QUIM AYATS
VICEALCALDE DE GIRONA I CAP DE LLISTA D’ERC A LES MUNICIPALS DEL 2023
“Per acabar el Modern, cal intervenir en la UNED”
“Hem arribat a un acord amb la Diputació perquè l’edifici sigui propietat de l’Ajuntament i això faciliti l’actuació en el subsol”
“Estar dins del govern ens ha permès acotar el diagnòstic del que cal fer perquè coneixem més bé la ciutat”
“El trencament a la Generalitat no ha d’afectar: estem parlant de Girona i treballem amb responsabilitat”
Dues seus.
Empleat de banca en excedència, Quim Ayats és el vicealcalde de Girona des del setembre del 2020, en virtut del pacte amb Junts. A banda de treballar a la plaça del Vi, seu de l’Ajuntament, forma part de l’equip de govern (Junts i ERC) a la Diputació de Girona, a la pujada del Rei Martí. És el diputat d’Habitatge. Veí del barri de Vista Alegre, Ayats va ser regidor de Joventut a Girona entre el 2007 i el 2011, en un pacte amb el PSC i ICV-EUiA. També va ser senador a Madrid del juny del 2016 al maig del 2019.
Joaquim Ayats i Bartrina (Girona, 1980) és el vicealcalde de Girona, regidor de Cultura i alcaldable d’ERC per a les municipals del 2023. Ayats repassa l’aportació dels republicans en la gestió municipal i els últims fets a Girona i a la Generalitat. L’entrevista es va fer dimecres al centre cívic de Sant Narcís, amb un afegitó final, fet ahir.
Com valora el paper d’ERC en el pacte amb Junts a Girona des del setembre del 2020? Què han pogut fer?
Nosaltres, el plantejament que fèiem és que entràvem perquè volíem donar un impuls [a la gestió]. No es pot descontextualitzar del moment en què entrem, un moment en el pic de la pandèmia, en un dels moments més complicats, i nosaltres sempre hem dit que això ens condicionava, que volíem arromangar-nos, desencallar projectes i els volíem tirar endavant. Volíem arribar al conjunt de la ciutat i això es materialitza, al final, en el parc de la Devesa. Per posar exemples, treure tota la caravana durant l’època de Fires, que s’hagin fet passos endavant en la cal·listènia o els parcs esportius. Que ara estiguin definits aquests nous circuits, els que es coneixen com a “ColaCao”. En definitiva, posar en relleu el parc urbà de la Devesa o desencallar projectes com ara el Modern, que vegem no només oberta la primera fase, sinó que està en procés la segona. Precisament, s’ha aprovat a la Diputació l’afectació pública de [l’edifici de] la UNED. Per què? Perquè és un dels elements necessaris per a la segona fase. I l’impuls en habitatge, ja fa pocs dies vam dir que ja s’ha invertit 3,5 milions d’euros i polítiques públiques que no es feien des de fa 10 anys. I quan dic desencallar vull dir això.
Del Modern, hi ha pendent la segona fase, però van aflorar talls de llum que feien interrompre sessions del cinema Truffaut. Ja s’han resolt?
Són dos elements diferents. Per una part, hi ha el sistema d’electrificació del conjunt de l’edifici, que aquest n’és un. Hi havia un problema i es va solucionar, però que en qualsevol cas fa falta aquest canvi definitiu de l’electrificació. I, la segona fase, que a més a més es van fer canvis. I un dels elements que hi ha són les sortides d’emergència o les necessitats d’espai, que fan imprescindible que s’actuï en el subsol de la UNED [carrers Sant Josep/Portal Nou]. En l’actual subsol de la UNED, nosaltres hi tenim una cessió [a 25 anys] per part de la Diputació. I aquí ens posem d’acord que no sigui una cessió, sinó que hi hagi una permuta o una mutació perquè ens permet ser més àgils jurídicament a l’hora de poder intervenir i fer això del subsol. Creiem claríssimament que per Girona aquest edifici també sigui propietat [municipal] en el Barri Vell és un element positiu.
En la segona fase [del Modern] hi havia prevista un sala polivalent per a dansa i música, i també una grada retràctil. Això es manté? Però han de fer això del subsol [que l’edifici passi de propietat de l’Ajuntament], no?
Sí, sí, fem canvis en el projecte perquè aquesta graderia sigui més retràctil i la sala sigui més polivalent, tant en opcions escèniques com de música, de circ, però també en l’àmbit audiovisual. Amb les grades retràctils, podràs tenir més espai disponible. I el segon canvi és que, per espai, pels camerinos, però també per les sortides d’emergència, necessites intervenir en l’edifici que està just al costat, la UNED.
Allò de la instal·lació elèctrica ja està resolt, aquells problemes dels talls de llum?
Hi ha dos elements: es va detectar un problema elèctric, que es va resoldre, però s’ha de fer tota l’electrificació. [...] Hi havia un moment en què era un problema de potència, però de potència n’hi ha més ara.
Ha parlat d’habitatge i de la inversió en habitatge en aquest mandat d’un total de 4,3 milions, però al mateix temps hi ha desbordament municipal per atendre les sol·licituds per a casos d’emergència.
Hem de diferenciar els reptes per atendre els casos d’emergència i els reptes per donar un habitatge als joves i que es puguin quedar i continuar vivint a Girona. I hem de donar resposta a les dues situacions. I és complex i demana respostes múltiples, que vol dir que no només puc fer promoció de pisos, no només puc fer tanteig i retracte, habitatge cooperatiu... Ho haig de fer tot, i segurament no en tindrem prou... Els alcaldes amb qui parlo em diuen que les dificultats en habitatge són el que més els ha crescut. I hi hem de fer front. I és evident que Girona és una ciutat on la gent vol venir a viure. I és evident que això exerceix una pressió, paral·lelament a això hem de fer totes les polítiques d’habitatge possibles.
Ha plegat l’alcaldable de Junts, Assumpció Puig. Com ho ha vist i com afecta la cursa electoral?
Estem en un moment en què ERC tenim ganes de parlar de Girona i de treballar en un moment vital per a la ciutat. Estar dins el govern ens ha permès veure coses que s’havien de fer diferent, acotar el diagnòstic del que cal fer a la ciutat perquè la coneixem més bé.
Què ha guanyat ERC dins el govern?
Tenim un projecte clar i un camí definit, un equip definit i tirar cap allà.
Com afecta el trencament del govern de la Generalitat el pacte Junts-ERC a Girona?
No ha afectat ni ha d’afectar el dia a dia. Estem parlant de Girona, treballem amb responsabilitat, pensem en el benestar dels gironins i les gironines. I som més útils estant en el govern.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.