Política

Junts rebutja les condicions d’ERC per investir Sánchez i topen pels presos

Nogueras replica a Aragonès que la taula de diàleg “hauria de ser pantalla passada”

Rufián recorda a Turull que si només ha estat tres anys a la presó és “gràcies a la negociació política”

Dimecres era ERC qui renegava de les condicions exposades per la candidata de Junts, Míriam Nogueras, per investir un candidat a la presidència d’Espanya només si transferia la competència dels referèndums qualificant-la de “proposta de bloqueig disfressada de negociació” i, avui, un cop conegut el preu dels republicans per investir Pedro Sánchez –més negociació política, acabar amb el dèficit fiscal i el traspàs de Rodalies que va anunciar el president Pere Aragonès– la pròpia Nogueras se n’ha desmarcat perquè “anar amb la llisteta de greuges no ha solucionat absolutament res”. En una roda de premsa de l’agència EFE, la cap de llista de Junts ha menystingut l’aposta republicana per mantenir la taula de diàleg en considerar que “no ha funcionat” i que “hauria de ser pantalla passada per a tothom”. Al vespre a Tarragona s’hi ha mostrat encara més contundent, responent al president de la Generalitat que “la proposta del 2023 no pot ser la mateixa que fa vint anys”, i menys encara “després de l’1-O, de la presó i l’exili”. Un missatge que ha reblat també el 130é president Carles Puigdemont, que en un missatge en vídeo alertava ERC que “pensant que salven Pedro Sánchez s’acabaran oblidant de salvar Catalunya”. Puigdemont ha demanat “no deixar-se entrampar més” per part dels qui volen “espanyolitzar el mapa polític de Catalunya”.

Dijous el secretari general, Jordi Turull, ja es va mostrar crític amb la proposta d’ERC assegurant que “no he anat tres anys i mig a la presó per a traspassar Rodalies i millorar una mica el finançament. No hi ha gent a l’exili per aquest front comú”, fet que ha provocat una nova enganxada amb ERC. La seva secretària general, Marta Rovira, li ha replicat a Twitter que “en canvi, jo estic a l’exili per ser independentista. Perquè mentre sumem força política, social i internacional per negociar un referèndum (sense confondre l’adversari!), hem d’avançar en la sobirania fiscal i ferroviària. En progrés social! No parem, no podem perdre pistonada!”, mentre que el cap de llista, Gabriel Rufián, ha respost i recordat a Turull en una entrevista a TV3 que “si ha estat només tres anys i mig a la presó, que són molts, és gràcies a la negociació política”.

També s’hi ha referit l’exconsellera de Treball, Dolors Bassa, en una visita el centre penitenciari Puig de les Basses acompanyant la seva germana i cap de llista d’ERC per Girona, quan ha posat en valor tot aquelles coses que “ha aconseguit” la formació republicana, entre elles, “que jo ara pugui sortir d’aquesta presó i no sigui com abans”. Totes dues han reivindicat que l’amnistia i l’autodeterminació continuen sent “una prioritat” pel partit.

L’altra actor independentista als comicis, la CUP, també hi ha dit la seva, assegurant que la proposta dels republicans “fa retrocedir el país als temps de Convergència i Unió (CiU)”. El cap de llista dels anticapitalistes per Barcelona el 23-J, Albert Botran ha lamentat que en les tres condicions que va detallar Aragonès no hi consti l’aposta per autodeterminació. “El nostre país va canviar el 2017, va tastar la llibertat i aquest és el llindar a partir del qual s’ha de construir”, ha dit en una roda de premsa a l’agència EFE.

Pel PSC, no toca

L’altre protagonista de la proposta d’ERC, els socialistes, han preferit no fer-ne cap valoració. “Ara no és això, està en joc la convivència i el progrés”, ha dit el seu primer secretari Salvador Illa, en considerar que de la resta de coses “ja ho enraonarem” més endavant. El líder socialista no preveu una repetició electoral i, de fet, ha augurat una “remuntada” del socialisme el 23-J que farà que alguns es quedin “amb un pam de nas” la nit de diumenge.

Pel PP és “xantatge”

Qui no ha tingut cap problema per parlar-ne és el candidat del PP per Barcelona, Nacho Martín Blanco, que ha qualificat la proposta de “xantatge” i ha assegurat que les exigències d’ERC “no es corresponen” amb les de la resta de ciutadania. Des del barri al barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat, el popular ha criticat que ja s’ha demostrat que Sánchez “està disposat a oferir tot el que calgui per mantenir els seus suports parlamentaris”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.