Política

Política

El TS obre causa penal a Puigdemont i Wagensberg per delicte de terrorisme en el cas Tsunami

La sala penal del Tribunal Suprem ha acord per unanimitat obrir una causa per investigar, i en el seu cas, enjudiciar el president i eurodiputat Carles Puigdemont i el diputat d’ERC del Parlament de Catalunya Ruben Wagensberg per delictes de terrorisme en relació als fets investigats pel cas de Tsunami Democràtic. La decisió es fa en contra del criteri de la fiscalia, que fa uns dies va descartar indicis de terrorisme i va proposar tornar el cas a l’Audiència Nacional. La sala penal, que presideix Manuel Marchena, però, s’ha declarat aquest dijous competent per assumir la causa i ha designat com a instructora la progressista Susana Polo, la magistrada que també es va fer càrrec del cas de la Manada.

En la interlocutòria, la sala segona només obre causa contra Puigdemont i Wagensbeg perquè són les úniques de les 10 investigades per Tsunami Democràtic que són aforades, és a dir, tenen càrrec públic i, per tant, el Suprem es declara competent.

L’alt tribunal ha adoptat la decisió després d’analitzar l’exposició raonada elevada pel magistrat de l’Audiència Nacional, Manuel García Castellón, en la qual exposava els indicis que segons la seva opinió acrediten la participació dels dos aforats, Puigdemont i Wagensberg, en els fets investigats.

Els magistrats de la sala penal assenyalen que és “necessari i pertinent” que tots dos compareguin per a declarar com a investigats: “Que siguin cridats al procediment, per ser escoltats com a investigats, amb tots els drets i garanties previstes en el nostre ordenament jurídic”. Una “diligència d’investigació” que remarquen no pot realitzar l’instructor sinó “només la sala segona per tractar-se d’aforats”. De fet, ofereixen a Puigdemont i Wagensberg “la possibilitat de comparèixer voluntàriament” davant el TS, el primer com a membre del Parlament Europeu i el segon, com a diputat del Parlament.

Llei d’amnistia

La imputació per terrorisme arriba quan Junts encara està negociant el text de la llei d’amnistia, en què precisament es volia protegir els investigats en les causes per delictes de terrorisme i alta traïció del cas Tsunami i Volhov respectivament.

La reacció de Puigdemont

El president Puigdemont ha reaccionat a la imputació com a periodista a travvés de les xarxes socials: “El mateix dia que m’acusen d’haver rebut el regal d’un Rolex de 7.000€, m’imputen per terrorista. Crec que ja només falta que em surti un compte secret a Panamà. El Màtrix judicial espanyol ha adaptat la màxima del mal periodisme: no deixis que la realitat espatlli una bona imputació”.

El contingut

En la interlocutòria, els magistrats de la sala consideren que no hi ha “cap dubte” que els fets descrits poden ser constitutius del delicte de terrorisme, com recull l’article 573 CP del Codi Penal llavors vigent i el 573.1 actual. En aquest marc, consideren provat que es van produir delictes de detenció il·legal i coaccions pel bloqueig de l’Aeroport del Prat, on –afegeixen- es “va pertorbar el servei d’aviació internacional, els serveis de l’aeroport i al trànsit aeri”, “es va impedir l’accés d’usuaris i tripulació” i es va “aïllar els controladors aeris” per crear “una situació d’absolut caos i violència”.

A més, afegeixen, delictes contra l’autoritat, perquè els convocats pel Tsunami “van utilitzar instruments perillosos i artefactes de similar potència destructiva als explosius”, com “extintors d’incendis, vidres, làmines d’alumini, tanques, carretons metàl·lics o portaequipatges que van llançar contra els agents de l’autoritat”.

També delictes de lesions, perquè les accions del Tsunami a tant l’Aeroport del Prat com al centre de Barcelona, afirmen, va causar “lesions d’especial gravetat a membres dels Cossos de Seguretat de l’Estat” mitjançant el “llançament de pedres, llambordes, la formació de barricades, crema de bidons inflamables i contenidors”.

A més, segons els magistrats, es van produir delictes de falsificació pels bitllets que van permetre entrar a l’Aeroport, i danys patrimonials en béns de domini públic per “l’ús de substàncies pirotècniques inflamables”.

Els magistrats hi afegeixen terrorisme argumentant que les accions del Tsunami tenien la “finalitat de subvertir l’ordre constitucional i desestabilitzar les institucions democràtiques, impedint als poders públics el compliment de les seves finalitats”. I citen com a exemple de jurisprudència la Kale borrka al País Basc

Puigdemont, responsable

En el cas de Puigdemont, la sala afirma que estava informat sobre Tsunami Democràtic i les seves accions. Per això considera, per exemple que “no es necessita provar l’ordre de cometre delictes concrets, ja que qui està al capdavant de la cadena, també pot ser acusat per l’omissió de controlar l’aparell de poder, podent i devent fer-ho”. I afegeix: “Tampoc es necessita provar que l’home que està al darrere va voler que els actes il·lícits es fessin, perquè n’hi ha prou en demostrar que el dirigent coneixia l’aparell de poder organitzat i les seves activitats il·lícites i va decidir continuar amb elles”. “En definitiva en una organització delictiva els homes de darrere, que ordenen els delictes amb comandament autònom -podent evitar-ho- poden, en aquest cas, ser responsables com a autors mediats, encara que els executors immediats siguin, així mateix, castigats com a autors plenament responsables”.

Entre els indicis, citen com a “rellevants” una conversa trobada entre els arxius dels dispositius de Josep Campmajó, que va mantenir una conversa amb Puigdemont on “fan al·lusió directa a la plataforma Tsunami Democràtic com a eina per a la consecució de la independència”. En aquesta conversa Puigdemont apunta que els disturbis “són importants” però alerta que si hi hagués “algun mort de qualsevol bàndol” i l’independentisme hauria perdut.

Pel que fa a Rubén Wagensberg, els magistrats diuen que hi ha una “alta probabilitat” que fos qui hi havia al darrera del pseudònim Konan, que és qui redactava els comunicats del Tsunami.

“La protesta no és terrorisme”

L’oberta d’una causa penal per terrorisme ha generat moltes reaccions de polítics, partits i diverses entitats. El president, Pere Aragonès, ha expressat el seu suport a Puigdemont i Wagensberg: “Que el Suprem obri causa penal contra ells per terrorisme torna a creuar tots els límits imaginables. No podem normalitzar que la justícia espanyola li faci el joc a la dreta i l’extrema dreta. Ens tindran sempre dempeus”.

Òmnium Cultural, l’ANC o Alerta Solidària també han criticat que el Suprem avali la protesta com a terrorisme i han expressat el seu suport a Puigdemont i Wagensberg. “Volen acabar amb l’independentisme costi el que costi, fins i tot carregant-se el dret a protesta de tothom i els principis democràtics”, afirma Òmnium. Des de l’ANC, consideren que suposa “una criminalització del dret a protesta pròpia d’un organisme incompetent”. Des d’Alerta Solidària, rebutgen que el Suprem avali que Tsunami, l’independentisme i la protesta siguin terrorisme: “Tot és terrorisme, si és capaç d’alterar l’ordre establert”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia