Política

POLÍTICA

Salellas defensa el no de Guanyem al text de Junts sobre Palestina en pro de la diversitat

Una moció de Junts demanant l’alto el foc immediat en el conflicte entre Israel i el poble palestí va ser aprovada ahir a Girona tot i el vot en contra de Guanyem, soci de govern. “Alguns tenen una visió política monolítica, però la diversitat és un factor positiu”, va dir l’alcalde de Girona, Lluc Salellas (Guanyem), abans del no del seu grup al text de la formació que encapçala la vicealcaldessa Gemma Geis.

Una problemàtica no municipal i del tot ideològica va posar en evidència, doncs, les diferències entre socis. Al final del punt, Salellas va explicar que Guanyem, Junts i ERC tenen un “programa comú” per treballar de manera conjunta, però que en política internacional la llibertat ideològica impera. El batlle, dirigent de la CUP, va recordar que en el govern d’Espanya, amb el PSOE i Podem de socis, també han discrepat en algunes qüestions.

Els tres partits de l’oposició –PSC (8 regidors), PP i Vox, 1 regidor cadascun– es van fer creus que hi hagués dos textos diferents sobre el conflicte bèl·lic. “Aquest equip de govern no ha intentat consensuar cap text amb la força més votada en les últimes eleccions”, hi va afegir Maxi Fuentes (PSC). Els socialistes es van abstenir en els dos casos.

Geis (Junts) va dir que són conscients del “drama humà” que significa el conflicte i va justificar la presentació de la moció, que va entrar d’urgència en l’ordre del dia, dient que volien aportar “el nostre to i la nostra manera de fer”. La regidora de Promoció Econòmica va voler reconèixer les comunitats palestines i israelianes de Girona. A la moció de Junts (6 regidors), hi van donar suport els tres edils d’ERC i el del PP. Guanyem (8 regidors) hi va votar en contra el PSC i Vox es van abstenir.

ERC, sí al dos textos

El tercer soci de l’equip de govern, ERC, es va adherir a les dues propostes –la conjunta amb Guanyem– i a la de Junts. El regidor republicà Àdam Bertran va dir que el conflicte havia provocar la mort de 11.000 persones, incloent-hi 4.000 infants. El text de Guanyem, que parla que Israel vol reconquerir Gaza, va ser aprovat gràcies als seus vots i als 3 d’ERC. El PSC i Junts es van abstenir i el PP i Vox hi van votar en contra.

Sergi Cot (Guanyem) va admetre que el seu grup hauria volgut fer una declaració institucional sobre el conflicte al Pròxim Orient. El regidor, que duia una kufia (mocador palestí), va parlar de “reacció criminal” a l’atac de l’organització Hamàs el 7 d’octubre i que l’Estat d’Israel està duent una “neteja ètnica en la franja de Gaza”. Va acabar el seu torn amb la consigna “Visca Palestina lliure, ara i sempre!”.

D’altra banda, l’Ajuntament treballa per posar fi a l’alta temporalitat contractual de la seva plantilla. Ahir, a més, el ple va aprovar ahir crear dues noves places: un oficial de cementiris, tenint en compte que ha assumit la gestió directa del cementiri nou, i una auxiliar administrativa per al servei de Recursos Humans. Al mateix temps, s’han amortitzat una trentena de places que gairebé es corresponen amb la trentena que es creen amb nova denominació.

Campdorà, fins al 2026?

A preguntes de Carla Aguilera (PSC) sobre l’estat de les obres de la planta incineradora de Campdorà, tancada des del 2018 i el termini de reobertura, el regidor d’Acció Climàtica, l’esmentat Sergi Cot, va explicar que la previsió és que aquesta “infraestructura de país” es pugui reobrir el 2026, és a dir, d’aquí a un mínim de dos anys i dos mesos. Cot va exposar que l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) treballa en la incineradora, en què hi ha hagut “complicacions i qüestions tècniques”, va dir .

La sessió d’ahir va servir perquè s’aprovés una moció del PSC per reforçar la política contra la violència de gènere. La regidora d’Igualtat, Amy Sabaly (Guanyem), va dir que l’equip de govern vol crear l’Observatori municipal contra la violència de gènere, un dels punts de la proposta aprovada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia