Política

El sobiranisme civil s’uneix en un Pacte Nacional per la Independència

En són els impulsors l’ANC, Òmnium, el Consell de la República, l’AMI i la Intersindical amb l’objectiu de crear una xarxa on les organitzacions intercanviïn accions i fomentin mobilitzacions conjuntes

A les portes de la manifestació de la Diada i en un clima marcat per les negociacions per la investidura espanyola, l’ANC, Òmnium Cultural, el Consell per la República, l’AMI, la Intersindical i altres entitats han impulsat el Pacte Nacional pel Moviment Civil per la Independència per revitalitzar el moviment. El pacte ha de permetre que les organitzacions intercanviïn i organitzin accions i mobilitzacions. L’objectiu és “mostrar a la societat catalana la força i la unitat d’acció necessaris” per “estendre la necessitat de la independència”. La presidenta de l’Assemblea, Dolors Feliu, ha argumentat que aquesta era una “xarxa” que feia temps que les entitats necessitaven per “generar sinergies sense renunciar a les iniciatives de cada entitat”. Feliu ha negat que el pacte es presenti per fer pressió als partits, i ha precisat que es presenta "precisament per a visualitzar que sí que hi ha unitat independentista i que és per fer efectiva la independència, fer mobilització i estratègia". I ha dit que l'entesa a la qual han arribat les entitats sí que contrasta amb la manca d'estratègia dels partits independentistes. No està previst que el Pacte es presenti a les formacions polítiques i tampoc al Govern, tot i que l'acció que es faci des d'aquest ens s'haurà de consensuar i debatre.

Per ara hi ha 15 entitats adherides, però els organitzadors confien que se’n sumin moltes més i que englobi tota la societat. En el document del pacte, les entitats donen per fet el “canvi de paradigma” i l’obertura d’“una nova etapa” del procés sobiranista i aposten per la “mobilització massiva” per “fer efectiva la independència”.

L’Assemblea va celebrar el 12 de març la Conferència Nacional del Moviment Civil Independentista (MCI) i va ser en aquest marc on es van conjurar per tirar endavant el Pacte.

Feliu, ha defensat que se superin “eufemismes” i ha apostat per fer visible “a l’imaginari col·lectiu la necessitat de fer efectiva la independència”, mentre que la vicepresidenta d’Òmnium, Marina Gay, ha apuntat que el pacte és “un nou instrument”: “L’Estat és conscient de la nostra força i saben que ho tornarem a fer”, ha indicat. 

Per part del Consell de la República, Teresa Vallverdú ha celebrat que s’hagin deixat de banda “els individualismes” i que les entitats hagin fet “renúncies” després de mig any de diàleg,  alhora que ha indicat que aquest 11S marcarà “un canvi de cicle”. També ha exigit "unitat" als partits polítics: "Si nosaltres ho hem pogut fer, ells han de fer-ho pel mandat que han rebut".

El president de l'AMI, Jordi Gaseni,  s'ha congratulat per l'acord amb la resta d'entitats i ha destacat que s'hagi fet "en les hores prèvies" a la Diada. Gaseni ha demanat que la mobilització sigui massiva per donar "l'empenta tan necessària per a fer les passes definitives cap a la llibertat i la independència del país". Finalment, el secretari de la Intersindical-CSC, Sergi Perelló, ha fet una crida a "aplegar el màxim de voluntats i esforços de la societat catalana" i ha assegurat que el nou escenari polític pot ser una "oportunitat per avançar en els objectius nacionals".

Els integrants del Pacte es reuniran un mínim de dues vegades a l'any, i les entitats es comprometen amb l'objectiu de la independència amb el reconeixement de "la legalitat i legitimitat de l'1-O". També es comprometen a "tornar a posar el dret d'autodeterminació per la independència al centre del debat polític, econòmic i social" per "configurar les condicions necessàries per fer efectiu el proper i definitiu embat per fer efectiva la independència".

De moment s'hi han adherit Acció per la República , l' Acord d’Esquerres per la República Catalana , l'Associació Donec Perficiam , l'Associació Més junts sempre anem més lluny , Constituents per la Ruptura . la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) , la Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya, Debat Constituent , la Federació d’Estalvi de Catalunya (FEC), la Fundació Catalunya Estat , la Fundació Reeixida. La República que volem , Llengua i República,  Memorial 1714 i  l' Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la UB



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

El Kremlin celebra que Zelenski s’obri a negociar amb Rússia

barcelona
Política

Junts proposa com a senadors Eduard Pujol, Teresa Pallarès i Francesc Ten

barcelona
política

Junts, ERC i PSC ratifiquen el seu acord de pacte de govern municipal

palamós
guerra a gaza

L’exèrcit israelià mata almenys 27 palestins en una “zona humanitària” evacuada

barcelona
estats units

Harris recapta 47 milions de dòlars en set hores

barcelona
Política

Nou avís d’ERC al PSC: Sense “un pas clar” cap a la sobirania fiscal no hi haurà acord

barcelona
Estats Units

Biden, un adeu que sacseja

Los Angeles

El sisè PIB per càpita més alt

Parets del Vallès
Francesc Juzgado i Mollá
Alcalde de Parets del Vallès (PSC)

“Parets del Vallès és el que és gràcies a la indústria que té”

Parets del Vallès