Política

guerra a gaza

Espanya se suma a la causa de Sud-àfrica contra Israel per genocidi en el TIJ

Ho ha anunciat el ministre Albares en roda de premsa

El ministre espanyol d’Afers Estrangers, José Manuel Albares, ha anunciat aquest dijous al matí que Espanya se sumarà al procés obert contra Israel en el Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) arran de la guerra a la Franja de Gaza. Un procés que va néixer arran d’una demanda de Sud-àfrica i en el qual s’investiga si Israel està comenten un genocidi a l’enclavament palestí.

Un pas que, segons ha afirmat el cap de la diplomàcia espanyol, té com a objectiu donar suport a les actuacions d’aquest tribunal amb seu a La Haia (Països Baixos) i les seves mesures cautelars, que són d’obligat compliment, perquè penja d’ONU.

Albares no s’ha volgut pronunciar sobre un element clau d’aquest procés, l’acusació de genocidi contra Israel. “Espanya no es pronuncia sobre el delicte en si”, ha dit, perquè això “ho dirà el tribunal”, segons recull l’ACN. El ministre tampoc ha avançat si l’executiu retirarà o no l’ambaixadora a Israel, però ha recordat que les relacions internacionals es regeixen pel principi de reciprocitat.

El govern espanyol ha fet aquest anunci en una convocatòria d’urgència a la premsa per part del Ministeri d’Estrangers. Albares ha afirmat que aquest és un pas que l’executiu espanyol feia setmanes que estava estudiant i que ha decidit fer-lo ara després dels “esdeveniments dels últims dies” en l’operació militar d’Israel a Gaza.

Ha afirmat que per a Espanya ha estat “definitiu” el fet que Israel “no està complint” les mesures cautelars dictades pel Tribunal de l’ONU, que entre altres passen per aturar l’ofensiva a Rafah i permetre l’assistència humanitària a la població civil. Segons Albares, l’objectiu de la mesura és “que la pau torni a Gaza i Orient Mitjà”, que “es respectin mesures cautelars” i “donar suport al tribunal en la seva tasca”. També “enfortir el paper de les Nacions Unides” i avançar en la “solució dels dos estats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

iemen

Els Houthis del Iemen ataquen el nord d’Israel i un vaixell de càrrega en el mar Roig

barcelona
tribunals

Primer recurs d’un agent a una de les primeres amnisties

barcelona
unió europea

Hongria descarta donar suport a Von der Leyen com a presidenta de la Comissió

barcelona
estats units

El Suprem dels EUA bloqueja una norma de Biden per a reduir la contaminació

barcelona
política

La JEC multa el conseller de Salut per visitar hospitals en període electoral

barcelona

Girona prorroga el contracte de llum amb Endesa i Iberdrola

GIRONA
guerra a gaza

Israel no està llest per a evacuar el nord en cas de guerra amb Hezbol·là

barcelona
estats units

El Suprem autoritza avortaments en cas d’emergència a Idaho

barcelona
rússia

Estudien prohibir la propagació entre les dones de la idea de no tenir fills

barcelona