
Diàleg i respecte a la justícia. Aquesta és la resposta de Pedro Sánchez a la situació oberta després de la detenció de Carles Puigdemont dijous a la nit a Sardenya. En una compareixença des de l’illa de La Palma ahir al matí abans que l’expresident de la Generalitat quedés en llibertat, el president del govern de l’Estat va remarcar que el que ha de fer Puigdemont és “comparèixer i sotmetre’s davant la justícia”, una idea que anava en la mateixa línia que el comunicat fet públic per La Moncloa poques hores després que es conegués la detenció de l’expresident de la Generalitat. El breu text deia que Puigdemont “s’ha de sotmetre a l’acció de la justícia exactament igual que qualsevol altre ciutadà”.
Hores abans de la compareixença de Sánchez, la ministra de Defensa, Margarita Robles, en una entrevista a TVE, va expressar “respecte a les decisions judicials” relacionades amb l’expresident de la Generalitat i va dir que cal deixar que siguin els tribunals els que dirimeixin sobre el “debat jurídic” que s’ha obert. Robles va negar que la detenció de Puigdemont fos il·legal encara que hi hagi “temes jurídics que s’hauran de dirimir”. El cap de l’executiu espanyol va recordar que “quan Carles Puigdemont va fugir de l’acció de la justícia hi havia un altre govern” i va reivindicar el diàleg com “a única via per poder retrobar-se els catalans que pensen de diferent manera i també els catalans amb els compatriotes de la resta d’Espanya”.
Per part dels socis de govern dels socialistes, la ministra de Drets Socials i secretària general de Podem, Ione Belarra, va assegurar des de l’illa de La Palma que el govern espanyol està “concentrat a abandonar la judicialització” perquè s’ha demostrat que és un “carreró sense sortida”, i que l’executiu “respectarà, com sempre, les decisions judicials que s’adoptin en cada moment”.
La Moncloa va afirmar que no hi havia policia espanyola a l’aeroport de l’Alguer quan es va detenir el president Puigdemont. Fonts del govern van desvincular les forces de l’ordre espanyoles de la detenció que va dur a terme la policia italiana.
El líder del PP, Pablo Casado, va demanar al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que “es comprometi a fer tot el possible perquè Carles Puigdemont sigui extradit” a l’Estat espanyol des d’Itàlia i “es posi a disposició judicial del Tribunal Suprem”. Casado va defensar que l’executiu espanyol s’hauria de “mobilitzar diplomàticament i políticament per donar suport a la justícia d’Espanya”, i va exigir a Sánchez que no l’indulti si hi ha una sentència condemnatòria del Suprem si l’expresident de la Generalitat és jutjat a l’Estat espanyol. En la mateixa línia es va expressar la presidenta de Cs, Inés Arrimadas. En declaracions ahir al matí a TVE, Arrimadas va demanar a l’executiu de Pedro Sánchez “que no interfereixi” en el procediment i que “no vulgui ajudar els seus socis” independentistes. També va dir que l’Estat s’haurà de preparar per si hi ha “aldarulls” i “violència” a Barcelona com a reacció a la detenció. Per la seva banda, Vox va sol·licitar personar-se en la causa i també en les mesures cautelars que la defensa de Puigdemont ha presentat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).