Política

Tic-tac dins el refugi antiaeri

Valls disposa des del 2020 d’un ‘escape room’ en unes galeries utilitzades tres vegades per la població durant la guerra per protegir-se de bombardejos

Es tracta de desactivar una bomba

Valls va ser pionera pel que fa a la creació d’escape rooms relacionats amb la guerra. Fa dos anys que obre el refugi antiaeri de la capital de l’Alt Camp a tres grups de cinc persones que competeixen per desactivar una bomba a partir d’una sèrie de pistes escampades per les galeries, que porten a formar una paraula que servirà per aturar el compte enrere en un ordinador. “El valor afegit de l’activitat és que té lloc en el refugi antiaeri, no és el mateix que desactivar una bomba en una nau qualsevol”, explica una de les responsables de l’Oficina de Turisme, Olga Garcia.

El municipi ha sabut donar un altre ús a l’espai, on també es fan visites guiades, i dotar-lo d’una activitat de difusió del patrimoni. No en va, es tracta d’un dels punts de la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic. Si bé l’escape room és una iniciativa lúdica, totes les sessions comencen amb una explicació als visitants “d’on són, com es va construir el refugi i per què, i de què forma part, i és una manera de posar-los en situació: estan fent un escape room en un espai real”, observa Garcia. S’organitza cada últim dissabte de mes, sempre amb reserva prèvia. No hi van escoles i l’edat mínima de participació és 16 anys.

El refugi es troba sota la plaça del Blat, a tocar de l’ajuntament de la ciutat. Construït l’any 1938 en vista del perill dels bombardejos, es va foradar seguint el projecte dissenyat per l’arquitecte municipal Josep Maria Vives Castellet. El cap de les obres va ser Ramon Claravalls i els mateixos veïns de Valls van col·laborar en l’excavació. Va ser utilitzat en almenys tres ocasions durant el conflicte bèl·lic per la població civil. No cal ambientar gaire. Es troba a uns vuit metres de profunditat i les galeries, de maons, fan 1,80 metres d’alçària i 1,60 d’amplada. La zona que es pot visitar actualment fa uns 55 metres de llargada. “La gent està entusiasmada i n’hi ha que ja l’han fet però ens demanen que modifiquem les pistes per poder-lo tornar a fer”, assegura Garcia, que calcula que més de 500 persones del municipi ja hi han participat.

Com a novetat, el Nadal passat van començar a fer sessions exclusives per a empreses que els ho demanaven com a regal nadalenc per als seus treballadors. Fins al mes de juny en continuaran obrint l’últim dissabte de mes, però en vista de la temporada d’estiu i de l’èxit probablement ho potenciaran. Mentrestant, el 25 de març comença el pròxim compte enrere.

6
euros
costa participar en l’activitat al refugi antiaeri que proposa l’Oficina de Turisme de Valls.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.