Política

El radar

Sortir del túnel

La recuperació de la pandèmia marcarà l’agenda global de l’any vinent

Avancem cap al 2022 aclaparats per un enèsim rebrot de la pandèmia però amb l’esperança, malgrat tot, de poder girar full i consolidar la recuperació postcovid. Però de veritat serà així? Hi ha base per a la confiança? On som? Què ens espera per a l’any que estem a punt d’encetar?

D’entrada, no ens enfrontem a cap dificultat de diagnòstic, assegura l’equip d’investigació del CIDOB, que acaba de publicar El món el 2022: deu temes que marcaran l’agenda internacional, el document de prospecció global que el centre d’estudis amb seu a Barcelona elabora cada any en col·laboració amb EsadeGeo. “Sobren dades i conclusions sobre la transcendència del moment actual, i de les grans transicions en curs com ara la digital, la verda i la laboral. Tanmateix, la incapacitat per dur-les a terme de manera col·lectiva i inclusiva ens situa en un escenari de fractura. El debat se centra a saber on són els límits d’una possible irreversibilitat, quin tipus de lideratge està més ben preparat o gaudeix de més legitimitat per pilotar aquestes transformacions i quina és la millor fórmula per gestionar aquest procés de canvi amb els costos socials més baixos possibles.”

Els analistes confirmen que “un dels grans temes de l’any vinent serà la tan anhelada recuperació i tot allò que la pot frustrar (preus, tensions geopolítiques, males notícies en l’àmbit sanitari, etc.)”. Durant els mesos que vindran, per exemple, tocarà decidir si es prolonguen els ambiciosos plans d’estímul que, juntament amb els avenços en matèria de vacunació, ens acosten cap a una sortida del túnel a diverses velocitats. “Les dades del 2021 indiquen que s’han incrementat les desigualtats entre països i també al seu interior, i que aquesta bifurcació es podria continuar eixamplant.”

Sobre la recuperació en marxa planen multitud de riscos, inclosa l’espiral inflacionista que ha acompanyat l’arrencada de l’engranatge productiu i logístic global, i la previsible contestació social. “Tanmateix, la consciència primerenca de l’impacte d’aquestes amenaces per a la recuperació, la magnitud dels costos d’un segon xoc en tan poc temps i la constatació del risc d’inflamació social podrien actuar com a elements dissuasius o com a estímul per evitar-ho. Un cop més, el diagnòstic és conegut, però no ho és quina en serà la reacció.” L’informe dels experts recull altres temes que dominaran l’agenda internacional d’aquest 2022, aplegats sota l’epígraf tensió geopolítica, preus, salut, pors, lideratges, innovacions, mobilitat, crisis humanitàries i emergència climàtica. Es tracta d’ordenar el terreny per mirar d’orientar-se en un món i una època marcats, tal com afirma el director del CIDOB, Pol Morillas, per una “superposició de crisis estructurals”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

Trump carrega contra Biden i afirma que mai ha estat “apte” per al càrrec

Estats Units

Harris confirma que aspira a la Casa Blanca i agraeix el suport de Biden

Barcelona
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona
Itàlia

Militants d’extrema dreta agredeixen a Torí un periodista de ‘La Stampa’

Barcelona
Bangladesh

El Suprem bengalí anul·la les quotes de feina pública que han encès el país

Barcelona
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida atacant Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida

Barcelona