Política

Vot per correu

La paradoxa doble dels primers a triar

Malgrat escollir candidat abans que la majoria, molts electors escuren el límit de temps i senten que fan tard

Els carters que se n’ocupen es queixen de tanta feina i calor, i els usuaris voldrien que el tràmit es fes per internet

L’escena es va produir ahir al matí en una de les oficines de Correos de Mataró, però de ben segur que es repetirà a moltes altres que aquest cap de setmana obren arreu del país per facilitar el vot en les pròximes eleccions. “La cartera m’acaba de donar el sobre i vinc a votar, però crec que necessitaré ajuda”, deia una dona de mitjana edat cap al migdia. Malgrat haver-hi quatre finestretes obertes, el volum de gent que volia fer el tràmit era prou alt per activar el sistema digital de torns, i de vegades tocava esperar. També ho feia un jubilat d’origen granadí que s’havia hagut de separar un moment de la dona perquè els mancava un paper. “Cada any baixem al poble per aquestes dates, coincidint amb les festes, així que aquest és el primer any que votem per correu”, es justificava mentre gaudia de la climatització del local i la dona tornava a casa a buscar la documentació.

A Catalunya hi ha hagut més de 276.000 peticions per votar anticipadament, moltes més que en les darreres generals però menys que en les eleccions al Parlament del 2021, en plena pandèmia. Preveient-ho, Correos ha habilitat un dispositiu especial, però tot i així la sensació dels usuaris és que no és prou àgil. Molts es queixaven que, malgrat haver demanat el vot anticipat tan bon punt es va poder, l’elevada espera de la documentació per fer-ho els fa pensar que van tard. I pateixen per si no els arriba a temps i no poden exercir el seu dret.

“Tot i que ho vam demanar alhora, la meva dona ja ha rebut els papers i jo encara no”, es queixava en Carles a una de les oficinistes. Una treballadora de Correos admetia que “els carters van de corcoll i, amb tanta feina i tanta calor, estan patint força”. D’altres usuaris, com l’Ernest, ja tenien experiència en aquest tràmit: “Ho vaig fer en les darreres eleccions i ho vaig trobar pràctic, així que enguany hi torno i no em preocupo d’on seré el 23-J.” En tot cas, com altres primers votants d’aquestes eleccions, ell també reclama un sistema més propi dels temps que vivim: “S’hauria de poder votar amb menys burocràcia i per internet.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC assegura que la negociació per investir Illa avança “a bon ritme”

barcelona
estat espanyol

El Constitucional planteja exculpar Griñán del delicte de malversació pel cas dels ERO

barcelona
parlament europeu

Le Pen i Salvini se sumen al nou grup d’extrema dreta d’Orbán

barcelona
Política

Els comuns criden a la “responsabilitat” de PSC i ERC per tancar un acord

barcelona
ESTAT FRANCÈS

Macron insta Attal a continuar com a primer ministre mentre es negocia el nou govern

BARCELONA
guerra a europa

Un atac massiu rus sobre ciutats ucraïneses deixa almenys vint morts

barcelona
guerra a europa

Orbán viatja per sorpresa a la Xina després de la polèmica visita a Rússia

barcelona
ESTAT FRANCÈS

La ultradreta de Le Pen i Bardella s'estavella contra el dic republicà

BARCELONA
REGNE UNIT

“Millori la nostra vida, Sir Keir”

Londres