Política

estats Units

Trump, culpable: I ara què?

“Culpable”. Fins a trenta-quatre vegades va sentir-se dijous al voltant de la mitjanit –hora catalana– aquesta paraula a la sala del tribunal de Manhattan, a l’estat de Nova York, després que els dotze membres del jurat del cas Stormy Daniels haguessin deliberat durant gairebé deu hores.

De manera unànime van considerar Donald Trump “culpable” de tots els delictes dels quals se l’acusaven, convertint-se així en el primer expresident de la història dels Estats Units en ser condemnat en un procés penal. Un veredicte que dona per bona la tesi de la fiscalia que el magnat va falsificar els registres mercantils per tapar un pagament a l’actriu de cinema per a adults durant la campanya de les presidencials de 2016 per comprar el seu silenci sobre una aventura sexual per temor que de saber-se perjudiqués la seva cursa cap a la Casa Blanca.

Quan es coneixerà la condemna?

La condemna es coneixerà el pròxim 11 de juliol, dies després del primer debat presidencial amb el demòcrata Joe Biden –el 27 de juny– i abans que el Partit Republicà el proclami oficialment el seu candidat a les eleccions del pròxim 5 de novembre.

A quina pena podria ser condemnat?

L’expresident dels Estats Units és culpable de 34 delictes, amb l’agreujant d’haver violat les lleis de finançament electoral, segons ha conclòs el jurat. Quin és el càstig que li pot caure? Doncs, això, correspon decidir-ho el jutge Juan Merchan. Els delictes dels quals el magnat multimilionari ha estat declarat culpable, la falsificació de registres comercials en primer grau, són de classe ‘E’ a l’estat de Nova York i estan castigats amb penes de fins a quatre anys de presó. Els experts citats per la premsa nord-americana apunten que és poc probable que Trump vagi a la presó tenint en compte el fet que els delictes dels quals ha estat declarat culpables no són violents i és la primera vegada que el magnat és condemnat. El més probable, segons els experts, és que la condemna es tradueixi en una multa, llibertat condicional, serveis comunitaris o una combinació de totes.

Pot apel·lar?

Un cop el jutge Juan Merchan hagi anunciat el càstig, el condemnat podrà apel·lar la sentència a l’estat de Nova York, on hi ha dues instàncies judicials superiors al tribunal que l’ha jutjat. Atès que Trump sempre esgota totes les vies legals, no hi ha dubte que recorrerà i, això, vol dir que no hi haurà probablement una sentència en ferm fins a l’any que ve.

Pot Trump ser elegit president?

Sí. La condemna no afectarà a la capacitat legal de Trump per presentar-se a les eleccions presidencials del pròxim 5 de novembre. La Constitució dels Estats Units no prohibeix als delinqüents presentar-se a les eleccions. Es desconeix si podria exercir com a president des de la presó, ja que la condemna obre un escenari inèdit. En cas d’arribar a la Casa Blanca, però no podria autoindultar-se, perquè es tracta d’un delicte estatal, no federal.

És probable que la condemna tampoc afecti la capacitat de Trump per votar. Florida, on està registrat, permet votar a les persones amb una condemna d’un altre estat si l’estat on s’han dictat les condemnes ho permet. A Nova York, gràcies a una llei de 2021, les persones amb condemnes per delictes greus recuperen el seu dret a vot un cop hagin complert el període d’empresonament, fins i tot si encara estan sota la llibertat condicional. Això vol dir que a Trump només se li negaria el seu dret a vot si estigués complint una pena de presó per la condemna de Manhattan en el moment de les eleccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

iemen

Els Houthis del Iemen ataquen el nord d’Israel i un vaixell de càrrega en el mar Roig

barcelona
tribunals

Primer recurs d’un agent a una de les primeres amnisties

barcelona
unió europea

Hongria descarta donar suport a Von der Leyen com a presidenta de la Comissió

barcelona
estats units

El Suprem dels EUA bloqueja una norma de Biden per a reduir la contaminació

barcelona
política

La JEC multa el conseller de Salut per visitar hospitals en període electoral

barcelona

Girona prorroga el contracte de llum amb Endesa i Iberdrola

GIRONA
guerra a gaza

Israel no està llest per a evacuar el nord en cas de guerra amb Hezbol·là

barcelona
estats units

El Suprem autoritza avortaments en cas d’emergència a Idaho

barcelona
rússia

Estudien prohibir la propagació entre les dones de la idea de no tenir fills

barcelona