Política

El govern accelera la negociació del pressupost

Manté noves reunions tècniques avui amb els comuns, Junts i el PSC, a fi de rebre’n propostes i entrar-hi ja en detall

Farà un consell executiu extraordinari dimarts sobre la protecció del català

Encarrilat el front de Madrid amb la doble negociació d’ERC pel pressupost estatal i la reforma del Codi Penal que viurà passos decisius –si bé encara no definitius– demà al Congrés, el govern republicà accelera a partir d’avui mateix les converses per a la gran assignatura pendent ara, els comptes de la Generalitat del 2023. Alts càrrecs dels departaments de la Presidència i d’Economia i Hisenda es reuniran, aquest matí, amb representacions d’En Comú Podem i, a la tarda, de Junts i el PSC, per endinsar-se, ara sí, en una negociació que tots s’han queixat que ha tingut fins ara un ritme massa lent, amb la presentació dels quadres macroeconòmics i poc més, però en la qual pensen entrar ja ara en el detall de xifres i partides.

“Segueixen els contactes amb els diversos grups, se’ls està fent arribar tota la documentació que se sol·licita”, va indicar ahir la portaveu del govern, Patrícia Plaja, després que el PSC s’hagués queixat que no la tenen encara. Fonts consultades de Junts també deien ahir que no havien rebut encara tota la informació reclamada, i que esperaven fer-ho avui en una reunió en què, avançaven ja, precisament per això no faran arribar encara el decàleg de condicions que van anunciar. Plaja va reiterar ahir per enèsima vegada que la voluntat continua sent pactar amb els comuns i Junts, a qui han prioritzat fins ara en els contactes al davant del PSC. De portes endins, això sí, totes les parts veuen complicat que els de Laura Borràs hi acabin donant suport, i falta veure qui fa el pas de trencar la baralla i com s’escenifica el canvi en l’ordre de prioritats.

Plaja, en tot cas, es va esforçar ahir a explicar que la doble negociació a Madrid –la qual va evitar valorar en detall, mentre tampoc posava data encara a la taula de diàleg en espera que pugui donar fruits en la reforma de la malversació– no té res a veure amb la del pressupost català, i per tant un acord allà no apropa un pacte amb el PSC. “Són carpetes separades, els socis prioritaris no han variat”, va insistir. “Hi seguirem treballant, i trobant-nos amb Junts i escoltant les seves propostes.”

En tot cas, és clar que els ritmes de la negociació són diferents. Els comuns, per exemple, esperen rebre avui una resposta a les propostes fiscals que van fer arribar en l’última reunió, per entrar ja en la fase decisiva. “S’estan analitzant totes les opcions plantejades”, va dir ahir Plaja, que en tot cas va avisar, sobre la demanda d’apujar l’IRPF a les rendes altes, que si fos una línia vermella “no acostumen a ser bones acompanyants en les negociacions”. En aquest sentit, la consellera Natàlia Mas ja va dir la setmana passada que, si bé d’entrada eren partidaris de no tocar res, l’executiu està més obert a incrementar la fiscalitat verda, com reclamen els comuns, que no a deflactar l’IRPF –és a dir, rebaixar-lo per evitar carregar al contribuent els efectes de la inflació–, com han demanat els juntaires.

En tot cas, el govern és conscient que, tal com han exigit els partits, el text que surti del Consell Executiu per anar a tramitació del Parlament ha de sortir aquest cop ja molt cuit i a punt de servir, deixant ben poc marge a les esmenes a la cambra. Plaja va insistir ahir que encara no hi ha data però, si el president Pere Aragonès vol complir el termini promès que el nou pressupost estigui en vigor al gener, l’executiu l’hauria d’aprovar en dues o tres setmanes, a tot estirar, per superar abans de final d’any el debat a la totalitat al Parlament, com així confirmaven fonts de la negociació.

Executiu pel català

Una altra de les grans prioritats del govern és la protecció de la llengua, i per això ha convocat per a dimarts a la tarda un consell executiu extraordinari a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) per repassar les mesures empreses i planificades per cada departament, i aprovar-ne de noves. Entre aquestes, es tornarà a parlar del català en l’educació, que, si bé es va blindar amb el decret de l’executiu fa uns mesos, ahir Plaja va admetre que no ha aconseguit tombar l’aplicació del 25% de castellà en les 26 aules on els jutges ja l’havien dictat.

Descarta per ara restriccions d’aigua de boca

La comissió interdepartamental de sequera va confirmar ahir la declaració d’estat d’alerta a les conques del Ter-Llobregat i Darnius-Boadella, amb mesures que entraran en vigor divendres, quan el DOGC publiqui la resolució de l’ACA. Plaja va recordar ahir que la mesura ja es preveia fa tres mesos però les pluges de l’agost van permetre ajornar-la, i va aclarir que les restriccions no afecten l’ús de boca i “en cap cas” es preveu que ho facin “de manera immediata. Això sí, va demanar que s’“interioritzi” que caldrà un canvi d’hàbits perquè en el futur hi haurà períodes “més llargs i intensos de sequera”, davant la qual cosa el govern continuarà potenciant la dessalinització i la regeneració, que ara ja permeten que la situació no sigui molt pitjor. L’Ajuntament de Barcelona s’avançarà i avui començarà a aplicar les restriccions, que afecten sobretot usos ornamentals, reg d’espais verds i neteja. Les restriccions seran “mínimes” segons l’equip de govern per l’esforç dels últims anys, en què el consum ha baixat de 170 a 143 litres per habitant i l’aposta per aigües freàtiques i dessalinitzades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel mata trenta persones en un hospital situat en una escola

barcelona
estat francès

Millora la circulació de trens l’endemà del sabotatge ferroviari

barcelona
política

Entre la presó provisional del Suprem i l’acceleració al TC

madrid
Política

Puigdemont reitera que serà al debat d’investidura al Parlament

barcelona
política

El PSC de la demarcació tanca el curs amb una trobada municipalista

palamós
Política

Puigdemont aclareix el seu retorn en un acte de Junts a Catalunya Nord

barcelona
guerra a gaza

Reunió de mediació a Roma per a un alto el foc a la Franja

barcelona
Política

Més de 1.500 socis financen el nou local als baixos de la seu d’Òmnium

barcelona
estats units

Trump demana el vot de cristians i portadors d’armes per tornar a la Casa Blanca

barcelona