Política

política

Bolaños dona la cara pels jutges en l’aplicació de l’amnistia

Equipara les suspicàcies de l’independentisme amb les de Vox quan anticipa querelles per prevaricació

El senador Joan Queralt (ERC) exigeix suport al compliment davant la guia de boicot difosa al correu del CGPJ

La llei d’amnistia serà aprovada definitivament dijous al Congrés, però la seva aplicació pràctica ha centrat avui la sessió de control al govern espanyol al Senat perquè el senador d’ERC Joan Queralt ha canviat en l’últim moment per raons d’actualitat la pregunta oral al ministre Félix Bolaños (Presidència i Justícia) per exigir-li si extremarà les garanties del compliment de la llei després del correu electrònic amb una guia de boicot que un grup de jutges va difondre a través del correu oficial del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). “A ningú el sorprendrà escoltar-me de nou dir que el govern dona suport a la tasca que fan els jutges i magistrats d’aquest país quan ho fan amb independència, amb rigor, amb professionalitat i amb excel·lència tècnica. Ho fem quan les pressions o les intromissions venen del món independentista –vostè en coneixerà algun cas– i també quan venen de la ultradreta. Els recordem als bancs del PP, tant inquiets avui, que els seus socis de Vox estan amenaçant amb querelles contra jutges que apliquin una llei que serà aprovada democràticament pel parlament espanyol”, ha contestat Bolaños al senador republicà Queralt tot donant la cara per l’aplicació de la llei quan aquesta es publiqui al BOE i quedin en mans dels togats en cada cas.

El senador d’ERC ha esgrimit l’escàndol que un grup privat, Plataforma Cívica per la Independència Judicial, hagi pogut accedit al correu electrònic corporatiu del CGPJ per divulgar una guia de 126 pàgines (Guía práctica para el planteamiento de cuestiones de inconstitucionalidad y/o prejudiciales europeas sobre la ley de amnistía) gràcies al fet que un magistrat del contenciós-administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Castella-La Manxa és membre d’aquesta plataforma. “L’aprovació de la llei d’amnistia inicia una segona etapa per a la seva consecució efectiva, que és la seva aplicació judicial. Farà el govern honor a les seves obligacions i posarà tots els seus mitjans legítims a l’abast per a la més ràpida i correcta aplicació de la llei d’amnistia?”, ha exigit Queralt. Bolaños, però, ha fet una defensa gremial dels jutges i ha equiparat les suspicàcies de l’independentisme i de l’extrema dreta. “EL que fa la ultradreta, companya del PP en tants governs autonòmics, és amenaçar els jutges amb querelles per prevaricació pel sol fet d’aplicar una llei”, ha destacat el ministre.

Pel que fa a l’episodi concret d’intromissió en un mail oficial per part de togats amb ànim de boicotejar la llei, Bolaños ha deixat qualsevol possible sanció en mans del mateix poder judicial que ha servit de canal per difondre la guia del boicot. “La competència disciplinària i sancionadora correspon al Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que serà el que hagi de determinar si existeix una pressió o una intromissió en la independència judicial”, ha dit Bolaños. EL ministre ha fugit d’estudi davant la insistència de Queralt per buscar el cos a cos amb el PP arran de “l’aniversari de 2.000 dies sense renovar el CGPJ”. Vostès difícilment podran utilitzar la paraula Constitució i dir-se constitucionalistes fins que compleixin la constitució i deixin de trepitjar-la 2.000 dies”, ha etzibat al PP tot i que formalment estava contestant al senador d’ERC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

olot

ERC defensa la seva aportació progressista al pacte de govern

Olot
otan

Satisfacció entre aliats i amics de l’OTAN i crítiques russes per l’elecció de Rutte

barcelona
kenya

Ruto retira la reforma fiscal que va originar les protestes

barcelona
síria

França aprova una ordre de detenció contra Al-Assad vàlida a tota la UE

barcelona

Orriols demana ajuda a l’oposició pel risc que el consistori “quedi parat”

RIPOLL
judicial

Acusacions particulars de policies rebutgen l’amnistia en la causa de Tsunami a l’Audiència Nacional

barcelona
POLÍTICA

En el primer any de govern de Salt s’ha executat un 28% del Pla d’Acció Municipal

SALT
societat

García-Castellón desmunta la trama russa del procés

barcelona
política

El Consell de la República encarrega una auditoria externa pels comptes

barcelona