Contra la claveguera
La guerra bruta contra l’independentisme suma ja un mínim de 13 querelles
Passat l’estiu, Sandro Rosell presentarà la seva i Jaume Giró ampliarà la denúncia
La família de l’expresident estudia quina estratègia seguir
La claveguera de l’Estat i el joc brut contra el moviment per la independència de Catalunya que allí es maquina han quedat al descobert definitivament. Dos fets han ajudat que això sigui així; d’una banda, la investigació de Citizen Lab per posar al descobert l’espionatge amb el programa Pegasus i, d’una altra banda, l’aparició de la figura del “penedit”, en la persona del comissari José Manuel Villarejo.
Aquests moviments han permès a l’independentisme introduir una nova variable en aquest gran tauler d’escacs, passant a l’ofensiva en el terreny judicial. Si fins ara la derivada judicial del procés independentista era unidireccional, amb l’acció repressiva de l’Estat contra més de 3.000 represaliats, ara és l’independentisme el que comença a assenyalar als jutjats els que han mogut els fils de l’aparell repressor.
Fins a data d’avui, s’han presentat un total de 13 denúncies i querelles a jutjats de Barcelona i Madrid, i també davant de la fiscalia. Les denúncies representen un nombre de persones més elevat, perquè en alguns casos fan referència a més d’una víctima.
La xifra de denúncies s’ampliarà la primera setmana de setembre, almenys amb la que està preparant l’advocat Pau Molins per encàrrec de Sandro Rosell. La denúncia la motiva l’aparició d’àudios del comissari Villarejo en què queda clar que l’acusació contra l’aleshores president del Futbol Club Barcelona va ser un muntatge amb la finalitat política d’afeblir el màxim dirigent d’una institució líder al país. La querella encara no s’ha presentat perquè s’està ampliant el nombre de persones contra les quals anirà dirigida, segons ha sabut aquest diari.
També ampliarà el nombre de persones contra les quals s’ha querellat el conseller Jaume Giró. El responsable d’Economia de la Generalitat va presentar la denúncia a fiscalia a títol particular contra Villarejo i Alicia Sánchez-Camacho. El motiu, una conversa en què la líder del PP català donava una llista de noms al policia perquè els investigués per la seva condició d’independentistes. La denúncia és al Tribunal Suprem, que rebrà l’ampliació al setembre.
Giró explica: “Vaig ser seguit i espiat durant anys i des dels inicis del procés, a finals del 2012. Tant en els meus moviments com en les meves comunicacions. I sovint de manera barroera.” En declaracions a aquest diari, el conseller indica que l’espionatge el va afectar en molts àmbits, sobretot en el familiar.
Giró vol treure importància al seu cas assegurant: “No em sento especialment una víctima ni res semblant. Molta gent ha patit durant aquests anys, molts, cadascú sap com i amb quines conseqüències. I els qui més, amb la presó i l’exili.”
Encara s’ha de veure com afectaran les cintes de Villarejo el procés contra la família de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol. De l’evidència de la manipulació de proves, se’n farà ús durant el procés, encara no se sap si amb escrits previs al judici denunciant que la causa està contaminada des del principi o com a qüestions prèvies quan aquest arrenqui.
Una de les querelles més sorprenents és la de l’excap de la Policía Nacional a Catalunya, Narciso Ortega, que ara s’ha sabut que va ser destituït perquè era considerat proper a l’independentisme. Ortega s’ha querellat contra Jorge Fernández Díaz, María Dolores de Cospedal, José Manuel Villarejo i Francisco Martínez.
L’àmbit en què hi ha més denúncies és el que es deriva de l’espionatge de Pegasus, amb 10 denúncies, algunes de les quals ja en curs d’investigació. Òmnium també ha denunciat l’espionatge policial a organitzacions estudiantils.