Política

política

Els tribunals d’Osca van vulnerar la presumpció d’innocència de Puig pel cas de Sixena

El Constitucional resol que fixar-li una fiança de 88.000 euros per la multa que li demanava el consistori de Sixena suposava condemnar-lo anticipadament

La Sala Tercera del Tribunal Constitucional (TC) reconeix a l’exconseller de Cultura, Lluís Puig, que el Jutjat d’Instrucció núm.3 d’Osca, primer, i l’Audiència Provincial, després, van vulnerar el seu dret a la presumpció d’innocència en el cas de les obres d’art de Sixena. En l’obertura del judici oral per desobediència a Puig i al seu predecessor a la conselleria, Santiago Vila, la jutgessa instructora va vulnerar la seva presumpció d’innocència en el moment que va fixar una fiança en sintonia a la pena de multa que sol·licitava contra Puig l’Ajuntament de Vilanova de Sixena –la multa demanada per la fiscalia era d’import molt inferior.

El TC recorda que el concepte de multa té un caràcter punitiu i no d’indemnització i que “la inclusió de la quantia de la multa, lluny de satisfer una finalitat cautelar, comporta una pena anticipada i com a tal vulnera el dret a la presumpció d’innocència”. En una resolució d’aquest 19 de juny, la Sala Tercera recorda Puig no havia estat ni jutjat ni sentenciat i imposar-li una multa en la instrucció del cas vulnerava el seu dret. En la sentència, el TC declara nuls l’obertura del judici oral per part del jutjat d’Osca però també els autos d’aquest jutjat i de l’Audiència Provincial que rebutjaven els recursos de reforma i inconstitucionalitat presentat per Puig.

El 5 de desembre del 2019 el Jutjat d’Instrucció num. 3 d’Osca va decretar l’obertura d’un judici oral contra Puig i Vila per un delicte de desobediència després que el ministeri fiscal li demanés al conseller exiliat una pena de dos anys d’inhabilitació i una multa de 3.960 euros mentre l’Ajuntament de Vilanova de Sixena li demanava com a acusació particular 66.000 euros de multa. La jutgessa instructora establia per a Puig una fiança de 88.000 euros per satisfer la petició de multa de l’acusació particular o l’embargament dels seus béns per aquest valor en cas de no presentar-la. L’exconseller de Cultura va presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra l’auto en considerar que l’establiment d’una fiança que responia a la petició de multa de l’ajuntament aragonès pressuposava una condemna anticipada.

El jutjat d’Osca va desestimar el recurs de reforma i Puig va presentar recurs d’apel·lació a l’Audiència Provincial d’Osca, que també el va desestimar l’11 d’octubre del 2020. L’exconseller va presentar finalment recurs d’empara al Tribunal Constitucional en considerar que “la inclusió de l’import de la multa que pogués imposar-se en cas de condemna dins del concepte de responsabilitat pecuniària és absolutament improcedent i cal considerar-ho contrari a la presumpció d’innocència perquè suposa una autèntica condemna anticipada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia