Política

L’aranès torna a ser llengua vehicular a l’escola

El ple del Parlament rectifica i aprova la modificació de la llei pactada el juny de l’any passat que li retirava aquesta condició

El ple del Parlament ha donat llum verda a recuperar l’aranès com a llengua vehicular en l’ensenyament no universitari amb l’objectiu de protegir-la i contribuir a augmentar el percentatge d’ús social, que està per sota del 20%. Amb els 104 vots favorables d’ERC, Junts, PSC i En Comú Podem (ECP), els 17 d’abstenció de la CUP, Ciutadans i el grup mixt) i només 9 vots en contra de VOX, ha tirat endavant la modificació de la disposició addicional de la Llei 8/2022, del 9 de juny, que el PSC, ERC, JxCat i els comuns van acordar per esquivar la imposició del percentatge mínim del 25% de classes en castellà que havia decretat el Tribunal Superior de Justícia a Catalunya (TSJC), amb l’objectiu que els projectes lingüístics a la Val d’Aran garanteixin “l’aprenentatge i l’ús curricular i educatiu de l’aranès, com a llengua pròpia i com a llengua vehicular d’aquest territori”.

D’aquesta manera es dona compliment a l’aprovació per unanimitat que va fer en ple extraordinari del Conselh Generau d’Aran de presentar una iniciativa legislativa al Parlament per a modificar la darrera legislació que eliminava el caràcter de llengua vehicular de l’aranès a l’escola.

La síndica d’Aran, Maria Vergés, ha recordat en la seva intervenció que la nova llei es va rebre en el seu moment com un “atac a la llengua i l’escola aranesa”i que el Conselh Generau va optar per defensar-la obrint un debat per modificar la llei del català.

La situació que viu l’aranès no és bona i l’ús social està per sota el 20%, d’aquí la necessitat de protegir una llengua amenaçada, ha sentenciat la síndica. Per tot, la regulació legal de la llengua a l’ensenyament era imprescindible i necessària, ha reconegut Vergés. A més ha assegurat que la immersió lingüística a l’Aran ha estat “un procés serè, rigorós i de referència” i ha posat en relleu que el sistema educatiu aranès és “únic a tot l’Estat i un exemple de bones pràctiques en el tractament i convivència de llengües”.

La CUP ha justificat l’abstenció en considerar que els canvi legislatiu modifica una norma que “està encobrint que el català deixi de ser vehicular” a Catalunya, ha dit la presidenta del grup parlamenta Dolors Sabater, tot i que ha expressat la defensa “acèrrima” de la vehicularitat de l’aranès a l’Aran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona
Estats Units

Trump accepta la nominació i fa una crida a la “unitat”

Barcelona
Política

Rull torna a Lledoners

barcelona
política

La seguretat i el blindatge del Campus de Salut, prioritats de Junts pel proper curs

girona
Estat espanyol

Begoña Gómez s’acull al dret a no declarar al jutjat

Barcelona