Política

VICENÇ VILLATORO

DIRECTOR DEL MEMORIAL DEMOCRÀTIC

“No és acceptable l’exaltació d’un cop d’estat militar”

“Pot haver-hi sensibilitats diferents per veure com cal recordar un període que no podem esborrar”

“No hem de convertir les commemoracions en un escenari forçat per als necessaris debats sobre el present”

“Dirigir el Memorial és la continuació d’una experiència com a narrador centrada en les memòries de les persones”

El peri­o­dista i escrip­tor ter­ras­senc Vicenç Villa­toro, exdi­rec­tor de l’Avui, va ser nome­nat el setem­bre pas­sat direc­tor del Memo­rial Democràtic.

Què suposa per a vostè aquest nou repte?
Per a mi és una opor­tu­ni­tat que agra­eixo molt de tre­ba­llar en un àmbit que em sem­bla d’una rellevància espe­cial. Ho és des del punt de vista col·lec­tiu, perquè la pre­ser­vació i la divul­gació de les memòries diver­ses d’un temps tan dens en dolor i també en espe­ran­ces com és aquell sobre el qual té res­pon­sa­bi­li­tats fun­da­ci­o­nals el Memo­rial Democràtic, des del anys trenta fins als vui­tanta del segle pas­sat, és un acte de justícia impres­cin­di­ble per enten­dre el nos­tre pre­sent. I perquè crec que cal reco­llir aques­tes memòries encara vives, superant la dis­torsió que va repre­sen­tar la memòria esbi­ai­xada del fran­quisme, en tota la seva diver­si­tat i la seva com­ple­xi­tat. També per­so­nal­ment és una opor­tu­ni­tat perquè en un cert sen­tit és la con­ti­nu­ació d’una experiència com a nar­ra­dor molt cen­trada en les memòries de les per­so­nes i en què crec que la pròpia experiència vital i pro­fes­si­o­nal pot aju­dar a com­plir els objec­tius del Memo­rial.
Els cata­lans tenim prou memòria?
Tot­hom té la seva pròpia memòria, per­so­nal i fami­liar, que entronca amb el pòsit que la història ha dei­xat sobre la comu­ni­tat. Però és cert que hi ha memòries que han estat més visi­bles que altres, i algu­nes de molt invi­si­bi­lit­za­des. Man­te­nir aques­tes memòries és un acte de justícia amb els qui van patir. No crec que els cata­lans siguem un poble par­ti­cu­lar­ment amnèsic. Però sí que hi ha mol­tes memòries vis­cu­des que merei­xen ser més recor­da­des del que són o han estat.
S’explica bé el període de la Guerra Civil i el fran­quisme a les esco­les? Els joves en tenen un conei­xe­ment sufi­ci­ent?
Crec que és neces­sari, també per enten­dre el pre­sent, ofe­rir a les noves gene­ra­ci­ons una visió al més com­pleta d’aquest període dramàtic en què es con­tem­pli la seva trans­cendència i com­ple­xi­tat, vin­cu­lant-lo també amb el dra­ma­tisme i la inten­si­tat d’aquells matei­xos anys a tot el món i espe­ci­al­ment a Europa. Tota la for­mació i la infor­mació és útil i ha de ser res­pec­tu­osa amb la plu­ra­li­tat, però al mateix temps com­pro­mesa amb uns valors essen­ci­als: la democràcia, la lli­ber­tat, els drets humans. El món edu­ca­tiu ha fet i fa una feina immensa, però sem­pre en queda per fer, i la nos­tra obli­gació es col·labo­rar-hi.
L’any que ve farà 90 anys de l’apro­vació del cone­gut com a Esta­tut de Núria. Teniu pre­vist com­me­mo­rar-ho?
És una de les efemèrides relle­vants de l’any vinent, que ha de tro­bar la seva com­me­mo­ració justa. Sense que con­ver­tim les com­me­mo­ra­ci­ons en un esce­nari forçat per als neces­sa­ris debats sobre el pre­sent. Els fets s’han d’enten­dre sem­pre en el seu con­text històric. Sense ana­cro­nis­mes i ni pre­sen­tisme, si més no des d’una ins­ti­tució com el Memo­rial Democràtic. I els ani­ver­sa­ris han de ser vis­tos com una opor­tu­ni­tat per a la memòria, més que no pas com un peu forçat. Evi­dent­ment, ens plan­te­ja­rem la manera més ade­quada de fer-ho.
El Memo­rial Democràtic ha cen­sat 3.843 ves­ti­gis fran­quis­tes a Cata­lu­nya. Per què hi ha tanta resistència a reti­rar-los?
Crec que en una soci­e­tat democràtica hi ha d’haver un con­sens molt ampli entorn d’una idea: no és accep­ta­ble l’exal­tació d’un cop d’estat mili­tar con­tra el règim legal i legítim que era la República. Però una cosa és exal­tar i una altra cosa, recor­dar. No tenen lloc els ele­ments d’exal­tació. Però sense exal­tar, pot haver-hi sen­si­bi­li­tats dife­rents per veure com cal recor­dar un període que va exis­tir i que no podem esbor­rar com si no hagués pas­sat, perquè estaríem dis­tor­si­o­nant la nos­tra visió del pre­sent. En aquest sen­tit, hi ha qui creu que s’hau­ria de reti­rar qual­se­vol ves­tigi que recordés el fran­quisme i hi ha qui creu que seria millor con­tex­tu­a­lit­zar per recor­dar sense home­nat­jar ni exal­tar. La casuística és molt vari­ada. I les experiències euro­pees en aquest sen­tit són també diver­ses. Val la pena ana­lit­zar-les i veure què és el més con­ve­ni­ent per no obli­dar, però tam­poc exal­tar valors con­tra­ris a la democràcia.
De quin pres­su­post dis­po­sarà el 2022 el Memo­rial Democràtic, si s’apro­ven els comp­tes?
El pres­su­post per l’any vinent superarà el dos mili­ons d’euros, el que repre­senta un crei­xe­ment entorn dels cent mil euros, que des­ti­na­rem sobre­tot a ampliar una mica els ajuts i sub­ven­ci­ons i a bus­car mane­res noves i més ade­qua­des als temps per divul­gar les memòries de què som dipo­si­ta­ris. Els objec­tius a mitjà ter­mini serien, més enllà dels nous accents temàtics que hauríem d’anar incor­po­rant, millo­rar la nos­tra capa­ci­tat de rea­lit­zar acti­vi­tats pre­sen­ci­als, com con­ferències i expo­si­ci­ons, i sobre­tot ima­gi­nar un veri­ta­ble Memo­rial Democràtic vir­tual, que millorés l’accés a les dades i els con­tin­guts pro­pis.
Què cal rein­ter­pre­tar del període de la Tran­sició?
La Tran­sició, com tot, s’ha d’expli­car en el con­text del moment. De les for­ta­le­ses i les feble­ses reals de tots els actors en aquell moment. La tran­sició va ser un pacte que s’explica per aques­tes for­ta­le­ses, que hi eren a totes ban­des, i de totes les feble­ses i fra­gi­li­tats, que també hi eren. No ja com a direc­tor del Memo­rial, sinó com a obser­va­dor, diria que el prin­ci­pal pro­blema de la Tran­sició és que aquell pacte per a uns era de mínims i per a altres, de màxims. I, per tant, que mol­tes coses que es podien accep­tar com a pro­vi­si­o­nals, cadu­ca­bles i a modi­fi­car es con­ver­tis­sin en defi­ni­ti­ves i ina­mo­vi­bles. I en alguns casos, que es produïssin fins i tot alguns pas­sos enrere.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.