Aragonès ja assenyala Borràs
El president li suggereix que “s’aparti” i accepti una suspensió que es podria revocar si al final l’absolen
ERC no donarà suport a una reforma del reglament “a mida”
Junts fa pinya i exigeix presumpció d’innocència
Després que diversos dirigents d’ERC ho haguessin anat apuntant d’uns dies ençà, ahir va ser el president Pere Aragonès qui va collar una volta més el cargol i va suggerir directament que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, s’hauria “d’apartar” com a diputada i per tant del segon càrrec institucional més important del país, arran del cas de possible fraccionament de contractes quan era al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), pel qual és a punt d’anar a judici. “El que li puc dir és el que faríem a ERC. Es posaria la institució a davant i se l’apartaria”, va etzibar en ser interrogat per la qüestió a Onda Cero, després que la setmana passada ell mateix només ho insinués durant la sessió de control al Parlament, quan va confiar que “arribat el moment” cadascú prendria les millors decisions per “preservar” el prestigi de la institució i la seva vocació de “servei públic”. El president defensava ahir que si Borràs fos suspesa provisionalment de funcions, com estipula el reglament de la cambra en casos relacionats amb la corrupció, quedaria “preservada” igualment la seva presumpció d’innocència, ja que arribat el cas d’una resolució judicial favorable “se la restauraria en les responsabilitats”.
I és que si bé ahir Aragonès es resistia a qualificar el cas obertament de “corrupció” –s’acusa Borràs de prevaricació, frau, falsedat en document mercantil i malversació per haver suposadament abusat del càrrec en adjudicar 18 contractes menors a una mateixa persona de la seva confiança–, també deixava molt clar que els delictes “són els que són”, i són una cosa “molt diferent” dels relacionats amb l’1-O o derivats del procés polític pels quals també tenen processos oberts altres diputats i consellers. En tot cas, Aragonès deixava qualsevol decisió ara en mans únicament de Borràs i del partit que presideix, Junts –que fins ara s’han negat en rodó a apartar-se– i recordava que l’ordre de processament encara no és ferma i no s’ha obert judici oral, per la qual cosa queda “temps” per comprovar quina és la seva “posició definitiva”.
En tot cas, si una cosa va quedar clara ahir és que no hi haurà cap reforma del reglament del Parlament per evitar que hagi de pronunciar-se sobre el cas, tal com la mateixa Borràs va reclamar el cap de setmana en dir que caldria “anul·lar i erradicar” l’article 25.4, que preveu la suspensió dels diputats que vagin a judici per delictes de corrupció, perquè presenta “un problema democràtic”. “No considerem que el reglament d’un parlament es pugui canviar a mida per necessitats d’una persona”, tancava la porta la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, que recorda que no hi ha cap “necessitat imperiosa” de tocar-lo perquè “no s’han de fer a mida de ningú ni canviar-los per la necessitat d’una persona”. La republicana, que la setmana passada ja va demanar que s’activés aquest article, feia ahir un pas més i demanava directament a Borràs que “faci un pas al costat” i assumeixi una suspensió temporal de l’acta, a fi que pugui afrontar el judici “amb les millors garanties” i poder prendre un determini definitiu quan hagi acabat. Per això ho diferenciava d’una dimissió que arribat el cas no li permetria recuperar les seves funcions. “No li estem demanant que dimiteixi”, puntualitzava Vilalta, que a partir d’aquí convidava Junts, però també la CUP, els comuns i fins i tot “més enllà si és necessari” a “pactar els passos” a seguir sobre com s’hauria d’aplicar el reglament en aquest aspecte, ja que no hi ha precedents d’un cas similar i amb el text actual a la mà no queda clar per qui i amb quin règim quedaria la presidència de la cambra, que en tot cas segons el pacte de legislatura ha de ser per a un membre de Junts. “Apel·lem a la seva responsabilitat com a presidenta perquè pugui ser suspesa. És el que garanteix la presumpció d’innocència, no seria una decisió irreversible”, insistia Vilalta, que la instava a prendre la decisió pensant a “preservar la institució i la seva honorabilitat”.
Junts replica Aragonès
Des de Junts, en canvi, ahir continuaven fent pinya al voltant de Borràs, i per això reclamaven que s’impedeixi “la ingerència” dels tribunals i proclamaven que el grup no col·laborarà a fer un Parlament “al gust de la cúpula judicial espanyola i les clavegueres de l’Estat”. El seu portaveu, Josep Rius, replicava ja les declaracions d’Aragonès –que fonts del partit qualificaven de “cortina de fum” per amagar el “fracàs” de la taula de diàleg amb l’Estat– dient que està d’acord a prestigiar i posar a davant la institució, però que això vol dir “preservar la presumpció d’innocència” i “defensar la seva sobirania”. Per això mateix, igual que Borràs, es mostra partidari de modificar l’article 25 del reglament. Rius, en tot cas, deixava clar que a Junts “no diferencien uns casos de repressió d’uns altres”, i instava a una resposta del “conjunt de l’independentisme”, a qui reclamava respecte perquè “no se la jutgi abans per la cambra”.
Entretant, Joan Mena, portaveu de Catalunya en Comú, es va afegir a les crítiques per advertir que el reglament “no ha de ser el menú a la carta” de ningú, i Borràs “hauria de ser la primera” a vetllar perquè es compleixi. Els comuns continuen demanant-ne la dimissió, o com a mínim el compliment de l’article 25.4 a fi que se la suspengui. Per la seva banda, la portaveu del PSC, Èlia Tortolero, no es va definir sobre si donaria suport a una reforma del reglament adduint que no hi ha cap proposta sobre la taula i que no creu que tingués prou suport. Això sí, recordava que l’actual reglament va ser introduït per Junts pel Sí, “en què hi havia el partit de Borràs”, per preservar les institucions dels casos de corrupció, i la convidava igualment a prendre “decisions” per mantenir el prestigi de la cambra.
LES FRASES
Junts evita dir si la crisi afectaria el govern
El portaveu de Junts va evitar respondre quan se li va preguntar si l’evident xoc amb ERC pel càrrec institucional de la seva presidenta pot posar en risc l’estabilitat del govern. Rius, així, es va limitar a dir que “ja existeixen òrgans de coordinació” amb els republicans on es vehiculen “tots els temes del dia a dia”, i on s’hauria de resoldre també aquesta situació. Entretant, la portaveu d’ERC va explicar que ja havien traslladat a Junts la petició que Borràs sigui suspesa. Vilalta admetia que “segur que hi ha discrepàncies”, però segons ella el cas “no hauria d’afectar el govern de la Generalitat ni l’acord de coalició”. En tot cas, encara i a l’acord de coalició”. Sigui com sigui, encara que ERC s’alineés amb les tesis de Junts no n’hi hauria prou per salvar Borràs, ja que si la qüestió es vota a la comissió de l’estatut del diputat caldria també el suport, com a mínim en forma d’abstenció, de la CUP, que ja ha dit que Borràs hauria de plegar.