Política

política

Final de campanya a la cerca del vot útil i amb un ull al Parlament

Els partits catalans acaben la campanya electoral per a les europees

Els partits catalans han tancat aquest vespre la campanya electoral per a les eleccions europees amb crides al vot útil i amb clares referències al moment política del país, pendent dilluns de la constitució del nou Parlament i del retorn dels exiliats gràcies a la Llei d’Amnistia.

El cap de llista de Junts per Catalunya, Toni Comín, albira ja el retorn de l’exili. “Estem a les portes del retorn”, ha afirmat en l’acte de final de campanya, des de Cotlliure, a la Catalunya del Nord. Comín ha fet un repàs dels últims set anys, ha assegurat que hi ha hagut moments en què no ha estat fàcil “mantenir la posició” i ha afirmat que la veritable “victòria” de l’exili és “poder tornar amb el cap ben alt”. El candidat ha tancat la campanya acompanyat de tota la cúpula del partit. Carles Puigdemont ha avisat que el procés d’independència “és irreversible” i ha fet una crida a combatre “l’abstencionisme” el pròxim diumenge.

La candidata d’ERC Diana Riba també ha fet referència al moment polític i ha promès que ERC farà “un pas més” després de l’amnistia i portant “el dret a l’autodeterminació” a Europa. “Som el dret a decidir”, ha dit en l’últim acte de campanya a Sant Cugat, acompanyada del seu marit i candidat a presidir la Comissió Europea de l’Aliança Lliure Europea (ALE), el republicà Raül Romeva, i la presidenta de l’ALE, Lorena López de Lacalle.

El PSC és qui més ha optat per apel·lar al vot “útil”. Tant el primer secretari del PSC, Salvador Illa, com el candidat Javi López han fet una crida a la “mobilització” i a “concentrar” el vot en aquells grups que poden frenar la dreta. D’una banda, per aturar l’extrema dreta i la “dreta tremolosa que no sap posar límits” i, per l’altra, reivindicar la política més útil, en clara referència a la situació catalana.

El candidat dels Comuns, Jaume Asens, ha posat el punt final a la campanya avisant que la Unió Europea es troba en una cruïlla “històrica” i ha subratllat la importància del vot que dona espai “a l’Europa verda” que “defensa la llibertat” i que és “contrària a l’odi”. “Ompliu les urnes d’esperança”, ha manifestat, tot advertint que, si les forces progressistes perden pes, formacions com els socialdemòcrates “compren el marc mental de la dreta”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

olot

ERC defensa la seva aportació progressista al pacte de govern

Olot
otan

Satisfacció entre aliats i amics de l’OTAN i crítiques russes per l’elecció de Rutte

barcelona
kenya

Ruto retira la reforma fiscal que va originar les protestes

barcelona
síria

França aprova una ordre de detenció contra Al-Assad vàlida a tota la UE

barcelona

Orriols demana ajuda a l’oposició pel risc que el consistori “quedi parat”

RIPOLL
judicial

Acusacions particulars de policies rebutgen l’amnistia en la causa de Tsunami a l’Audiència Nacional

barcelona
POLÍTICA

En el primer any de govern de Salt s’ha executat un 28% del Pla d’Acció Municipal

SALT
societat

García-Castellón desmunta la trama russa del procés

barcelona
política

El Consell de la República encarrega una auditoria externa pels comptes

barcelona