Política

La repressió que uneix

Vuit mesos de treball culminen a Barcelona amb una trobada de denúncia de 90 col·lectius antirepressius, també de sobiranistes, i per recaptar fons

S’anima la ciutadania a sortir al carrer i a no esperar cap directiva dels polítics

No va ser fàcil i ho demostra el fet que les converses han durat vuit mesos fins a materialitzar-se en la jornada d’ahir al parc de l’estació del Nord de Barcelona, però la repressió en totes les formes i àmbits –persecució cultural, sindical, antifeixista o lingüística, entre altres– va permetre fer visible com gairebé 90 col·lectius locals o històrics vinculats amb l’independentisme –Meridiana Resisteix, diversos CDR, el Col·lectiu Enriqueta Gallinat o Miquelets al Combat, per posar-ne alguns exemples– compartien espai i reivindicacions amb entitats no manifestament sobiranistes (o no només) com la Plataforma Antirepressiva de Ponent, Anonymous, Procés Constituent o Lluita Internacionalista.

Amb els lemes Tombem les lleis repressives i Alliberem-nos de l’Estat espanyol, es va desenvolupar una jornada de caràcter reivindicatiu, però també festiva, amb actuacions musicals de grups com Música per la Llibertat o Roger Español, entre altres, en què es volia remarcar la necessitat de tornar a mobilitzar el carrer. En els diversos parlaments es va fer una crida per recuperar espais de protesta per defensar drets i llibertats sense esperar res dels partits polítics. De fet, manifestament es va evitar que cap formació donés suport explícit o intervingués en un acte en què sí que es va veure algun polític de passada, com a primera hora Francesc de Dalmases (JxCat), tot i que sí que consta Reagrupament entre els adherits. La diversitat ideològica i de pensament amb l’objectiu de buscar “la unitat d’aquests col·lectius” per fer-se més forts va quedar palesa en el fet que des de l’escenari van haver-hi intervencions dures com la de Freddy Bentanachs, de Miquelets al Combat, que va assegurar que els partits o entitats com Òmnium i l’Assemblea “ens enganyen”, però a la vegada hi havia sectorials de l’ANC com la de persones represaliades o la de Sants-Montjuïc donant suport a la jornada.

“Som un sol poble” i “Organitzem-nos entre nosaltres” sense esperar ordres polítiques per sortir al carrer en representació dels més de 4.000 represaliats per les administracions i l’Estat espanyol, segons van xifrar, van ser algunes de les consignes repetides en una tarda en què un dels objectius també era recaptar diners per mitjà de les consumicions adquirides a la barra o les contribucions en una caixa solidària. Totes les aportacions que es van recaptar durant la jornada es repartiran entre les diferents entitats i col·lectius antirepressius que hi van participar, que, al seu torn, decidiran a què les destinen per ajudar les persones que tenen algun procediment judicial obert. En funció de la valoració que facin del desenvolupament de la jornada d’ahir es plantejarà si seria positiu organitzar una segona trobada conjunta o establir algun tipus de col·laboració estable entre les entitats.

La intenció d’ahir era fer visibles totes les iniciatives que es fan arreu del país des de fa anys per intentar “reactivar” la ciutadania, explicaven alguns integrants dels col·lectius impulsors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

“Fem el camí més curt”: Llach presenta al Canet Rock la samarreta de la Diada

barcelona
estat francès

La participació al migdia a les legislatives és del 26,63%, la més alta des del 1981

barcelona
Memòria democràtica

Reparació jurídica a 21 represaliats pel franquisme al Penedès

Barcelona
estat francès

En marxa la segona volta de les legislatives franceses

barcelona
política

Junts, ERC, Òmnium i l’ANC es reuneixen a Waterloo per la defensa de l’amnistia

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’hora de la veritat per a la ultradreta lepenista

BARCELONA

Ana Ferrer versus dret creatiu

Madrid
guerra a gaza

Almenys setze morts en un atac israelià en una escola de l’ONU al centre de la Franja

barcelona
regne unit

Starmer inicia el canvi de rumb i diu que el pla Ruanda “està mort”

barcelona