Política

Diada centrada a Barcelona i sense inscripcions prèvies

L’ANC presenta el recorregut, que anirà de l’avinguda Paral·lel fins a l’estació de França, i reemplaça el to festiu pel reivindicatiu per “canviar les coses”

Hi preveuen més participants, perquè la gent “es comença a despertar”

Si la mobilització de l’Onze de Setembre del 2021 era la de la “represa” després del sotrac de la pandèmia –amb un èxit que va superar les expectatives–, la d’enguany s’ha plantejat com la del “desvetllament” de l’independentisme un cop reconegut que hi ha la sensació d’haver “tocat fons”, explicava ahir la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Dolors Feliu. Malgrat haver-hi una nova direcció a l’entitat, en col·laboració amb Òmnium i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), s’ha optat per repetir el format de manifestació en moviment concentrada a Barcelona, sense performances ni el caràcter festiu d’altres ocasions, en un recorregut que començarà a l’avinguda del Paral·lel de Barcelona, a tocar de la plaça de les Drassanes, i s’acabarà a l’avinguda del Marquès de l’Argentera, on hi ha l’estació de França i on s’ubicarà l’escenari dels parlaments.

S’abandona la necessitat de preinscriure’s en un tram concret, amb la voluntat de captar el màxim de gent. Això sí, al llarg de l’avinguda Paral·lel, i abans de l’inici de la marxa a l’hora simbòlica de les 17.14 hores, s’habilitaran deu punts de trobada perquè la gent s’hi pugui distribuir per comarques provinents de les diverses territorials. Els organitzadors són optimistes i esperen ser-ne molts més que els 400.000 que van comptabilitzar l’any passat.

Cinc anys després de les mobilitzacions prèvies al referèndum, Feliu va fer una crida a la participació per “treure de dins totes les nostres ganes de llibertat”, amb la voluntat de fer “la independència de veritat i no deixar-ho en una quimera”, malgrat les 4.200 persones represaliades, l’espionatge del Catalangate, l’espoli fiscal, la no execució dels acords dels pressupostos, la judicialització i que hagin declarat inconstitucionals la llei de pobresa energètica, la d’emergència climàtica i les iniciatives en habitatge. La coordinadora de mobilització de l’ANC, Esther Güell, va admetre que la gent està “desmobilitzada i desmotivada” no amb l’independentisme, sinó amb les eleccions i la situació política. Feliu va apel·lar a sortir al carrer, perquè “quan som molts hem fet canviar les coses”, recordant que el 2012 van aconseguir que Artur Mas convoqués eleccions després de demanar el pacte fiscal; el 2014, que es fes la consulta del 9-N, i el 2015, que es constituís Junts pel Sí.

Per la seva banda, la representant de la junta d’Òmnium Montserrat Ortiz va reclamar que, en vista del context de repressió, calia la mobilització per “obrir un nou cicle polític per exercir l’autodeterminació” i fer possible la república catalana. El president de l’AMI, Jordi Gaseni, va reclamar omplir els carrers de la capital catalana per no caure en el parany de la desmobilització i la divisió que fomenta l’Estat espanyol.

Apel·lem a la consciència que volem i necessitem la independència [...]. Quan som molts hem fet canviar les coses
Serà un recorregut emblemàtic. Passarem per Colom i Capitania, tot un símbol del colonialisme
Dolors Feliu
PRESIDENTA DE L’ANC
Ja no volem fer coses boniques i espectacles, el que volem és fer coses eficients, que provoquin canvis
Esperem ser molts més que l’any passat i això és el que estem rebent del territori
Esther Güell
COORDINADORA DE MOBILITZACIÓ DE L’ANC
Tornem a demostrar al món que Catalunya es mobilitza i que Barcelona torna a ser la capital de la llibertat
Montse Ortiz
MEMBRE DE La JUNTA D’ÒMNIUM
L’Estat espanyol té molt clar on ens vol fer mal, en la desmobilització i la divisió
Jordi Gaseni
PRESIDENT DE L’AMI

Ruta simbòlica contra el colonialisme espanyol

L’escenari per fer la presentació del recorregut de la Diada, al fossar de les Moreres, ja estava carregat de simbolisme, el de la “lluita contínua”, com va explicar la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, en la línia que ja va expressar fa uns dies quan van donar a conèixer el lema Tornem-hi per vèncer. Independència, imprès en les samarretes negres. Un simbolisme que ahir es va mantenir a l’hora d’explicar la tria del recorregut, que passarà pel passeig de Josep Carner, el passeig de Colom, el Moll de la Fusta, el passeig d’Isabel II, el Pla de Palau i molts espais i monuments, com el de Colom i el de la Capitania General, que representen “tot un colonialisme que ha fet servir Espanya durant tants de segles i que volem denunciar”, comentava Feliu.

Gran part del recorregut es farà en dos vials separats i en paral·lel per esquivar elements arquitectònics i de mobiliari urbà, però la intenció és que, amb una gran mobilització i fent onejar les estelades, la imatge sigui la d’una única marxa. La zona de capacitats diverses s’ubicarà prop de l’escenari i hi haurà tres punts lila per atendre i informar sobre violències masclistes i LGTBI-fòbiques.

L’ANC va avançar que, de cara a la commemoració del referèndum de l’1-O del 2017, la intenció és que s’organitzin actes simbòlics al matí en moltes localitats, amb la recollida d’urnes que s’ha encarregat a les assemblees territorials per acabar en un acte central a Barcelona en el qual estan treballant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]